Nieuwsbrief Rijksmuseum Boerhaave van 19-11-2020

Nieuwsbrief Voortgezet Onderwijs - november 2020

Rijksmuseum Boerhaave
Onderwijsnieuwsbrief Rijksmuseum Boerhaave - voortgezet onderwijs november 2020
Vo header met logo
Beste docent,
Rijksmuseum Boerhaave kan weer schoolgroepen ontvangen! We houden optimaal rekening met ieders veiligheid. Daarom zal het museum voorlopig alleen op maandagen scholen ontvangen. Het museum is dan exclusief geopend voor schoolklassen. Op deze manier kunnen we scholen op maandag én dagbezoekers op de overige dagen veilig ontvangen.

Het is onze maatschappelijke opdracht om bezoekers te laten ontdekken wat het belang is van wetenschap voor het leven van nu. Met onze tijdelijke tentoonstelling Besmet! over epidemieën vroeger en nu zijn we actueler dan ooit. Daarom concentreren we onze onderwijsprogramma’s momenteel vooral rond het thema gezondheid en maken we een uitzondering voor het populaire programma 'Wiskunde A, B of C' voor 3 HAVO/VWO.

Het volledige onderwijsaanbod vind je op onze website.

Met vriendelijke groet,

Team Educatie
Rijksmuseum Boerhaave
Nieuw: Besmet! voor havo/vwo
De tentoonstelling Besmet! gaat over de uitbraken van besmettelijke ziekten en hoe die het leven kunnen ontwrichten. Het curriculum sluit goed aan bij het onderwerp van de tentoonstelling; biologie behandelt het thema afweer uitgebreid, maar het onderwerp is in de praktijk vaak moeilijk te visualiseren. De tentoonstelling biedt een context bij lastige concepten en benadrukt de maatschappelijke relevantie van het thema.

Bovenbouwleerlingen havo/vwo gaan in de tentoonstelling zelfstandig aan de slag met downloadbare vragen en opdrachten over epidemieën vroeger en nu - zoals de recente uitbraak van het coronavirus. Ze maken kennis met infectieziektes en de impact daarvan op het leven van eenieder en de impact op de wereld.

Meer informatie
Leren over vaccineren
Rijksmuseum Boerhaave werkt samen met het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI). Het NIBI werkt op dit moment aan de lessenserie Leren over vaccineren voor de bovenbouw havo/vwo. Deze is naar verwachting begin 2021 klaar. In onze docentenhandleiding is te lezen dat een deel van dit lesmateriaal te gebruiken is als voorbereidende les voor het bezoek aan de tentoonstelling Besmet!
Meer informatie
Biotechniek voor vmbo
Slokdarmstent, heupprothese, pacemaker, neusprothese én kunstlenzen: deze vijf protheses krijgen de leerlingen in handen. Plus een groot spelbord en een bak met kaarten. Het doel is om de juiste kaarten bij de juiste protheses neer te leggen. Zo komen leerlingen meer te weten over deze protheses.

Daarna start het ethische deel van dit onderwijsprogramma waarin leerlingen het gesprek aan gaan over ‘designerbaby’s’, donor tekorten en het implanteren van extra geheugen in je hersenen. Ze beantwoorden vragen over bijvoorbeeld een fotomodel met armprothese: zouden zij zelf juist mét of zónder de prothese op de foto gaan? En over een hardloper met een beenprothese die niet mee mag doen aan de olympische spelen. Is dat oneerlijk of niet? 
Meer informatie
Wiskunde A, B of C voor havo/vwo
Dit onderwijsprogramma helpt leerlingen in 3 havo/vwo bij het maken van hun profielkeuze voor de richting wiskunde A, B of C in de bovenbouw. In teamverband maken de leerlingen negen speelse opdrachten waarin logica, ruimtelijk inzicht, kansberekening en andere aspecten van wiskunde een rol spelen. Ook krijgen ze een rondleiding door het museum waarin ze meer leren over vijf eeuwen Nederlandse wetenschap.
Meer informatie
Facebook  Twitter  Youtube info@rijksmuseumboerhaave.nl
071-7519999

Je ontvangt deze e-mail omdat je je daarvoor hebt aangemeld op onze website. Als je deze e-mail niet meer wenst te ontvangen kun je hier afmelden.

Stuur deze e-mail door naar een vriend of vriendin
Verzorgd door MailingLijst