Nieuwsbrief Stedelijk museum van 27-06-2022

sonsbeek→24 X Stedelijk present: Abstracting Parables

Stedelijk Museum
En Laatste Weken STEDELIJK BASE | Özgür Kar | Free Heri Heri | Dwars door het Stedelijk – After Six
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Bekijk online
 
Stedelijk Museum
 
 Nieuwsbrief
 
nieuw te zien
SEDJE HÉMON / IMRAN MIR / ABDIAS NASCIMENTO

Het Stedelijk en sonsbeek20→24 presenteren Abstracting Parables, een manifestatie van drie historische stemmen en artistieke posities, elk met een uniek begrip van hoe abstractie kan worden vertaald in meerdere en complexe talen. De tentoonstelling brengt het werk samen van de Nederlands-Joodse schilder en componist Sedje Hémon (1923-2011), de Afro-Braziliaanse schilder, dichter, essayist, toneelschrijver en politiek activist Abdias Nascimento (1914-2011), en de Pakistaanse kunstenaar en ontwerper Imran Mir (1950-2014). De tentoonstelling heeft ook een audioroute, die je als een mixtape door de werelden van Hémon, Nascimento en Mir leidt.

De openingsdagen op vrijdag 1 en zaterdag 2 juli worden gevierd met een reeks gesprekken en interventies over de kunstenaars, met uiteenlopende sprekers, waaronder de samenstellers van de tentoonstelling. Bovendien zijn er elke zondag gratis introductielezingen van 15 minuten.

Meer info & tickets
 
Evenement — 1 juli
van free heri heri tot el anatsui
Vrijdag 1 juli begint je weekend in het Stedelijk met een bijzondere avond waarin we samen stilstaan bij de afschaffing van de slavernij en gezamenlijk Free Heri Heri eten. Daarna start een speciaal programma met het werk van El Anatsui, livemuziek van Bnnyhunna, een nieuwe perspectief op de collectie met onze Blikopeners, en de verstillende performance van Christian Yav. En met Kenneth Aidoo, Nana Fofie en directeur Rein Wolfs.
Ontmoet, eet, herdenk en vier samen 1 juli met performances, muziek en kunst.
Meer info & tickets
 
Tentoonstelling – vanaf 16 juli
Özgür Kar
At the end of the day
Een pratend poppetje zit gevangen in een flatscreen-monitor tegenover een gigantische speakerset aan een zwart frame. "At the end of the day," zo stelt hij in een absurdistische peptalk, "I’ll just be myself, and I’ll come out on top, just be yourself, be real to yourself." 

Vanaf 16 juli presenteert het Stedelijk in de erezaal een groot werk van Özgür Kar. Het werk van Özgür Kar reflecteert op de hedendaagse menselijke conditie, met een focus op de stimuli die we via massa- en sociale media ontvangen en de invloed van deze bronnen op ons zelfbeeld. At the End of the Day is de eerste solopresentatie van Kars werk in Nederland in een institutionele context.
Lees meer
 
prikkelarme bezoekuren
Voor mensen die snel overprikkeld raken kan een museumbezoek erg vermoeiend zijn. Daarom organiseert het Stedelijk Museum op 15 juli de Prikkelarme Bezoekuren. Een speciale openstelling voor mensen met bijvoorbeeld een niet-aangeboren hersenletsel, burn-out, autisme of ziekte. Let op: op vrijdag 15 juli tussen 8:30 en 11:00 uur is het museum niet toegangkelijk voor regulier bezoek.
Meer info & tickets
 
Collectie voor 1950 — t/m 7 augustus
stedelijk base
laatste weken
Het Stedelijk gaat de collectie op een nieuwe, meer thematisch geordende manier laten zien. In drie fases wordt de collectieopstelling geheel vervangen. Na de opening van Tomorrow is a Different Day. Collectie 1980–nu en Everyday, Someday and other Stories. Collectie 1950–1980 is het nu tijd voor het laatste deel. Op 10 september opent de nieuwe collectieopstelling voor 1950. Dit betekent dat werken uit STEDELIJK BASE nog t/m 7 augustus te zien zijn. Geniet dus nog een laatste keer van sleutelwerken als Piet Mondriaan's Compositie met Blauw, Geel, Rood, Zwart en Grijs (1922), Kazimir Malevich's Zelfportret in Twee Dimensies (1915), Karel Appel's Mens en Dieren (1949) Charley Toorop's Albert Plasschaert (1927) en Anna Boch's Femme dans un Paysage (1890–1892).
Boek nu
 
Performance — 8 & 9 juli
julidans

Michelle rizzo: reaching

De club als microkosmos voor hedendaagse rituelen
Het Stedelijk Museum en Julidans presenteren REACHING, een performance van Michelle Rizzo. Wie weleens een raveparty heeft meegemaakt weet dat dit een bijna mystieke ervaring kan zijn. Samen één met de opzwepende beats van de muziek, pulserende lichamen in versnellende beweging. Op het snijvlak van beeldende kunst en dans duiken veertien performers in REACHING in de ravecultuur op zoek naar nieuwe, verbindende rituelen.

Meer info & tickets
 
Vacature
Blikopener worden?
Weet jij alles, iets of eigenlijk niets van kunst? Of ken je iemand die aansluit bij het onderstaande profiel? We zijn namelijk op zoek naar 15 nieuwe Blikopeners! Dat zijn:
* Open-minded jongeren (15–19 jaar) die in het museum willen werken om de blik van het publiek en personeel te openen
* Woonachtig in gemeente Amsterdam
* Beschikbaar op dinsdagmiddagen en af en toe in het weekend

What’s in it for you? Als Blikopener leer je presenteren, rondleiden, schrijven, onderzoeken en organiseren. Ook bedenk je creatieve ideeën en voer je deze uit voor social media kanalen als Instagram en TikTok.
Lees meer
 
Agenda
juli–augustus
vanaf 1 juli   Tentoonstelling Sedje Hémon / Imran Mir / Abdias do Nascimento. Abstracting Parables
1 & 2 juli