Nieuwsbrief Rijksmuseum Boerhaave van 02-03-2021

Samenwerking met SRON, nieuwe thuisopdracht voor kinderen en de rijke geschiedenis van ons gebouw

Nieuwsbrief Rijksmuseum Boerhaave februari 2021
 FE FredErnst Edit Edit cm
Samenwerking met SRON voor toekomstplannen
Rijksmuseum Boerhaave en SRON Netherlands Institute for Space Research ondertekenen een vijfjarig partnerschap. Het expertise-instituut SRON treedt toe tot de Business Club Rijksmuseum Boerhaave en wordt partner bij de aanstaande vernieuwingen van de slotzaal in het museum.

Grote Vragen
Museumdirecteur Amito Haarhuis licht zijn nieuwe koers toe: “We willen ons museum en onze wereldberoemde collectie nog meer verbinden met de actualiteit en de prangende vragen van nu. Vooral omdat we als doel hebben een divers publiek te bereiken en we een ontmoetingsplek willen zijn om te leren en te discussiëren over de toekomst.”
Nieuwe aflevering in de podcastserie Besmet
Onze podcast bij de tentoonstelling Besmet is een succes! Al meer dan 10.000 downloads. Ook de nieuwste aflevering 'Verrassingen Voorkomen' is indrukwekkend en leerzaam. Arts Anna Simon hielp voor Artsen zonder Grenzen in ebolaklinieken in Afrika. Zij vertelt over haar ervaringen. Ook interviewden we Marion Koopmans, vlak voordat ze naar Wuhan vertrok om de bron van het COVID-19 virus te onderzoeken. In dit interview geeft zij aan wat de geleerde lessen zijn van de ebola-uitbraak van destijds. De volgende aflevering is in de maak. Dus abonneer je gauw!
Tip! Nieuwe thuisopdracht voor jonge onderzoekers
Er staat een nieuwe opdracht online voor onze jonge onderzoekers! Vandaag kun je aan de slag met het maken van je eigen thermometer en museumdocent Robin legt je precies uit hoe dat moet.
Is het gelukt om jouw thermometer te laten werken? Vergeet dan niet om Rijksmuseum Boerhaave te taggen op social media. 
Eigenzinnig in een conventionele stad
Op maandag 8 maart geeft Dr. Margriet van der Heijden een lezing over Tatiana Afanassjewa, een bijzondere vrouw met verfrissende ideeën over vernieuwingen van het wiskundeonderwijs.

Tijdens deze lezing in het kader van Internationale Vrouwendag op maandag 8 maart 15.00-16.00 uur neemt Margriet van der Heijden, auteur van een recent verschenen dubbelbiografie over Ehrenfest en Afanassjewa, je mee naar deze Leidse vrouw van een eeuw geleden.
Meer lezen en inschrijven
Vaccinaties vroeger en corona nu
De geschiedenis laat zien dat pandemieën grote gevolgen hebben op de langere termijn. Die langdurige impact, zowel economisch als voor de gezondheidszorg, laat zich lastig voorspellen. De geschiedenis is weliswaar geen glazen bol, maar inzichten uit het verleden kunnen ons wel laten nadenken over de ‘wat als?’ vragen voor de huidige pandemie. Conservator Mieneke bespreekt drie vragen aan de hand van bijzondere objecten uit de collectie van Rijksmuseum Boerhaave.
Geschiedenis van ons museum
Ben je benieuwd naar de geschiedenis van het gebouw waarin Rijksmuseum Boerhaave gevestigd is? Conservator Tim schreef een prachtig artikel over de rijke geschiedenis van ons 'huis'. Voor het begin moeten we terug naar de late middeleeuwen...
Lees je mee?
Facebook  Twitter  Youtube info@rijksmuseumboerhaave.nl
071-7519999

Je ontvangt deze e-mail omdat je je daarvoor hebt aangemeld op onze website. Als je deze e-mail niet meer wenst te ontvangen kun je  afmelden.