Nieuwsbrief Rijksmuseum Boerhaave van 06-11-2021

Bert Degenaar te gast bij Rijksmuseum Boerhaave om te vertellen over de Zuylenburgh Collectie

Rijksmuseum Boerhaave
‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nieuwsbrief Rijksmuseum Boerhaave november 2021
Nieuwsbrief header
Een avond met Bert Degenaar
Onlangs opende Bert Degenaar de nieuwe pronkkast in ons museum met zijn Zuylenburgh Collectie. Bert Degenaar is onder meer bekend van het tv-programma Van Onschatbare Waarde en is fervent verzamelaar van wetenschappelijke instrumenten.

Op 17 november vertelt hij samen met onze conservator Tim Huisman en met dr. Huib Zuidervaart, expert in de geschiedenis van wetenschappelijke instrumenten, de bijzondere verhalen achter deze objecten die de grote ontwikkelingen in de 17de eeuw weerspiegelen. Hoe zijn ze verzameld? En waarom heeft het museum juist deze geselecteerd?
Meld je hier aan
Boerhaave Biografieprijs gaat naar...
Uit vijf wetenschappelijke biografieën uit de periode 2018-2020 selecteerden juryleden Prof. dr. Trudy Dehue, Prof. dr. Frans van Lunteren en Prof. dr. Frans Saris na rijp beraad als winnaar van de Boerhaave Biografie Prijs 2021 ‘Lorentz, gevierd fysicus, geboren verzoener’ door Frits Berends en Dirk van Delft! De winnaars ontvangen de originele Boerhaave-medaille (naar een stempel uit 1869).
Salonlezing Marcel Levi
Op zondag 14 november vertelt prof. Marcel Levi meer over hoe de coronapandemie als een vergrootglas werkte. Welke lessen kunnen we trekken na 18 maanden corona pandemie? En wat hebben we geleerd in de gezondheidszorg? Marcel Levi is voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, hoogleraar Geneeskunde bij Amsterdam UMC/Universiteit van Amsterdam en Professor of Medicine bij University College London.
Aanmelden lezing
 
Salonlezing Eddy Houwaart
Op zondag 28 november vertelt prof. Eddy Houwaart meer over hoe epidemieën voor sociale en politieke veranderingen zorgen. De verspreiding van volksziekten, soms in de vorm van epidemieën, zorgt al sinds eeuwen voor sociale en politieke verandering. Eddy Houwaart studeerde af als arts, maar richtte zich daarna op de medische geschiedenis. Hij deelt zijn waardevolle kennis graag en is een begenadigd verteller!
Aanmelden lezing
De medische collectie uit patiƫntperspectief
Rijksmuseum Boerhaave presenteerde vorige week de uitkomsten van een bijzonder onderzoek. Het museum onderzocht hoe ervaringen van patiënten kunnen worden toegevoegd aan de medische collectie om ook hun perspectief vast te leggen en te behouden voor de toekomst. Het is voor het eerst dat dergelijk onderzoek op deze wijze plaatsvindt en draagt bij aan het nieuwe verzamelbeleid van het museum.
Meer over het onderzoek
Huygens op tv in het Klokhuis
Hij is een van de slimste mensen die ooit heeft geleefd: Christiaan Huygens. Hij denkt over van álles na en doet de ene na de andere uitvinding. In de 17de eeuw is hij de uitvinder van de slingerklok, waardoor we nu precies weten hoe laat het is. Vorige week was de uitzending van de Klokhuis-aflevering over Huygens, waar we zijn lenzen, de slingerklok en het boek Cosmotheoros laten zien.
Terugkijken? Dat kan hier!
Facebook  Twitter  Youtube info@rijksmuseumboerhaave.nl
071-7519999

Je ontvangt deze e-mail omdat je je daarvoor hebt aangemeld op onze website. Als je deze e-mail niet meer wenst te ontvangen kun je hier afmelden.

Stuur deze e-mail door naar een vriend of vriendin
Verzorgd door MailingLijst