Cultuur in Tilburg

Tilburg

 • Museum De Pont

  Museum De Pont is gevestigd in een voormalige wolspinnerij in Tilburg. Het museum is opgericht door de jurist en zakenman Jan de Pont. Sinds de opening in 1992 heeft het museum een collectie opgebouwd met werken van zowel nationale als internationale hedendaagse kunstenaars.

  De Pont wil de interesse voor hedendaagse visuele kunst bevorderen en daarbij een breed publiek betrekken. Het museum heeft een divers tentoonstellingsprogramma met wisselende exposities en beschikt over een permanente collectie met werken van kunstenaars zoals Ai Weiwei, Marlene Dumas, Anish Kapoor en Bill Viola.

  Naast de collectie en exposities biedt Museum De Pont ook educatieve programma's en evenementen. Het gebouw waarin het museum zich bevindt kenmerkt zich door de grote, lichte, en open ruimtes en de industriële architectuur. Naast het bezoeken van de kunst, kunnen bezoekers ook terecht in het museumcafé of de museumwinkel.

  Wilhelminapark 1, 5041 EA  Tilburg https://www.depont.nl/
 • Natuurmuseum Brabant

  Natuurmuseum Brabant is een familiemuseum waar natuur en landschap centraal staan. Het museum is gevestigd in Tilburg, in de provincie Noord-Brabant. Je kunt hier de natuur in Brabant en de rest van de wereld ontdekken en ervaren.

  Natuurmuseum Brabant heeft zowel permanente als tijdelijke tentoonstellingen. Zo kun je van alles leren over de levende natuur, geologie, archeologie en het milieu. Je kunt genieten van de prachtige diorama's waarin dieren in hun natuurlijke omgeving worden getoond. De tentoonstelling 'Kijk Uit(je)' laat je kennismaken met de vreemde trekjes van dieren, mini-beestjes van dichtbij bekijken en ontdekken wat de invloed is van de seizoenen.

  Kinderen kunnen met de speurtocht 'Op Pad met Boswachter Frans' het museum ontdekken. Daarnaast biedt het museum diverse activiteiten en evenementen voor jong en oud, in de schoolvakanties zijn er extra veel activiteiten voor kinderen. Natuurmuseum Brabant is een leuk en leerzaam dagje uit voor het hele gezin!

  Spoorlaan 434, 5038 CH  Tilburg https://natuurmuseumbrabant.nl
 • TextielMuseum

  Het TextielMuseum in Tilburg is een dynamisch en creatief museum in een voormalige textielfabriek, een monumentale locatie. Niet alleen kan je er inspirerende tentoonstellingen vinden over textiel en design, maar er zijn bovendien ook professionele makers in het TextielLab aan het werk, dat het kloppend hart van het museum vormt.

  In dit unieke atelier wordt op innovatieve wijze met textiel gewerkt door kunstenaars, designers en ontwerpers van over de hele wereld. Door hun werkproces te delen met het publiek, wil het museum laten zien dat textiel veel meer is dan alleen materiaal. Het is een bron van onbegrensde mogelijkheden waaruit kunst, design en mode voortkomen. Het museum heeft ook een uitgebreide collectie waarin de historische en artistieke waarde van textiel centraal staat.

  Daarnaast worden er regelmatig workshops, lezingen en rondleidingen georganiseerd om het publiek een breder inzicht te geven in de textielindustrie en de rol van textiel in onze samenleving. Met haar uitgebreide programma en uitzonderlijke context draagt het TextielMuseum bij tot een beter begrip en waardering van textiel als kunstvorm.

  Goirkestraat 96, 5046 GN  Tilburg https://www.textielmuseum.nl/
 • Theaters Tilburg

  Theaters Tilburg is een veelzijdige theater- en concertzaal in Tilburg. Gelegen in het levendige hart van de stad, ontvangt het vele nationale en internationale theatergezelschappen, bands, en artiesten.

  Theaters Tilburg bestaat uit de concertzaal, de schouwburg, en de studio. Dit zijn drie totaal verschillende zalen qua grootte en sfeer, maar vormen samen een plek die bruist van de cultuur. De schouwburgzaal, met een capaciteit van 876 plaatsen, is het toneel geweest voor grootschalige operaproducties, musicals, toneeluitvoeringen en balletten, terwijl de concertzaal een centrum is voor klassieke muziek en biedt plaats aan 669 muziekliefhebbers.

  De studio is een knusse, intieme ruimte voor kleinere, vaak meer experimentele producties. Naast het gepresenteerde programma biedt Theaters Tilburg ook ruimte voor evenementen, congressen en bijeenkomsten. Naast theater en muziek, vind je hier ook een veelzijdig aanbod van educatieve activiteiten voor scholen, jongeren en volwassenen. Ze streven naar toegankelijkheid voor een breder publiek en werken aan de groei van cultuureducatie. Theaters Tilburg staat voor kwaliteit, gastvrijheid, ambitie en innovatie, die de ervaring voor zowel bezoekers als artiesten onvergetelijk maken.

  Louis Bouwmeesterplein 1, 5038 TN  Tilburg https://www.theaterstilburg.nl/
 • Cultureel klimaat: kunst en musea, theater en muziek, festivals en evenementen in Tilburg

  Tilburg staat bekend om zijn levendige en toegankelijke culturele klimaat, dat zich kenmerkt door een sterke gemeenschapszin en een rijke diversiteit aan culturele activiteiten. De stad heeft een dynamische kunst- en cultuurscene die continu evolueert, mede dankzij de inzet van lokale gemeenschappen, instellingen en de gemeente.

  Focus op Kunst en Cultuur

  Tilburg heeft een breed scala aan culturele instellingen en evenementen die het hele jaar door plaatsvinden. Het TextielMuseum, bijvoorbeeld, is een uniek museum dat de rijke industriële geschiedenis van de stad met de textielindustrie viert en tegelijkertijd hedendaagse kunst en design tentoonstelt. De Pont, een museum voor hedendaagse kunst, is gehuisvest in een voormalige wolspinnerij en biedt een indrukwekkende collectie van werken van zowel nationale als internationale kunstenaars.

  Muziek en Podiumkunsten

  Tilburg heeft een bruisende muziekscene die uiteenloopt van klassieke muziek tot pop, rock en alternatieve genres. Poppodium 013 is een van de bekendste muzieklocaties in Nederland en trekt grote namen uit de muziekwereld. Daarnaast biedt de stad een podium aan opkomende bands en artiesten. Het Tilburgse Conservatorium, onderdeel van Fontys Hogescholen, draagt bij aan het muzikale landschap door getalenteerde musici op te leiden.

  Festivals en Evenementen

  Tilburg is gastheer van een verscheidenheid aan festivals die de culturele diversiteit van de stad weerspiegelen. Een van de hoogtepunten is Roadburn, een internationaal gerenommeerd festival voor liefhebbers van heavy muziek. Daarnaast trekt de Tilburgse Kermis, een van de grootste kermissen van Europa, jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Andere belangrijke evenementen zijn Incubate, een festival voor onafhankelijke cultuur, en het Tilburgs Film Festival, dat de focus legt op de nieuwste ontwikkelingen in de filmwereld.

  Onderwijs en Innovatie

  Tilburg is ook een stad van onderwijs en innovatie, met instellingen zoals Tilburg University en verschillende hogescholen die bijdragen aan het intellectuele en culturele klimaat van de stad. De universiteit en haar studentenpopulatie brengen een jeugdige dynamiek en internationale invloeden naar de stad, wat resulteert in diverse culturele initiatieven en projecten.