Nieuwsbrief Rijksmuseum Boerhaave van 21-10-2022

Oog in oog met je trauma; therapie met deepfakes

Rijksmuseum Boerhaave
‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nieuwsbrief Rijksmuseum Boerhaave eind oktober 2022
Nieuwsbrief header
Oog in oog met je trauma; therapie met deepfakes
De toepassingen van kunstmatige intelligentie lijken eindeloos. Neem bijvoorbeeld deepfakes: videos van mensen die akelig echt lijken, maar die met behulp van AI - geheel nep - zijn gegenereerd.

In het onderzoek van Prof. Dr. Theo Gevers krijgen deepfakes een serieuze en nuttige toepassing. Hij onderzoekt of deepfakes een rol kunnen kunnen spelen bij rouw- en traumaverwerking. Bijvoorbeeld door nabestaanden een gesprek te laten voeren met een levensechte deepfake van een overleden geliefde. Of door slachtoffers in gesprek te laten gaan met de dader. Het zou zelfs artsen in opleiding kunnen leren hoe ze een slechtnieuwsgesprek houden. Het nut en de risico’s van deze technieken worden momenteel nauwgezet onderzocht, Theo Gevers praat ons op vrijdag 11 november bij. De plekken in de zaal zijn beperkt dus meld je snel aan.
Hier wil ik bij zijn!
Vrouwen van Venus, mannen van Mars?
Hoe veel verschillen de hersenen van mannen en vrouwen nou eigenlijk van elkaar? Marieke Bos en Lara Wierenga doen onderzoek naar deze vraag en vertellen in hun lezing alles over wat we op dit moment weten over de hersenen van mannen en vrouwen. Deze wetenschappelijke zoektocht is niet eenvoudig en de antwoorden niet eenduidig. Op donderdag 17 november gaan Marieke en Lara je er graag meer over vertellen, want man/vrouw verschillen worden in de wetenschap en de vertaling daarvan soms over gesimplificeerd weergegeven. En dit kan schadelijke gevolgen hebben.
Reserveer nu je stoel in de zaal
De macht en kracht van A.I.
Op 22 oktober 2022 staan we tijdens de No Dust-Bunny sessie stil bij Kunstmatige Intelligentie, want zonder dat je het misschien doorhebt, is A.I. al op veel plekken in je leven aanwezig. Hoeveel macht heeft kunstmatige intelligentie eigenlijk al, en hoe gaat zich dat verder ontwikkelen?

Sprekers Erwin Haas (Landscape AI) en dr. Stefan Buijsman (TU Delft) gaan samen met moderator Maarten Muns met jou in gesprek over kunstmatige intelligentie en geven hun kijk op de steeds sneller ontwikkelende techniek. We sluiten de sessie af met een gezellige borrel om na te praten. 
Mis het niet, reserveer hier!
Herfstvakantie in het museum
Joepie! Het is herfstvakantie en dan mag een bezoekje aan Rijksmuseum Boerhaave niet ontbreken. Maak je eigen codetaalketting of win een spel van de slimme doosjescomputer... En heb je altijd al het stof dat onder jouw bed ligt onder de microscoop willen bekijken? Dan is dit je kans! Van 22 t/m 24 oktober organiseren we met Institute of Biology en het MARBLES project de workshop: Machtige Microscopie. Dus stofzuig je kamer niet, in naam van wetenschap!

TIP: op maandag 24 oktober kun je het museum gratis bezoeken, je kunt een gratis ticket reserveren of gewoon bij ons langskomen. 
Bekijk het hele herfstprogramma
Bezoek nu de tentoonstelling BrAInpower
Van deepfakes, streamingdiensten en dating apps tot gezichtsherkenning, zelfrijdende auto’s en medische toepassingen: we kunnen niet meer om kunstmatige intelligentie heen. Het verandert onze levens, zoals ooit stoommachines ten tijde van de industriële revolutie dit deden. De tentoonstelling BrAInpower laat zien waar AI met succes kan worden ingezet, hoe we er de vruchten van plukken, maar belicht ook de schaduwkanten.
Lees meer over BrAInpower
Workshop: Wat zegt jouw ketting?
Wat zegt jouw ketting? Dat klinkt misschien als een rare vraag, behalve als je bij het rijgen van je ketting geheimtaal hebt gebruikt.

Als elke letter uit vijf symbolen bestaat - steeds een 1 of een 0 - dan kunnen wij mensen dat zonder een spiekbriefje maar moeilijk lezen. Computers gebruiken deze binaire codes met alle gemak! Kom tijdens de herfstvakantie zelf een mooie ketting, sleutelhanger of armband maken en leer deze geheime computertaal te ontcijferen.

1010100 1101111 1110100 100000 1110011 1101110 1100101 1101100!
Meer over deze activiteit
Versla de slimme doosjes-computer!
Zin om een spelletje te spelen? Bij Rijksmuseum Boerhaave gaan we samen het spel hexapawn spelen. Maar wat gebeurt er als we één van de twee spelers automatiseren? Ineens speel je tegen een computer die bestaat uit 24 doosjes. Raar he? En lastig ook, want net als jij leert deze computer steeds beter dit spelletje te spelen!

Lukt het jou uiteindelijk nog om te winnen? Kom het tijdens de herfstvakantie zelf proberen en ontdek hoe kunstmatige intelligentie nu eigenlijk werkt én leert.
Meer weten? Klik hier
Wiskunde in het grote en kleine
Tijd voor een nieuwe No-Dust Bunny Science Session waarin we al kauwend op Grote Vragen de relevantie en urgentie van de complexiteit van wiskunde behapbaar maken. Hoogleraar Kansrekening, Frank den Hollander en Hoogleraar Toegepaste Analyse, Arjen Doelman schuiven op 5 november aan voor een goed gesprek over wiskunde in het groot.. en in het klein! Extra leuk: tijdens deze sessie is de Oogfoto aanwezig voor een aandenken dat je mee kunt nemen en is er een gezellige borrel. 
Claim hier je stoel in de zaal
1 2 3 4 5
info@rijksmuseumboerhaave.nl
071-7519999

Je ontvangt deze e-mail omdat je je daarvoor hebt aangemeld. Als je deze e-mail niet meer wenst te ontvangen kun je hier afmelden.

Stuur deze e-mail door naar een vriend of vriendin
Verzorgd door MailingLijst