Nieuwsbrief Stedelijk museum van 25-02-2021

Stedelijk at Home: nieuwe tours &

Het Stedelijk Museum Amsterdam is dé plek waar iedereen moderne en hedendaagse kunst en vormgeving kan ontdekken en beleven.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
Stedelijk Museum
 

stedelijk
at home

Nieuwsbrief
 
Groeit met de duur van de lockdown bij jou ook het verlangen naar nieuwe ervaringen, ontroering, naar kunst? Wij missen jullie, onze bezoekers. Maar we kijken vooruit, verlengen lopende tentoonstellingen wanneer mogelijk en werken aan nieuwe. Tot die tijd zijn we online dag en nacht geopend met nieuwe online tours, podcasts en ons Public Program Online. Hopelijk tot gauw!
even het museum in...
bekijk onze online tours

Toch even het museum in? Bekijk onze online tours en geniet (alvast) van actuele tentoonstellingen –op een moment dat het jou uitkomt– via ons YouTube kanaal. In onze nieuwste tour maken curatoren Britte Sloothaak (Stedelijk Museum) en Fadwa Naamna (freelance curator) zeven stops in de, inmiddels beëindigde groepstentoonstelling In the Presence of Absence. Deze tentoonstelling vertelt aan de hand van het werk van 23 kunstenaars en collectieven verhalen die vaak ongezien blijven, genegeerd zijn of vaker verteld mogen worden.
Zin om meer te zien? Kies uit maar liefst vier tours door de tentoonstelling ULAY WAS HERE, loop met directeur Rein Wolfs door de presentatie Small World Real World of stap met het team van curatoren door de Surinaamse School. Malcom Kratz (Onderwijs & Talentonwtikkeling) staat in het kader van Queer History Month tijdens deze minitour stil bij de queer-geschiedenis van een aantal werken uit de collectie.

Naar de tours
 
Online — 8 t/m 15 maart
f-razzor
werk meer dan 60 kunstenaars in online benefietverkoop
Het Stedelijk steunt F-Razzor, een inzamelingsactie van meer dan zestig internationale kunstenaars en Rijksakademie alumni. Met deze benefietverkoop willen zij machtsmisbruik, seksisme en ongelijkheid in het Nederlandse kunstveld aan de kaak stellen. Op maandag 8 maart, Internationale Vrouwendag, wordt een online webshop gelanceerd met het werk van de kunstenaars, die in de periode 2014-2017 aan de Rijksakademie verbonden waren. Met de opbrengsten worden gedupeerden van seksueel misbruik financieel ondersteund. De verkoop loopt tot en met maandag 15 maart 2021, dus vergeet die week niet wat online shopping te doen!
Meer info & webshop (v.a. 8 maart)
 
Online programma — 12 maart
video club
environmental body (of work)
In deze editie van Video Club, gecureerd door kunstenaar Jort van der Laan, is een selectie werk samengebracht waarin – door de pandemie inmiddels voor velen herkenbare – onderwerpen als het virale lichaam, lichamelijke eenzaamheid en een pixelmatig samenzijn via onze schermen weerklank vinden. Tegelijkertijd worden ideeën over wat ‘levend’ of ‘levendig’ is bevraagd en valt een onderscheid tussen 'wat' en 'wie' regelmatig weg. Environmental Body (of Work) benadrukt de natuurlijke veerkracht van het lichaam: een 'environmental body' dat inter-absorberend en inter-poreus is, zowel in positieve als negatieve zin. Met werk van o.a. Ansuya Blom, Joan jonas en Rineke Dijkstra.
Meer over dit programma
 
Livestream — 14 maart
kunstpraktijken als democratische vernieuwing
ism metropolis m
Aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland buigt kunstmagazine Metropolis M zich in samenwerking met het Stedelijk Museum over de mogelijkheid van de kunstpraktijk als middel voor democratische vernieuwing. Tijdens dit live debat Verkiezingen zijn niet genoeg!, gaat onderzoeksredacteur Joram Kraaijeveld (Metropolis M) in gesprek met kunstenaars over de manier waarop zij democratische vernieuwing proberen te bereiken door artistieke en politieke acties, zowel binnen als buiten het parlement. De bijeenkomst wordt uitgezonden vanuit het Teijin Auditorium in het Stedelijk. Te gast zijn o.a.: Teresa Borasino, Quinsy Gario, Harpo ’t Hart, Caitlin Schaap, Jonas Staal, Simone Zeefuik.
Meer over dit programma
 
Online — 18 maart
surinaamse school talkshow
kunst, theater, spoken word
Het is tijd om Surinaamse kunst te vieren! Daarvoor gaat het Stedelijk in gesprek met kunstenaars, theatermakers en kunsthistorici die bij de tentoonstelling Surinaamse School zijn betrokken of door de kunst en verhalen uit de tentoonstelling zijn geïnspireerd. In deze ruim een uur durende talkshow, ontwikkeld ism The Black Archives, gaan we op zoek naar de pioniers van de Surinaamse beeldende kunst. We praten over hun erfenis en invloed op artistieke ontwikkelingen en op de maatschappij in een goed gevuld programma vol met spoken word, muziek, performance en talks. Met o.a. Naomi Veldwijk (spoken word), fragmenten uit Matthieu Wijdevens nieuwe theatervoorstelling Het Waarom Beantwoord over zijn betovergrootvader George Rustwijk (van wie werk te zien is in de tentoonstelling) en uit De Gliphoeve door Orkater. Talkshow-gasten zijn Bart Krieger, Gauri Malhoe, Marie-Claire Fakkel, Robert Bosari, Rihana Jamaludin en Felix de Rooy. Moderator: Shay Kreuger.
Meer info
 
Online — gratis te downloaden
zin in verdieping?
download de online publicatie
Deze online reader biedt verdieping bij de tetoonstelling Surinaamse School. Schilderkunst van Paramaribo tot Amsterdam. De gastcuratoren gaan in op een aantal belangrijke thema's: de fotografie van de gezusters Curiel (Jessica de Abreu), het activisme van kunstenaar Wim Bos Verschuur, Nola Hatterman en Armand Baag (Mitchell Esajas). Ellen de Vries schrijft, in samenwerking met Eline de Jong, over het werk Louis Richard Drenthe/Op het terras van Nola Hatterman. Bart Krieger en Claire van Els over de ontwikkeling van het concept van de tentoonstelling en Carlien Lammers en Inez Blanca van der Scheer kijken terug op de totstandkoming, in een voor het Stedelijk nieuw werkproces. Chandra van Binnendijk was betrokken als redacteur van de tentoonstellingsteksten. Ook deze zijn in de publicatie opgenomen.
Download publicatie (PDF)
 
Podcast — nieuwe afleveringen online!
Luister naar kunst perspectief
blikopeners podcast
Podcastfans opgelet! Sinds het begin van de pandemie hebben de Blikopeners zich op het maken van podcasts gestort en daar is heel wat uren luisterplezier uit voortgekomen. In de serie KUNST PERSPECTIEF schotelen de Blikopeners samen met kenners, liefhebbers en kunstenaars/makers elke aflevering een nieuwe blik voor op kunst en de kunstwereld. Het doel? Jouw perspectief verbreden. Luister naar de special over de tentoonstelling In the Presence of Absence: in drie afleveringen gaan Blikopeners Cecil (20), Ciro (20), Noa (18) en Noam (17) in gesprek met kunstenaars Ahmet Ögüt en Pieter Paul Pothoven, directeur Rein Wolfs en de bezoekers van tentoonstellling.
Ga naar Spotify