Nieuwsbrief Rijksmuseum Boerhaave van 01-04-2021

Collectiestukken van Rijkswaterstaat, een nieuwe aflevering van de podcast en een rondleiding microscopie

Nieuwsbrief Rijksmuseum Boerhaave april 2021
 Webp net resizeimage
Rijkswaterstaat overhandigt innovatieve modellen aan Rijksmuseum Boerhaave
Gisteren ontving Rijksmuseum Boerhaave drie bijzondere objecten van Rijkswaterstaat. Het gaat om educatieve studiemodellen van duurzame ontwerpen die de afgelopen jaren succesvol zijn toegepast in het Nederlandse landschap.

“De thema's duurzaamheid en biodiversiteit spelen een steeds belangrijkere rol in wetenschappelijke oplossingen voor de 21ste eeuw. Met deze nieuwe aanwinst leggen we innovatieve ontwikkelingen in de Nederlandse infrastructuur vast.” aldus Christel Schollaardt, Manager Collectie van Rijksmuseum Boerhaave.

Nieuwe aflevering in de podcastserie Besmet
Vandaag staat de nieuwe (en tevens laatste) podcastaflevering bij tentoonstelling Besmet! online. In de laatste aflevering van deze indrukwekkende en leerzame reeks podcasts hoor je het persoonlijke verhaal van Enny Das, hoogleraar communicatie en beïnvloeding aan de Radboud universiteit. En sociaal psycholoog Pepijn van Empelen van TNO, die onder andere onderzoek doet voor het RIVM over gedragsverandering en risicocommunicatie.
Online Museumweek
Tijdens de online Museumweek (19 t/m 26 april 2021) nemen we je graag mee in de wereld van type 1 diabetes. Zodra we weer open zijn is in het museum de pop-up tentoonstelling 'Type 1 diabetes de wereld uit' - in samenwerking met JDRF - weer te zien. 

Iedere dag delen we een bericht op social media. Blijf op de hoogte door ons te volgen op Facebook of Twitter
Online rondleiding microscopie
Conservatoren Mieneke en Tiemen ontwikkelde samen deze prachtige interactieve rondleiding op het depot van Rijksmuseum Boerhaave voor studenten van de Universiteit Leiden. Tijdens de rondleidingen nemen ze je mee langs de microscopie collectie en hebben ze bij verschillende stukken prachtige verhalen.

Kies zelf hoe jouw rondleiding eruit ziet door tijdens de video op de verschillende opties te klikken en laat je meevoeren in de rijke geschiedenis van microscopie en verwonder je over hoe ver de technologie ons al gebracht heeft.
Doe de rondleiding
Stokvislezing met Annelien Bredenoord
Ethische reflectie is bij nieuwe medische technologische ontwikkelingen van groot belang. Deze ontwikkelingen roepen vaak een gevoel van angst of ongemak op - bijvoorbeeld als het gaat om stamcelonderzoek of genetische modificatie.

Deze thematiek staat centraal in het werk van Annelien Bredenoord, hoogleraar ethiek biomedische innovatie. Ze vertelt hier meer over tijdens de Stokvislezing op 22 april 2021.

Aanmelden voor de livestream is kosteloos en kan via onderstaande knop. 
Anatomische modellen van papier-maché
Rijksmuseum Boerhaave heeft een collectie anatomische modellen van Louis Auzoux (1797-1880) die toonaangevend in de wereld is. Deze circa 70 modellen zijn gemaakt van papier-maché en weerspiegelen de ontwikkeling van medisch-biologische voorlichting en educatie in de negentiende eeuw.

Wil je meer weten over de collectie anatomische modellen van Rijksmuseum Boerhaave? Of ben je benieuwd naar de bijzondere ontwikkeling van deze modellen? Lees dan het hele verhaal van conservator Bart op de website.

Lees het verhaal
Facebook  Twitter  Youtube info@rijksmuseumboerhaave.nl
071-7519999

Je ontvangt deze e-mail omdat je je daarvoor hebt aangemeld op onze website. Als je deze e-mail niet meer wenst te ontvangen kun je  afmelden.