Nieuwsbrief Rijksmuseum Boerhaave van 30-09-2022

Nieuw: tijdelijke tentoonstelling BrAInpower

Rijksmuseum Boerhaave
‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nieuwsbrief Rijksmuseum Boerhaave oktober 2022
Nieuwsbrief header
Kinderlezing: Hoe alles begon; van oerflits tot nu in één lezing
Vraag jij je weleens af waar alles vandaan komt? Hoe alles is ontstaan? In het boek Hoe alles begon: van oerflits tot nu staan je antwoorden. Wist je bijvoorbeeld dat je bent gemaakt van sterrenstof? Dat daaruit de levende cellen ontstonden waar jij, maar ook alle andere mensen, planten en dieren van gemaakt zijn?

We beginnen bij het allereerste begin: de oerknal. Nee! Oerflits! Er was namelijk nog geen geluid. Je reist verder langs het ontstaan van het heelal, sterren, sterrenstof, de aarde, de maan, de oceanen en de evolutie van alles wat leeft.

Bouwine Bergsma, de schrijfster van Hoe alles begon, vertelt op 2 oktober aan de hand van de prachtige tekeningen uit het boek over hoe onze wereld is ontstaan. In vogelvlucht natuurlijk, want ze vat even 13,8 miljard jaar voor je samen. TIP: bij inschrijving is toegang tot het museum gratis, ook voor ouders of begeleiders. 

Meld je nog snel aan
Bezoek nu BrAInpower
Van deepfakes, streamingdiensten en dating apps tot gezichtsherkenning, zelfrijdende auto’s en medische toepassingen: we kunnen niet meer om kunstmatige intelligentie heen. Het verandert onze levens, zoals ooit stoommachines ten tijde van de industriële revolutie dit deden. De tentoonstelling BrAInpower laat zien waar AI met succes kan worden ingezet, hoe we er de vruchten van plukken, maar belicht ook de schaduwkanten.
Lees meer over BrAInpower
Is mama’s baarmoeder overbodig?
Een vraag waar je waarschijnlijk nog nooit over na hebt gedacht, maar misschien eerder werkelijkheid is dan we denken. Tijdens de No-Dust Bunny sessie op 8 oktober gaat het namelijk over de kunstbaarmoeder. In ten-minute-talks dagen we twee experts uit om je zo snel mogelijk bij te praten over hun onderzoeksgebied en daarna gaan we in gesprek. Natuurlijk sluiten we het programma af met een borrel, wij trakteren op het eerste drankje!

Extra leuk: tijdens de borrel na afloop van het programma is ook de oogfoto aanwezig, om jezelf eens goed aan te kijken. De foto krijg je natuurlijk mee naar huis.
Claim je stoel in de zaal
Herfstvakantie in het museum
Naast alle leuke activiteiten waar je al over gelezen hebt, is er natuurlijk nog veel meer te ontdekken bij Rijksmuseum Boerhaave. Vooral tijdens de herfstvakantie. Maak je eigen codetaalketting of win een spel van de slimme doosjescomputer... En heb je altijd al het stof dat onder jouw bed ligt onder de microscoop willen bekijken? Dan is dit je kans! Van 22 t/m 24 oktober organiseren we met Institute of Biology en het MARBLES project de workshop: Machtige Microscopie. Dus stofzuig je kamer niet, in naam van wetenschap!
Bekijk het hele herfstprogramma
Workshop: Wat zegt jouw ketting?
Wat zegt jouw ketting? Dat klinkt misschien als een rare vraag, behalve als je bij het rijgen van je ketting geheimtaal hebt gebruikt.

Als elke letter uit vijf symbolen bestaat - steeds een 1 of een 0 - dan kunnen wij mensen dat zonder een spiekbriefje maar moeilijk lezen. Computers gebruiken deze binaire codes met alle gemak! Kom tijdens de herfstvakantie zelf een mooie ketting, sleutelhanger of armband maken en leer deze geheime computertaal te ontcijferen.

1010100 1101111 1110100 100000 1110011 1101110 1100101 1101100!
Meer over deze activiteit
Versla de slimme doosjes-computer!
Zin om een spelletje te spelen? Bij Rijksmuseum Boerhaave gaan we samen het spel hexapawn spelen. Maar wat gebeurt er als we één van de twee spelers automatiseren? Ineens speel je tegen een computer die bestaat uit 24 doosjes. Raar he? En lastig ook, want net als jij leert deze computer steeds beter dit spelletje te spelen!

Lukt het jou uiteindelijk nog om te winnen? Kom het tijdens de herfstvakantie zelf proberen en ontdek hoe kunstmatige intelligentie nu eigenlijk werkt én leert.
Meer weten? Klik hier
Wiskunde in het grote en kleine
We kunnen het niet vaak genoeg vertellen: wiskunde is niet saai! En tijdens de interactieve No-Dust Bunny sessies al helemaal niet. Op zaterdag 5 november dagen we twee experts uit om in ten-minute-talks jou zo snel mogelijk bij te praten over hun onderzoeksgebied. Daarna volgt een gesprek met moderator en gaan we dieper in op het onderwerp van de avond. Tot slot geven we je deep-dive tips mee om jezelf thuis helemaal te verliezen in de materie. We sluiten af met een gezellige borrel, wij trakteren op het eerste drankje! Tip: de oogfoto is ook tijdens deze sessie aanwezig.
Alvast aanmelden kan hier
Dementievriendelijke rondleiding
Ben je op zoek naar een onvergetelijk uitstapje? Speciaal voor mensen met dementie, hun dierbaren en zorgbegeleiders biedt Rijksmuseum Boerhaave sinds 21 september j.l. dementievriendelijke rondleidingen aan. In kleine groepen brengen we tijdens de Verheugenis-rondleidingen de museumobjecten tot leven door samen herinneringen op te halen en verhalen te delen.
Bekijk de praktische informatie
1 2 3 4 5
info@rijksmuseumboerhaave.nl
071-7519999

Je ontvangt deze e-mail omdat je je daarvoor hebt aangemeld. Als je deze e-mail niet meer wenst te ontvangen kun je hier afmelden.

Stuur deze e-mail door naar een vriend of vriendin
Verzorgd door MailingLijst