Nieuwsbrief Stedelijk museum van 02-09-2021

Vanaf 4 september: Kirchner en Nolde: Expressionisme. Kolonialisme

Stedelijk Museum
Het Stedelijk Museum Amsterdam is dé plek waar iedereen moderne en hedendaagse kunst en vormgeving kan ontdekken en beleven.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Bekijk online
 
Stedelijk Museum
 
Nieuwsbrief
 
Dit weekend opent de grote tentoonstelling Kirchner en Nolde. Expressionisme. Kolonialisme in het Stedelijk Museum. Het werk van Ernst Ludwig Kirchner en Emil Nolde staat bekend om de knallende kleuren en spontane penseelstreken waarmee zij mensen, landschappen en objecten op onconventionele wijze neerzetten. Maar hoe kijken we vandaag de dag naar deze werken vanuit een postkoloniaal perspectief? In deze tentoonstelling staan de verhalen achter de geportretteerden centraal en wordt de relatie tussen het werk van Kirchner en Nolde en de mensen en kunstwerken uit buiten-Europese gebieden in een bredere context geplaatst. Naast schilderijen, tekeningen en sculpturen van Kirchner en Nolde, zijn er foto’s, affiches en boeken te zien, aangevuld met documentair materiaal uit de periode tussen ca. 1908 en 1918 en vele werken van buiten-Europese kunstenaars.
Boek nu
 
Lezing — Elke zondag, vanaf 5 sept
kirchner en nolde beter leren kennen?
gratis introductie (15 min)

Goed voorbereid de tentoonstelling bezoeken? Dit najaar kun je elke zondagmiddag kosteloos aansluiten bij een 15 minuten durende introductielezing. Met de tentoonstelling Kirchner en Nolde. Expressionisme. Kolonialisme wordt getracht de wederzijdse relatie tussen expressionisme en kolonialisme weer te geven. Net als in de tentoonstelling staat in de lezing de nauwe relatie tussen het werk van Kirchner en Nolde en de koloniale werkelijkheid waarin het is ontstaan centraal.
Meer info
 
Short talks
De komende maanden zullen er rondom de tentoonstelling drie Short Talks online verschijnen. In deze Talks gaan experts in op complexe maatschappelijke kwesties door te kijken naar kunst en onderzoeken zij de impact van het verleden op het heden. Met: cultuurjournalist en schrijver Wieteke van Zeil, Hoofd Onderzoek van het Stedelijk en kunstenaar Charl Landvreugd en dichter en mensenrechtenactivist Jerry Afriyie. Houd onze website en social media in de gaten voor de data dat de talks online komen.
 
Online — Nu te zien
bekijk de minidoc
Het Stedelijk Museum heeft ervoor gekozen in deze tentoonstelling het werk van Ernst Ludwig Kirchner en Emil NoldeNolde in een nieuw perspectief te plaatsen. In deze mini documentaire, die ook op in de tentoonstelling te zien zal zijn, vertellen conservator Beatrice von Bormann, Wayne Modest en Wonu Veys (Nationaal Museum van Wereldculturen) waarom dit belangrijk is; hoe onlosmakelijk de beeldtaal van het expressionisme is verbonden met het kolonialisme en hoe dit tot op de dag van vandaag doorwerkt in de legitimering van kolonialisme en institutioneel racisme. Het Nationaal Museum van Wereldculturen is een samenwerkingspartner en bruikleengever van deze tentoonstelling.
Bekijk
 
Publicatie — Nu verkrijgbaar
kirchner en nolde
geniet ook thuis van de werken
Bekijk het fascinerende werk van de twee protagonisten van het expressionisme thuis nogmaals of voorafgaand aan je bezoek aan de tentoonstelling, in deze rijk geïllustreerde publicatie. De publicatie bevat artikelen van historici, antropologen, kunsthistorici en anderen, die verder ingaan op de uiteenlopende vraagstukken en discussies uit de tentoonstelling. Het boek is het resultaat van een samenwerking tussen het Stedelijk Museum Amsterdam, Statens Museum for Kunst in Kopenhagen, Brücke-Museum Berlin, uitgeverij Hirmer Verlag en uitgeverij W Books.

Verkrijgbaar in o.a. de museumshop (€ 29,50).
 
Agenda
sept-okt
doorlopend   Collectie Tomorrow is a Different Day. Collectie 1980–nu
t/m 5 sept   Tentoonstelling Charlotte Prodger: SAF05 laatste week!
t/m 12 sept   Tentoonstelling Van Thonet tot ‘Dutch Design’. 125 jaar wonen in het Stedelijk
17 sept   Evenement Meet the Masters: Bruce Nauman
t/m 19 sept   Tentoonstelling POST/NO/BILLS#1: We're Out Here
t/m 24 okt   Tentoonstelling Bruce Nauman
elke zondag   Introductielezing Bruce Nauman (15 min)
elke zondag   Families WhatsApp Speurtocht
 
 
 
Stedelijk Museum
 
ma–zo 10–18u VR 10–20u
 
Plan je bezoek   Nu te zien
 
 
Stedelijk Museum Amsterdam