Nieuwsbrief Rijksmuseum Boerhaave van 17-11-2020

Nieuwe data voor (nieuwe) lezingen bij Besmet!

Rijksmuseum Boerhaave
Uitnodiging: nieuwe lezingen!
  november 2020
 Ticketverkoop besmet mail
Nieuwe data voor lezingen bij Besmet!
Salonlezingen bij de tentoonstelling Besmet! moesten worden verplaatst door de aangescherpte coronamaatregelen in de afgelopen weken. Er zijn dus nieuwe data en er is zelfs een extra lezing! Hieronder zetten we ze op een rijtje en lees je hoe je je aan kunt melden voor één van de 30 plaatsen in de zaal of voor het rechtstreeks volgen van de lezing via je beeldscherm. Maar eerst vertellen we over ons nieuwe boek bij de tentoonstelling én over de nieuwe pop-up tentoonstelling over type 1 diabetes!
Pop-up tentoonstelling over type 1 diabetes
tot en met zondag 31 januari 2021
Samen met Stichting JDRF Nederland vragen we aandacht voor type 1 diabetes. In een multimediale presentatie doorloop je samen met wetenschapsjournalist Diederik Jekel belangrijke keuzes in dagelijkse situaties voor mensen met type 1 diabetes. De antwoorden op de vragen laten meteen het effect zien. Zo leer je meer over type 1 diabetes en over mogelijke oplossingen. Kijk op de website voor een voorproefje met filmpje! 
Lees meer
Besmet!, Angst voor de onzichtbare vijand
Dit rijk geïllustreerde boek - "nu al een historisch document" - laat zien hoe snel overdraagbare ziekten kunnen leiden tot eenzaamheid, uitsluiting en angst – maar ook tot creativiteit, nieuwe oplossingen en verbondenheid. Met bijdragen van o.a. Jaap van Dissel, Damiaan Denys, Thomas van Gulik, en Rob Zwijnenberg. Te koop in de museumwinkel.
Lees meer
Ebola van dichtbij
Zaterdag 21 november, 15.00-16.00 uur
Dr. Anna Simon werkte in ebolaklinieken van Artsen zonder Grenzen in Afrika en zorgde daar voor tientallen patiënten met ebola. Afgelopen jaar behandelde Simon in het Radboudumc patiënten met het coronavirus. Hoe is het om van dichtbij ebolapatiënten mee te maken? En hoe is het om te maken te krijgen met patiënten met het coronavirus? Wat zijn de overeenkomsten en wat de verschillen?
Aanmelden
Verhalen uit de Frontlinie
Zondag 29 november, 15.00 - 16.00 uur
Nieuwe lezing! De vorige pandemie die ons land trof was de aidsepidemie van 1981-1996. Hugo Schalwijk vertelt meer over verpleegkundige zorg tijdens die periode en gaat dieper in op de ervaringen van verpleegkundige pioniers. Hugo Schalkwijk werkt bij het Florence Nightingale Instituut en is verkozen tot Jonge Historicus van het Jaar.
Aanmelden
Bestrijding van het coronavirus: waar staan we nu?
Zaterdag 12 december, 15.00 - 16.00 uur
Jaap van Dissel is bekend als directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM. Ook is hij hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder infectieziekten, aan het LUMC. In zijn lezing van vandaag deelt zijn laatste kennis en inzichten rond het coronavirus. Waar staan we nu en hoe ziet hij de toekomst van de coronabestrijding? De zaal zit al vol, maar je kunt de lezing rechtstreeks online volgen door je in te schrijven.
Aanmelden
Silent Epidemics: Forgotten Histories of HIV & AIDS
Saturday January 23, 3 - 4 pm
This lecture is in English. Prof. dr. Manon Parry currently researches the representation of aids histories and finds them incomplete. Although AIDS is not over, many aspects of the pandemic are already forgotten. What are the consequences for health and wellbeing? This lecture discusses these issues and a film project intended to broaden perspectives on AIDS in the Netherlands, Voices of the Epidemic.
Register here
Kermis of geen kermis? Besmettelijke ziektes en de rol van de culturele verbeelding
zaterdag 30 januari, 15.00-16.00 uur
Je hebt neerlandica en filosoof Lotte Jensen misschien al horen spreken in onze eerste aflevering van de podcastserie bij Besmet! Vandaag gaat zij verder in op de invloed van besmettelijke ziektes op samenlevingen. Kunstenaars en schrijvers reageerden op de rampen die hen overkomen. Het bood troost en gaf betekenis aan de gebeurtenissen. In deze lezing passeren spraakmakende schrijvers uit het verleden de revue. En er zal gezongen worden, zoals dat ook vroeger gebeurde in tijden van cholera of Spaanse Griep.
Aanmelden
Facebook  Twitter  Youtube info@rijksmuseumboerhaave.nl
071-7519999

Je ontvangt deze e-mail omdat je je daarvoor hebt aangemeld op onze website. Als je deze e-mail niet meer wenst te ontvangen kun je hier afmelden.

Stuur deze e-mail door naar een vriend of vriendin
Verzorgd door MailingLijst