Cultuur in Valkenswaard

Valkenswaard

 • Nederlands Steendrukmuseum

  Het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard is een uniek museum, dat belangstellenden een uitgebreid en helder beeld geeft van de techniek van het steendrukken, ook wel bekend als lithografie.

  De lithografie is uitgevonden in 1798 door Alois Senefelder. De uitvinding van de lithografie, later ook wel steendruk genoemd, is de basis voor de moderne grafische technieken. In het museum kan men zien hoe een tekening op een speciale, vlakke kalksteen met drukinkten wordt overgebracht op papier.

  Het museum toont niet alleen historische drukpersen en toebehoren, maar ook een grote collectie steendrukken. Hierbij kan men denken aan affiches, prenten, boeken, verpakkingen, muzieknotaties en dergelijke.

  Het museum organiseert regelmatig demonstraties en workshops, waarbij men zelf een steendruk kan maken. Ook zijn er rondleidingen en wisselende exposities. Naast de technische aspecten is er in het museum ook aandacht voor kunst. Het museum heeft een collectie litho's van bekende kunstenaars, zoals Toulouse-Lautrec, Van Gogh en Picasso.

  Het Nederlands Steendrukmuseum is vooral interessant voor mensen met interesse in (grafische) techniek en kunstgeschiedenis. Daarnaast is het museum ook geschikt voor schoolbezoeken. Het bevindt zich in een voormalige weverij, waardoor het gebouw een industrieel karakter heeft.

  Oranje Nassaustraat 8c, 5554 AG  Valkenswaard http://www.steendrukmuseum.nl