Nieuwsbrief Stedelijk museum van 06-08-2021

Nu te zien: Tomorrow is a Dif

Stedelijk Museum
Het Stedelijk Museum Amsterdam is dé plek waar iedereen moderne en hedendaagse kunst en vormgeving kan ontdekken en beleven.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Bekijk online
 
Stedelijk Museum
 
Nieuwsbrief
 
Nu te zien
ontdek de collectie 1980–nu (opnieuw)

Het Stedelijk laat de collectie op een nieuwe, meer thematisch geordende manier zien. We beginnen met de meest hedendaagse werken: 1980–nu, volgend jaar volgt de kunst en vormgeving uit de periode tot 1945 en 1945-1980. Tomorrow is a Different Day toont werken van internationale kunstenaars en vormgevers die medeverantwoordelijk zijn voor de veranderingen van vandaag en morgen.

" een fantastisch, zinderend samenspel "
Janneke Wesseling, NRC*****

Deze kunstenaars en vormgevers verzetten zich tegen de status quo en bieden andere perspectieven. Aan de hand van thema’s als protest in de stad, ecologie, digitalisering en migratie worden meerdere geschiedenissen verteld; met werken van vertrouwde en minder bekende namen als Steve McQueen, Rineke Dijkstra, Wolfgang Tillmans, Marlene Dumas, Sheila Hicks, Simnikiwe Buhlungu, Harvey Bouterse, Remy Jungerman en Danielle Dean. Terug van (even) weggeweest, is El Anatsui's monumentale wandsculptuur!
Boek nu
 
Tentoonstelling — BINNENKORT TE ZIEN!
kirchner en nolde
expressionisme. kolonialisme.
Vanaf 4 september belicht het Stedelijk Museum met de tentoonstelling Kirchner en Nolde: Expressionisme. Kolonialisme, een tot nu toe weinig onderzocht aspect van Ernst Ludwig Kirchner (1880-1938) en Emil Nolde (1867-1956): de nauwe relatie tussen hun werk en de koloniale werkelijkheid waarin het is ontstaan. Het werk van de twee expressionisten staat bekend om de knallende kleuren en spontane penseelstreken waarmee zij mensen, landschappen en objecten op onconventionele wijze neerzetten. Maar hoe kijken we vandaag de dag vanuit een postkoloniaal perspectief naar deze werken? In deze grote tentoonstelling staan de verhalen achter de werken centraal en wordt de relatie tussen Kirchners en Noldes werk en mensen en kunstwerken uit buiten-Europese gebieden in een bredere context geplaatst.  
Meer info
 
Tentoonstelling — t/m 12 sept
laatste weken
van thonet tot dutch design
Nog maar enkele weken te zien; de grote overzichtstentoonstelling Van Thonet tot Dutch Design. 125 jaar wonen in het Stedelijk. Een ruime selectie uit de beroemde collectie vormgeving van het Stedelijk waarin je baanbrekend en verrassend design uit de afgelopen 125 jaar kunt (her)ontdekken: van Amsterdamse School tot Dutch Design en van Italiaans tot Scandinavisch design. Van Thonet –inclusief de drie hedendaagse Thonet ontwerpen die de firma onlangs aan het Stedelijk schonk– tot Rietveld en van Sottsass tot Jongerius. 
" herkenningspunten voor elke generatie "
Jeroen Junte, de Volkskrant 

Ook actuele onderwerpen, zoals duurzaamheid en de impact van de coronacrisis op de vormgeving in Nederland, komen langs. Het afgelopen jaar hebben we meer tijd dan ooit in onze woning doorgebracht. Maar hoe maak je van je woning een thuis? Ons woonadvies: boek je tijdslot en kom nog gauw even kijken voor een dosis inspiratie!
Boek nu
 
Workshop - 26 sept
spoken word met bruce nauman
Stedelijk x poetry circle (8–12 jr)

Altijd al willen weten hoe het voelt om een spoken-word artiest te zijn? Tijdens deze workshop laat je je inspireren door de kunstenaar Bruce Nauman die veel met taal werkt. Samen met een spoken-word artiest ga je kijken in de tentoonstelling van Bruce Nauman en op zoek naar 'ongebruikelijke situaties'. Wat gebeurt er als je daarin terecht komt? En hoe vind je er woorden voor? Deze workshop is speciaal voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar en wordt gegeven door spoken word artiest en maker van performances en muziek Sjaan Flikweert.

Geef je nu op!
 
Evenement — 8 & 9 aug
tinguely ahoy!
Op 8 en 9 augustus meert het schip waarmee het Zwitserse Museum Tinguely het 25-jarig bestaan viert, aan in Amsterdam met de reizende tentoonstelling Et tout ceci est vrai! In Tinguely’s footsteps between Paris, Amsterdam, and Basel. Het tweedaagse programma op het schip bestaat uit de documentatietentoonstelling Et tout ceci est vrai! over de kunstenaar, workshops voor alle leeftijden en de presentatie van Tinguely’s kinetische sculptuur Schwimmwasserplastik (1980). In het Stedelijk tonen drie hedendaagse kunstenaars in performances hoe zij zich tot Tinguely verhouden. De performances zijn uitverkocht maar er zijn nog wel gratis (tickets) voor een bezoek aan het schip beschikbaar. Reserveren is noodzakelijk. 
Reserveer ticket
 
Agenda
aug-sept
elke zondag   Families WhatsApp Speurtocht gratis
elke zondag   Lezing Introductie Bruce Nauman (15 min) gratis
8 aug   Performances In Tinguely's Footsteps: performances by Marie-Caroline Hominal, Keren Cytter & Nevin Aladağ uitverkocht
t/m 5 sept   Tentoonstelling Charlotte Prodger: SAF05
t/m 19 sept   Tentoonstelling We're Out Here: POST/NO/BILLS
t/m 24 okt   Tentoonstelling Bruce Nauman
 
 
 
Stedelijk Museum
 
Dagelijks 10–18 UUR
 
Plan je bezoek   Nu te zien