Nieuwsbrief Beeld en Geluid van 28-12-2020

The Beatles: van flop naar top

Volgens velen één van de beste bands ooit, maar in Nederland waren we niet altijd zo enthousiast..

 

Beeld en geluid Logo
 
Optreden van The Beatles in Treslong
The Beatles worden door velen bestempeld als de beste band allertijden. En als je naar de NPO Radio 2 Top 2000 luistert is de kans groot dat je ze daar al een keer voorbij hebt horen komen. The Beatles zijn hofleverancier van de lijst en tot vorig jaar (toen ze ingehaald werden door Queen) had de band steevast de meeste noteringen in de lijst. Toch zijn we in Nederland geen fan van het eerste uur...
Kaarten met Flop klappen om
 
Unanieme flop
 
Hun nieuwe single 'I Want to Hold Your Hand' werd in 1963 in het VARA-programma 'Top of Flop' unaniem uitgeroepen tot flop! 
"Ze onderscheiden zich in werkelijk niets van andere rock 'n roll groepjes, behalve hun kleding en haardracht."
 
 
Het duurt nog een paar maanden waarin we hun muziek overdreven vinden en vooral focussen op hun kleding en kapsels, maar dan slaat de Beatlemania ook hier toe. 
 
Beatlemania
 
Als The Beatles in juni 1964 naar Nederland komen lijkt het hele land uitgerukt te zijn om een glimp op te vangen van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Jimmy Nicol. 

Meer weten over de omslag van flop naar top en het Beatle-bezoek aan Nederland? Bekijk de TILT! 
 
 
 
 
Top 2000
 
 
Bas Agterberg
Conservator Medialandschap
 
Een bezoekje aan het Top 2000 Café zit er dit jaar vanwege alle coronamaatregelen helaas niet in... Maar je kunt nog wel virtueel een kijkje nemen!
Vorig jaar dook onze conservator Bas speciaal voor het 20-jarig jubileum in de geschiedenis van de Top 2000! Inmiddels is het een fenomeen waar miljoenen luisteraars naar toeleven. Maar weet jij nog hoe de Top 2000 is ontstaan? Hoe ze bij het decor zijn gekomen en hoe het cultureel erfgoed is geworden?
 
 
 

Wat vond je van deze mail?

Duim omhoog
Duim omlaag
 
Beeld en geluid Facebook icon   Beeld en geluid Instagram icon   Beeld en geluid youtube icon   Beeld en geluid Twitter icon   Beeld en geluid Linked In icon
 
 
 
contact   privacy   aanmelden  
 
 
 
 
© Beeld en Geluid