Nieuwsbrief Rijksmuseum Boerhaave van 17-02-2022

Nieuwe lezing door Pieter Slaman: De universitaire architectuur in het Leids stedelijk landschap

Rijksmuseum Boerhaave
‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nieuwsbrief Rijksmuseum Boerhaave februari 2022
Nieuwsbrief header
Schrijf je nu in voor de salonlezing door Pieter Slaman
De naoorlogse gebouwen van de Leidse universiteit tonen de sporen van een gespleten persoonlijkheid. Ze stralen openheid en gastvrijheid uit, de stad werd in huis gehaald. Intussen verlangde menig academicus naar rust, beslotenheid en sublieme afzondering. Het rumoer van de stad moest achter statige muren worden buitengesloten. De architectuur van de universiteit demonstreert een dubbelzinnige verhouding met stad en samenleving.

Op 26 februari vertelt Pieter Slaman in zijn salonlezing bij Rijksmuseum Boerhaave over de universitaire architectuur in het Leids stedelijk landschap. En goed nieuws: nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, zijn er veel meer plekken in de zaal beschikbaar (maar online meekijken is natuurlijk ook mogelijk). Schrijf je snel in!
Reserveer je plek
De voorjaarsvakantie start bijna
Kom jij deze vakantie langs om een bezoek te brengen aan Rijksmuseum Boerhaave? We kijken er naar uit je te verwelkomen, want er is van alles te doen voor jong én oud. Spelen met Wiskunde is terug, je kunt creatief aan de slag in één van de kinderworkshops, ga op ontdekking in Schateiland of ga samen met de Dokterstas op pad. En geen zorgen... de activiteiten zijn ook leuk voor (groot)ouders!
Bekijk alle activiteiten
Kijktip: Jekels Jacht
Nederland heeft een indrukwekkende geschiedenis van grote, baanbrekende wetenschappers. Diederik Jekel herhaalt in zijn nieuwe serie belangrijke experimenten uit onze wetenschappelijke geschiedenis. Voor een experiment over de microscoop van Antoni Van Leeuwenhoek en de telescoop van Hans Lipperhey bezocht Diederik Rijksmuseum Boerhaave, lukt het hem om dezelfde waarnemingen te doen? Op zaterdag 19 februari en zaterdag 5 maart is Rijksmuseum Boerhaave te zien. Het programma is elke zaterdag om 19:50 op NPO 2 of online.
Alle afleveringen kijken
Nieuwe reeks salonlezingen
Al ruim 400 jaar draait de Universiteit Leiden als oudste universiteit in Nederland volop mee op het wereldtoneel van de wetenschap. Zo groeide destijds Herman Boerhaave uit tot de ‘leermeester van Europa’, vielen alleen al aan het begin van de vorige eeuw drie Nobelprijzen toe aan ‘Leids’ onderzoek, en werd onlangs nog in het Leidse bio science park de grondslag gelegd voor het ‘Janssen-vaccin’. Maar welke rol speelde de stad zelf bij de wetenschap die er werd beoefend?  
Meld je hier aan
Podcast bij Besmet!
Wil je goed voorbereid naar de tentoonstelling Besmet! komen? Luister dan alvast de zesdelige podcast over de uitbraken van epidemieën vroeger en nu. Met persoonlijke verhalen over onze samenleving in deze turbulente tijd. Wetenschappers trekken opmerkelijke parallellen tussen die actuele verhalen en inzichten uit de geschiedenis. Alle afleveringen luister je hier:
Luister hier verder
Zweeds Bewegen
Al lang voor de komst van IKEA waren er instituten uit Zweden die Nederland massaal in beweging brachten. Het waren zogeheten ‘Zander-instituten’. De bezoekers kwamen er niet voor een Billy of een Pax, maar om hun lichamen te onderwerpen aan sterk op fitnesstoestellen lijkende apparaten.

Meer weten over deze bijzondere instituten? Conservator Ad Maas vertelt erover:
Verder lezen
1 2 3 4 5
info@rijksmuseumboerhaave.nl
071-7519999

Je ontvangt deze e-mail omdat je je daarvoor hebt aangemeld. Als je deze e-mail niet meer wenst te ontvangen kun je hier afmelden.

Stuur deze e-mail door naar een vriend of vriendin
Verzorgd door MailingLijst