Nieuwsbrief Rijksmuseum Boerhaave van 21-09-2021

Extra nieuwsbrief: Start van internationaal onderzoek naar beelden uit beginjaren microscopie

Rijksmuseum Boerhaave
‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nieuwsbrief Rijksmuseum Boerhaave Extra nieuwsbrief
UBLWHS BPL
Start van internationaal onderzoek naar beelden uit beginjaren microscopie
Visualizing the Unknown in 17th-century Science and Society

Op 1 oktober vindt in Rijksmuseum Boerhaave de aftrap plaats van een groot internationaal onderzoek naar beelden uit de beginjaren van de microscopie. Dit zes jaar durende onderzoek richt zich vooral op de vraag hoe zeventiende-eeuwse microscopisten hun ontdekkingen visueel vastlegden en deelden.

De onderzoekers gaan voor het eerst de baanbrekende zeventiende-eeuwse ontdekkingen reconstrueren. Dit gebeurt deels met behulp van oorspronkelijke lenzen en bewaard gebleven preparaten. Op 1 oktober tonen ze een voorproefje met spectaculaire beelden. Je kan deze internationale aftrap via live-stream bijwonen.

De kick-off van het onderzoek wordt uitgezonden op 1 oktober 2021 van 14:30 - 16:30 uur. Aanmelden kan via onderstaande oranje knop. Meer over het onderzoek lees je hier.
Aanmelden voor livestream
Lezing: Nieuw licht op Van Leeuwenhoeks lensjes
Antoni van Leeuwenhoeks ontdekkingen legden de basis voor de microbiologie. Zijn microscoopjes bleven meer dan een eeuw ongeëvenaard. Hoe Van Leeuwenhoek erin slaagde zulke kwalitatieve lensjes te maken, is lange tijd een raadsel gebleven. Zelf liet de Delftenaar er verrassend weinig over los.

Recent onderzoek van Rijksmuseum Boerhaave en de TU Delft heeft het mogelijk gemaakt binnenin de kleine instrumentjes te kijken. Daarbij stuitten ze op een verrassing, die nieuw licht werpt op Van Leeuwenhoeks werkwijze, èn op de superioriteit van zijn microscoopjes. In deze publiekslezing vertelt conservator Tiemen Cocquyt je er alles over. 
Aanmelden publiekslezing
Facebook  Twitter  Youtube info@rijksmuseumboerhaave.nl
071-7519999

Je ontvangt deze e-mail omdat je je daarvoor hebt aangemeld op onze website. Als je deze e-mail niet meer wenst te ontvangen kun je hier afmelden.

Stuur deze e-mail door naar een vriend of vriendin
Verzorgd door MailingLijst