Nieuwsbrief Fries Museum van 18-12-2020

75.000 bezoekers in 2020

.

dankbaar 

2020 zal de boeken ingaan als een historisch jaar. Dit jaar sloten we al twee keer onze deuren en ook deze laatste weken moeten we helaas dicht. We zijn enorm dankbaar voor de steunfondsen vanuit de overheid, waardoor we onze tentoonstellingen, activiteiten en projecten kunnen voortzetten, ook in de komende jaren. Bovendien kunnen we daarmee kunstenaars en zzp-ers aan het werk houden. We willen ook jou bedanken dat je ons bent blijven volgen en steunen en we hopen je vanaf 20 januari weer in het museum te mogen ontvangen!
We delen graag de hoogtepunten van het afgelopen jaar met je, scroll naar onderen om ze te lezen!

thuis doen

Ook vanuit huis kun je genieten van het museum. Op de pagina Thuis doen vind je collectieverhalen, digitale tentoonstellingen, blogs, podcasts en spelletjes. Of doe mee aan Fotomysteries, waarbij we op zoek zijn naar meer informatie over onze fotocollectie. Ben je een Friese kunstenaar? Reageer dan op de Open Call van ons en VHDG en wie weet is jouw werk straks overal in Friesland te zien. 
thuis doen
open call voor friese kunstenaars

74.000 bezoekers

We ontvingen dit jaar 74.000 bezoekers, een kwart minder dan de verwachte 100.000. Het grootste gedeelte van de bezoekers kwam voor Wij Vikingen, te zien tot aan de sluiting op 13 maart. Ondanks de vele beperkingen, kwamen toch nog 36.000 mensen van elders in het land dit jaar speciaal voor het museum naar Friesland. Zij gaven meer dan 3 miljoen euro uit in de regio aan eten en drinken, overnachten, winkelen en andere activiteiten.

oog in oog met oorlog

Op 6 juni opende Oog in Oog met Oorlog, een tentoonstelling met unieke foto’s en films in het kader van 75 jaar vrijheid in samenwerking met Tresoar, het Fries Film Archief, Historisch Centrum Leeuwarden en het NIOD. De tentoonstelling is samen met de vaste presentatie van het Fries Verzetsmuseum ook online te bezoeken.
bezoek de virtuele tentoonstellingen

other.worldly

In Other.Worldly verbeelden kunstenaars uit binnen- en buitenland de onderwaterwereld.

“Urgent en betoverend” 
- Museumtijdschrift

“wonderbaarlijke onderwaterkunst”  
★★★★
- Volkskrant

★★★★
- NRC Handelsblad

7.600 leerlingen

Scholen uit dorpen waar Vikingschatten gevonden zijn kregen een VIP-tour door Wij Vikingen. In Other.Worldly lieten studenten van de theateropleiding zich inspireren voor een creatieve creatie. Dit materiaal werd vervolgens weer gebruikt in de lessen voor het voortgezet onderwijs. In het Fries Verzetsmuseum ontdekten ruim 700 studenten van het Friesland College wat vrijheid voor hen betekende. Zij legden dit in een workshop vast op hun eigen tegeltje. Alle tegels samen vormen na de winter een kunstwerk op de campus van het Friesland College in Leeuwarden. Museum op school, waarbij museumdocenten een museumles in de klas gaven, loste voor scholen het vraagstuk van vervoer op.
 

activiteiten

We organiseerden dit jaar ruim 80 activiteiten voor jong en oud.

hollandse meesters on tour

Tijdens Hollandse Meesters on Tour gingen drie films van de succesvolle serie Hollandse Meesters van de 21ste eeuw in première. 

art rocks

In de landelijke muziekcompetitie Art Rocks lieten muzikanten zich inspireren door een kunstwerk uit de collectie van topmusea. Het Fries Museum ontving maar liefst 32 inzendingen. Rapper en zangeres S10 gaf een uitverkochte masterclass.

artistieke repair shop

Kunstenaars Machiel Braaksma, Jamila Faber, Ellen Mandemaker en B.C. Epker maakten kunstwerken van ingeleverde kapotte spullen in de Artistieke Repair Shop, een initiatief van Warming Up en het Fries Museum.

de liefdesbode

In het Fries Verzetsmuseum waren deelnemers soms tot tranen geroerd terwijl ze hun verhaal over oorlog of vrijheid vertelden aan Liefdesbodes Anne Brouwer en Lieke van den Krommenacker, die het ter plekke optekenden.

museum plus bus

Een replica van Amo Me, Amo Te van Alma-Tadema is door het museum toegevoegd aan de rijdende expositie Topstukken on Tour van de Museum Plus Bus. De bus rijdt langs woonvoorzieningen voor ouderen.

rondleidingen voor doven en mensen met dementie

De samenwerking met Kwadrantgroep is met een jaar verlengd én uitgebreid. Voortaan kunnen bewoners en cliënten met dementie ook met hun partner of mantelzorger deelnemen aan een reguliere rondleiding, en er komen rondleidingen met een doventolk.