Nieuwsbrief Stedelijk museum van 17-11-2021

Vanaf zaterdag: Remy Jungerman. Behind the Forest & Laatste weken Kirchner en Nolde

Stedelijk Museum
Het Stedelijk Museum is dé plek waar iedereen moderne en hedendaagse kunst en vormgeving kan ontdekken en beleven.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Het Stedelijk Museum Amsterdam is dé plek waar iedereen moderne en hedendaagse kunst en vormgeving kan ontdekken en beleven.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Bekijk online
 
Stedelijk Museum
 
Nieuwsbrief
 
Tentoonstelling — vanaf 20 nov

Zaterdag 20 november opent de tentoonstelling Remy Jungerman. Behind the Forest. Remy Jungerman (1959) woont en werkt in Nederland en de Verenigde Staten. In zijn werk zoekt Jungerman naar een autonome beeldtaal door abstracte geometrische patronen uit die verschillende culturen met elkaar in gesprek te laten gaan. Hij beweegt zich in zijn sculpturen, installaties, panelen, collages en zeefdrukken tussen de Marron-cultuur in Suriname, de Afrikaanse Diaspora en het 20ste-eeuws modernisme. Behind the Forest toont een aantal hoogtepunten van de afgelopen vijftien jaar en speciaal voor deze tentoonstelling maakte Jungerman ook nieuw werk.

Boek een ticket


 
een veilg bezoek

Het Stedelijk Museum is open en veilig om te bezoeken. Sinds 6 november heb je voor een bezoek aan het museum een coronatoegangsbewijs nodig. We vragen je gedurende je bezoek afstand te houden van andere bezoekers en medewerkers van het museum. We hopen je snel te zien!

Lees meer
 
Tentoonstelling — 13 nov t/m 20 mrt 2022
Prix de rome 2021
Nu te zien in het Stedelijk: de tentoonstelling  Prix de Rome 2021. De Prix de Rome is de oudste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. De prijs wordt georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds.

De genomineerde kunstenaars Mercedes Azpilicueta, Alexis Blake, Silvia Martes en Coralie Vogelaar hebben speciaal voor de Prix de Rome nieuw werk gemaakt. Nu te zien!
Meer info & tickets
 
Tentoonstelling — t/m 5 dec
Laatste weken 
Het werk van Ernst Ludwig Kirchner en Emil Nolde staat bekend om de knallende kleuren en spontane penseelstreken waarmee zij mensen, landschappen en objecten op onconventionele wijze neerzetten. Hoe hangt de uitgesproken beeldtaal van deze twee expressionisten samen met het kolonialisme? In deze grote tentoonstelling staan de verhalen achter de geportretteerden centraal en wordt de relatie tussen Kirchners en Noldes werk en mensen en kunstwerken uit buiten-Europese gebieden in een bredere context geplaatst. 

Nog meer de diepte induiken? Volg dan één van de online talks van Jerry Afriyie (18 nov) en Charl Landvreugd (25 nov), of bezoek het symposium op 25 en 26 november dat online zal plaatsvinden. Dit symposium gaat dieper in op de relatie tussen het moderne en hedendaagse kunstmuseum en het etnografisch museum. Bekijk het symposium hier

Mis het niet: de tentoonstelling is nog te zien t/m 5 december! 
Meer info & tickets
 
Tentoonstelling — vanaf 13 nov 
let textiles talk
zes tapijten ontrafeld
De tentoonstelling Let Textiles Talk toont zes kleurrijke wandtapijten die aanzetten tot nadenken. Samen met de nieuwe conservator vormgeving, Amanda Pinatih, ontrafel je de aantrekkingskracht van deze nauwelijks getoonde tapijten. 

In Let Textiles Talk is ook werk van Etel Adnan, Karel Appel, Dorothy Akpene Amenuke, Sheila Hicks, Jean Lurçat en anderen te zien. Met deze werken wordt een transnationale reis gemaakt door de geschiedenis, die vragen oproept over hoe de tapijten en hun makers door de jaren werden gecontextualiseerd en vanuit welk perspectief we het experiment vandaag de dag kunnen bekijken.

Lees meer
 
Open Call — Deadline 22 nov 23.59 uur
laatste kans
Zend je werk in vóór 23 november
Volgend jaar vinden de tweejaarlijkse Gemeentelijke Kunstaankopen weer plaats. In deze editie staat zowel vormgeving als beeldende kunst centraal, met nadrukkelijke aandacht voor objecten, sculpturen of andere projecten die direct of indirect te maken hebben met guna-guna; een stille, mystieke kracht die productief, beschermend, afwerend of destructief zou kunnen zijn.

Ben je een vormgever of kunstenaar, werk en/of woon je in Nederland en past jouw werk binnen dit thema? Zend dan jouw werk uiterlijk 22 november 23.59 uur in. Deze Open Call wordt gevolgd door een juryselectie en een groepstentoonstelling in 2022. Een deel van de tentoongestelde werken wordt aangekocht voor de museumcollectie.
Stuur je werk in
 
Tentoonstelling — t/m 30 jan 2022
POST/NO/BILLS #2
Now You See Me Moria

In POST/NO/BILLS laat het Stedelijk actuele grafische vormgeving zien. Deze tweede editie geeft het Stedelijk het podium aan het collectief Now You See Me Moria.

Now You See Me Moria is geïnitieerd door de in Nederland wonende en werkende Spaanse beeldredacteur Noemí. Zij zag de foto’s van Amir, een jonge Afghaanse vluchteling en fotograaf die al een jaar in het vluchtelingenkamp woonde. Noemí stelde hem voor de foto’s een groot podium te geven om aandacht te vragen voor de onmenselijke situatie in Moria. Nog vier fotografen sloten zich aan: Ali en Mustafa uit Afghanistan, Qutaeba uit Syrië en Reza uit Iran. Verschillende grafisch vormgevers hebben op basis van de foto’s activistische posters gemaakt. 

Meer info