Cultuur in Zaandam

Zaandam

 • Het Zaantheater

  Het Zaantheater is een groot en modern theater gelegen in het centrum van Zaandam. Het theater opende zijn deuren in 1998 en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in het culturele leven van Zaanstad. Het theater biedt een gevarieerd programma met onder andere toneel, musicals, cabaret, klassieke muziek, jazz, wereldmuziek, dans en jeugdvoorstellingen.

  Het Zaantheater beschikt over twee zalen. De grote zaal, met zijn donkerrode stoelen, elegante balkons en dramatische rode gordijn, heeft een capaciteit van iets meer dan 900 zitplaatsen. De kleine zaal is een intieme ruimte met ruimte voor ongeveer 200 toeschouwers. Dit maakt het de perfecte plek voor kleinere producties en optredens.

  In dit theater zijn niet alleen voorstellingen te zien, maar zijn ook andere evenementen te beleven, zoals bijeenkomsten, congressen en (school)workshops. Het theater heeft verder een café-restaurant genaamd 'Zindering' waar bezoekers voorafgaand aan de voorstelling kunnen genieten van een heerlijk diner.

  Nicolaasstraat 3, 1506 BB  Zaandam https://zaantheater.nl/
 • Zaanse Schans

  De Zaanse Schans is een unieke wijk in Zaandam die volledig in de stijl van de 18e en 19e eeuw is gebouwd. Het is geen museum in de traditionele zin van het woord, maar eerder een levendige buurt waarin de Nederlandse geschiedenis tot leven komt.

  De wijk is gevuld met volledig operationele windmolens, ambachtelijke winkels, musea en traditionele Nederlandse huizen. Wanneer je door de straten van de Zaanse Schans wandelt, zul je het gevoel krijgen terug in de tijd te zijn gereisd. De geur van vers gebakken brood uit de plaatselijke bakkerij, het geluid van de snijdende zaag in de houtzaagmolen en het zicht op de schilderachtige Groene Huisjes zullen je zintuigen doen ontwaken en je een unieke kijk geven op het Nederlandse leven van eeuwen geleden.

  Een bezoek aan de Zaanse Schans is een onvergetelijke ervaring die zowel interessant als educatief is. Naast het ontdekken van de Nederlandse geschiedenis en cultuur, kun je er ook genieten van het prachtige landschap van de Zaanstreek. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, architectuur, het landschap of ambachtelijk handwerk, er is voor elk wat wils in de Zaanse Schans.

  Schansend 7, 1509 AW  Zaandam https://www.dezaanseschans.nl/