Nieuwsbrief Rijksmuseum Boerhaave van 30-06-2021

Bekijk live de overhandiging van de kunstmatige alvleesklier

Rijksmuseum Boerhaave
Nieuwsbrief Rijksmuseum Boerhaave juli 2021
 Nieuwsbrief header
Waterland Boerhaave feestelijk heropend
Leerlingen van de Lorentzschool in Leiden openden op vrijdag 25 juni de waterspeeltuin van Rijksmuseum Boerhaave. In de historische binnentuin vulden de kinderen de waterbaan met de laatste emmertjes water, waarna het spetteren en plonzen kon beginnen.

In Waterland Boerhaave kunnen kinderen een polder droogmalen en bootjes lossen in de haven. Ook leren ze hoe je water omhoog kan pompen met de schroef van Archimedes. De kinderen steken zelf de handen uit de mouwen en maken kennis met principes uit de wetenschap en de techniek. Alle speelelementen van de waterbaan beïnvloeden elkaar.

Wil je binnenkort zelf komen spetteren in Waterland? Boek dan alvast je tijdslot om zeker te zijn van een bezoek.
Reserveer hier tickets
Overhandiging kunstmatige alvleesklier
Vijftien jaar geleden begon Robin Koops, zelf diabetespatiënt, in zijn schuur aan de ontwikkeling van de kunstmatige alvleesklier. In 2019 werd het apparaatje verkozen tot Nationaal Icoon door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, als één van de meest innovatieve ontwikkelingen in Nederland.

Op zaterdag 3 juli mag Rijksmuseum Boerhaave het apparaatje aan de rijkscollectie toevoegen. Koops vertelt dan over de ontwikkeling en de toekomst van de kunstmatige alvleesklier. Ook licht museudirecteur Amito Haarhuis het nieuwe verzamelbeleid toe. Wil jij de overhandiging via de livestream bijwonen? Dat kan!
Meld je hier aan
De zomervakantie staat voor de deur
Een waterspeeltuin, workshops, een schateiland en nog veel meer. Deze zomervakantie is er in Rijksmuseum Boerhaave heel veel te beleven. Knutsel je eigen snavelmasker in elkaar of maak je eigen microbe. Bekijk de bijzondere videoshow in het anatomisch theater of ga het museum in met de Canon-speurtocht.

Ben je met jouw Museumkaart op bezoek? Vergeet dan niet om met de speciale Museuminspecteurs app de vragenlijst in te vullen over je bezoek aan het museum. Je maakt daarmee kans op leuke prijzen.
Bekijk activiteiten
Vooroorlogs TBC-huisje in de tuin
Donderdagochtend 8 juli opent Rijksmuseum Boerhaave het Tuberculosehuisje dat in de binnentuin van het museum is geplaatst. Het kleine houten huisje herinnert aan de periode 1920-1930, toen Nederland op grote schaal met tuberculose (TBC) werd geconfronteerd.

Zo’n tien jaar geleden schonk een particuliere eigenaar het museum dit vooroorlogse TBC-huisje. Het huisje stond in zijn tuin en deed dienst als schuurtje. De natuurelementen hadden duidelijk hun sporen nagelaten op het houten gebouwtje, dat nu minstens tachtig jaar oud moet zijn.
NWO honoreert Visualizing the Unknown van Eric Jorink
NWO kent een subsidie uit de Open Competitie toe aan het project Visualizing the Unknown in 17th-century Science and Society. In dit project reconstrueren onderzoekers van het Huygens ING, Max Planck Institute en Rijksmuseum Boerhaave hoe zeventiende-eeuwse microscopisten hun baanbrekende ontdekkingen visueel vastlegden en deelden.

Rijksmuseum Boerhaave is verheugd mee te werken aan dit bijzondere inter-institutionele onderzoek.
Facebook  Twitter  Youtube info@rijksmuseumboerhaave.nl
071-7519999

Je ontvangt deze e-mail omdat je je daarvoor hebt aangemeld op onze website. Als je deze e-mail niet meer wenst te ontvangen kun je hier afmelden.

Stuur deze e-mail door naar een vriend of vriendin
Verzorgd door MailingLijst