Cultuur in Venlo

Venlo

 • Limburgs Museum

  Het Limburgs Museum is een dynamisch, cultuurhistorisch museum, dat verhalen van Limburgers vertelt en actueel houdt. Het museum laat zien dat de geschiedenis van Limburg een schakel is tussen globalisering en Europese, nationale en regionale identiteitsvorming. Met eigentijdse presentaties worden bijzondere verhalen uit het verleden met het heden verbonden, met aandacht voor de toekomst. De collecties (archeologie, geschiedenis, volkskunde, schone en toegepaste kunst) zijn hierbij het instrument en niet het doel.

  Bij het betreden van het Limburgs Museum word je ondergedompeld in de veelzijdige verhalen die Limburg maken tot wat het is. Het museum herbergt een breed scala aan collecties die archeologische vondsten, historische objecten, kunstwerken en alledaagse voorwerpen omvatten. Deze collecties worden op innovatieve wijze gepresenteerd in thematische tentoonstellingen die zowel informatief als interactief zijn, waardoor het verleden op een levendige en toegankelijke manier tot leven komt.

  Het Limburgs Museum is geopend in 1999 en is gevestigd in een modern, kleurrijk gebouw, vlakbij station Venlo. Aan de hand van vaste en tijdelijke tentoonstellingen en evenementen komen de 'couleur locale' en de historie van Limburg uitgebreid aan bod. Het museum is er voor jong en oud, met programma's en activiteiten voor diverse doelgroepen. Ook aan de kleinste bezoekers is gedacht; zo is er een doe-tuin en zijn er speurtochten.

  Keulsepoort 5, 5911 BX  Venlo https://www.limburgsmuseum.nl/nl
 • Museum Van Bommel Van Dam

  Museum van Bommel van Dam is een museum voor moderne kunst gevestigd in een monumentaal pand in het centrum van Venlo. Het museum beheert een collectie eigentijdse schilderijen, tekeningen, foto's, films en installaties van nationale en internationale kunstenaars zoals Fernhout, Sluijters en Wiegers. Daarnaast toont het museum ook omhoogkomende talenten uit de Nederlandse kunstschool.

  Er zijn naast de vaste collectie ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen. Interactieve opstellingen en workshops maken een bezoek aan Museum van Bommel van Dam tot een uitstapje voor het hele gezin.

  Het museum is vernoemd naar Maarten van Bommel en Reina van Dam. Dit echtpaar schonk in 1969 hun uitgebreide collectie moderne kunst aan de gemeente Venlo en legde daarmee de basis voor het museum. Het museum heeft ook een café dat uitzicht biedt op de Maas en de binnenstad van Venlo en bezit daarnaast ook een kunstuitleen waar kunstwerken geleend kunnen worden door bedrijven en particulieren.

  Keulsepoort 1, 5911 BX   Venlo https://www.vanbommelvandam.nl/
 • Theater de Maaspoort

  Theater De Maaspoort is een theater in de Nederlandse stad Venlo. Het theater werd geopend in 1981 en bevindt zich op de westelijke Maasoever in de binnenstad. Het omvat de Frans Boermanszaal (grote zaal) met een capaciteit van 800 plaatsen, de Jupilerzaal (middenzaal) met 220 plaatsen en de Rabobankzaal met 110 plaatsen. Deze drie zalen bieden een breed scala aan voorstellingen zoals muziek-, dans-, cabaret-, opera-, operette-, musical- en toneeloptredens.

  Daarnaast beschikt het theater over een sfeervol restaurant: restaurant De Maaspoort. Het theater zet zich in voor kunsteducatie en participatie en biedt een eigen educatieprogramma aan voor basisscholen, voortgezet onderwijs en BSO’s. Het gehele jaar door kunnen kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen deelnemen aan diverse inspirerende workshops en cursussen onder professionele begeleiding.

  Het theatercafé en het restaurant van De Maaspoort, met uitzicht op de rivier, vormen een perfecte aanvulling op een avond uit. Bezoekers kunnen hier genieten van een drankje of een maaltijd voor of na de voorstelling, waardoor de theaterervaring wordt verrijkt. Deze horecagelegenheden versterken de uitnodigende en gastvrije sfeer van het theater.

  Daarnaast biedt Theater De Maaspoort kunst en cultuur voor bedrijven: creatieve en originele bedrijfsuitjes en events. Theater De Maaspoort heeft niet alleen een belangrijke lokale functie, maar trekt met haar programmering ook bezoekers uit de wijde omtrek van Venlo, waaronder bezoekers uit de omliggende provincies en uit het grensgebied met Duitsland.

  Oude Markt 30, 5911 HH  Venlo https://www.maaspoort.nl/