Nieuwsbrief Rijksmuseum Boerhaave van 23-11-2022

Wat kunnen we leren van de geschiedenis van de toekomst?

Rijksmuseum Boerhaave
‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nieuwsbrief Rijksmuseum Boerhaave november 2022
Nieuwsbrief header
Geen vooruitgang zonder verbeelding
Toekomstvoorspellingen uit het verleden slaan de plank vaak op vermakelijke wijze mis, maar zo nu en dan zijn ze ook griezelig accuraat. Met hun visioenen, hun denk- en knutselwerk waren wetenschappers, uitvinders, futurologen, sciencefictionschrijvers en fantasten hun tijd vaak ver vooruit.

In zijn boek Futurama verdiept journalist Fanta Voogd zich in de geschiedenis van de toekomst en schetst daarmee het grillige verloop van de technologische evolutie. In Rijksmuseum Boerhaave vertelt hij op zaterdag 26 november over de oeroude voorgeschiedenis van robotica en kunstmatige intelligentie. Plekken in de zaal zijn beperkt, dus meld je aan om zeker te zijn van een stoel.
Reserveer nu je plek
Can predicting the future help us to make better decisions about our health?
Veel apps en websites berekenen met behulp van informatie over onze leeftijd, levensstijl en onze huidige gezondheid het individuele risico op het ontwikkelen van een ziekte. Verwacht wordt dat de vooruitgang in kunstmatige intelligentie dergelijke voorspellingen steeds nauwkeuriger zal maken. Maar wat gebeurt er als we beslissingen gaan nemen op basis van deze voorspellingen?

In samenwerking met Lorentz Center organiseert Rijksmuseum Boerhaave op 6 december een Engelstalige lezing over deze materie. 
Aanmelden kan hier
Bijna kerstvakantie!
In de kerstvakantie organiseren we leuke activiteiten voor kinderen. Ga aan de slag met je eigen codetaal-ketting of win een spel van de doosjescomputer! Ga op pad met de Dokterstas of volg de Wiskunderoute. Bekijk de bijzondere videoshow in het anatomisch theater of ga het museum in met de Canon-speurtocht. Ontdek wat er in Rijksmuseum Boerhaave is te beleven.
Bekijk alle activiteiten
Elk weekend: Instaprondleidingen
Tijdens de wekelijkse instaprondleidingen in de schatkamer van de wetenschap en geneeskunde ontdek je meer over de belangrijkste uitvindingen van de Nederlandse wetenschapsgeschiedenis. Welke onderzoekers zaten daarachter en hoeveel impact hebben hun ontdekkingen op ons leven? Ontdek meer over hun zoektocht en denk mee over de grote vragen van nu. Elke zaterdag en zondag om 12:00 en om 13:30 uur en gratis met jouw entreeticket.
Bekijk hier de agenda
Dementievriendelijke rondleiding
Ben je op zoek naar een onvergetelijk uitstapje? Speciaal voor mensen met dementie, hun dierbaren en zorgbegeleiders biedt Rijksmuseum Boerhaave dementievriendelijke rondleidingen aan. In kleine groepen brengen we tijdens de Verheugenis-rondleidingen de museumobjecten tot leven door samen herinneringen op te halen en verhalen te delen.
Meer informatie
Wanneer vinden we buitenaards leven?
Zijn we alleen in het heelal? En zo niet, wanneer vinden we dan buitenaards leven? In de tweede aflevering van de podcastserie ‘Grote Vragen’ van Rijksmuseum Boerhaave, hoor je waarom sterrenkundige Ewine van Dishoeck denkt dat we nog zo’n twintig jaar nodig hebben om het te vinden. Ramon Navarro van Astron laat zien hoe zijn team werkt aan de ‘extremely large telescope’ en astrobioloog Inge Loes ten Kate legt uit waarom je bij de zoektocht naar buitenaards leven vooral ook naar onze eigen aarde moet kijken.
Luister de podcast hier
Kinderfeestje in het museum
Ben jij nieuwsgierig én bijna jarig? Vier je kinderfeestje in Rijksmuseum Boerhaave! Tijdens actieve workshops en tours door het museum doe je als echte wetenschapper onderzoek. Zo kom je meer te weten over de fascinerende wereld van de wetenschap. Welk feestje kies jij?
Bekijk de feestjes
1 2 3 4 5
info@rijksmuseumboerhaave.nl
071-7519999

Je ontvangt deze e-mail omdat je je daarvoor hebt aangemeld. Als je deze e-mail niet meer wenst te ontvangen kun je hier afmelden.

Stuur deze e-mail door naar een vriend of vriendin
Verzorgd door MailingLijst