Cultuur in Rotterdam

Rotterdam

 • Fotomuseum Rotterdam

  Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, gevestigd op de Statendam, is een parel in het Nederlandse museumlandschap. In het historische Las Palmas gebouw draait alles om fotografie. Het museum heeft de taak om het fotografisch erfgoed van Nederland te beheren, te conserveren en te presenteren aan het publiek.

  Het museum beschikt over een indrukwekkende collectie van meer dan 5 miljoen beelden, van historische foto's tot aan hedendaagse fotografie, zowel analoog als digitaal. Het geeft niet alleen ruimte aan het verleden en heden van de fotografie, maar het kijkt ook nadrukkelijk naar de toekomst.

  Naast de vaste collectie biedt het Nederlands Fotomuseum ook plek voor wisselende tentoonstellingen waarin verschillende fotografische disciplines worden getoond. Zo kunnen bezoekers kennismaken met documentaire-, mode-, reclame en autonome fotografie van bekende en minder bekende fotografen. Daarnaast worden er ook diverse activiteiten georganiseerd, zoals lezingen, cursussen en workshops.

  Een bezoek aan het Nederlands Fotomuseum is daarmee niet alleen een belevenis, maar ook een onderdompeling in de vele facetten van de fotografie. Hier ervaar je op interactieve wijze hoe de fotografie onze geschiedenis documenteert en ons helpt de wereld om ons heen beter te begrijpen.

  Wilhelminakade 332, 3072 AR  Rotterdam https://www.nederlandsfotomuseum.nl/
 • Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam

  Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is een museum op het gebied van natuurlijke historie. Dit zorgvuldig vormgegeven museum met heldere informatie en interactieve tentoonstellingen is gevestigd in een monumentaal parkgebouw in het Rotterdamse Museumpark. Met een breed scala aan tentoonstellingen over flora, fauna, geologie en biologie, probeert het museum te informeren en bewustzijn te creëren over de natuurlijke wereld en onze plaats daarin.

  Een van de belangrijkste tentoonstellingen is de verzameling opgezette dieren - waaronder een groot aantal zeldzame vogelsoorten - die pas echt tot leven komen in hun natuurlijke omgevingen. Er zijn ook levende tentoonstellingen, met een grote verscheidenheid aan insecten en andere ongewervelde dieren, evenals een fascinerende tentoonstelling van mineralen en edelstenen.

  Naast het prachtig ingerichte museum, is er ook een museumwinkel en een ruime, comfortabele caféruimte voor bezoekers om te ontspannen en te genieten van de ervaring. Voor liefhebbers van de natuurlijke wereld en van musea in het algemeen, is Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam een bezoek meer dan waard.

  Westzeedijk 345, 3015 AA  Rotterdam https://www.hetnatuurhistorisch.nl
 • Het Nieuwe Instituut

  Het Nieuwe Instituut in Rotterdam is een instituut voor architectuur, design en digitale cultuur. De primaire taak van het instituut is het beheren en ontsluiten van de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Naast dit beheren en ontsluiten, organiseert het instituut diverse tentoonstellingen, lezingen, workshops, en andere evenementen rond deze thema's.

  Het museum heeft diverse samenwerkingen met onderwijsinstellingen en culturele organisaties, zowel nationaal als internationaal. Het doel is om de invloed van architectuur, design, en digitale cultuur op ons dagelijks leven te laten zien, en te laten zien hoe deze disciplines bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke en culturele vraagstukken.

  Het instituut houdt zich ook bezig met onderzoeksprojecten, en ondersteunt praktijkonderzoek naar architectuur, design en digitale cultuur. Daarnaast heeft het instituut een belangrijke rol in het bevorderen van de internationale positie van Nederlandse architectuur, design en digitale cultuur. Het instituut is gevestigd in een modernistisch gebouw uit 1933 en is ontworpen door de bekende Nederlandse architect Jo Coenen.

  Museumpark 25, 3015 CB  Rotterdam https://www.hetnieuweinstituut.nl
 • Hofplein Theater

  Hofplein Rotterdam is een theater in het centrum van Rotterdam. Het theater heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de jaren 80 van de vorige eeuw. Het gebouw zelf is een monumentale structuur die geweldige akoestiek en comfortabele zitplaatsen biedt.

  Het theater is bekend om de kwaliteit van zijn producties, die variëren van musicals en toneelstukken tot comedyshows en concerten. Naast de voorstellingen biedt het theater educatieve programma's voor jongeren om hun creativiteit te ontwikkelen en een passie voor theater op te bouwen.

  Hofplein Rotterdam is een belangrijk cultureel centrum van de stad en biedt een brede selectie aan vermaak voor het hele gezin. Het is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, waardoor het een gemakkelijk te bereiken locatie voor theatershows in de stad is. Daarnaast zijn er in de directe omgeving diverse faciliteiten te vinden, zoals restaurants en winkels.

  Benthemplein 13, 3032 CC  Rotterdam https://jeugdtheaterhofplein.nl/
 • Kunsthal Rotterdam

  De Kunsthal in Rotterdam is een van de toonaangevende culturele instellingen in Nederland. Gelegen in het Museumpark in Rotterdam, het staat bekend om zijn brede scala aan tentoonstellingen en evenementen.

  De Kunsthal organiseert jaarlijks ongeveer 25 tentoonstellingen over een breed scala van onderwerpen, van klassieke kunst tot hedendaagse stromingen, en van fotografie tot design.

  Het gebouw zelf is een opvallend stuk moderne architectuur, ontworpen door de beroemde Nederlandse architect Rem Koolhaas. Hier worden thema's op het gebied van kunst, cultuur en wetenschap bijeengebracht, verbonden in hoogstaande tentoonstellingen die karakteriserend zijn voor de Kunsthal: cultureel divers, maatschappelijk betrokken en met een breed publieksbereik. 

  Activiteiten omvatten ook kunsteducatieprogramma's en speciale evenementen. De Kunsthal Rotterdam is absoluut een must see voor iedereen met een interesse in kunst en cultuur.

  Westzeedijk 341, 3015 AA  Rotterdam https://www.kunsthal.nl
 • Luxor Theater

  Het Luxor Theater is een bekend theater in Rotterdam dat bekend staat om haar dynamische programmering. Dit moderne theater, gevestigd aan de voet van de Erasmusbrug, heeft de mogelijkheid om grote (inter)nationale producties, bekende artiesten, vernieuwende voorstellingen en lokaal talent te verwelkomen.

  Met twee zalen, de oude en de nieuwe Luxor, zijn er mogelijkheden voor zowel grote musicals als intieme concerten of cabaretvoorstellingen.

  Het theater werd oorspronkelijk geopend in 1917 en het nieuwe gebouw werd in 2001 geopend. Het nieuwe gebouw, ontworpen door de Australische architect Peter Wilson, heeft een grote zaal met 1535 stoelen en een podium dat een van de grootste in Nederland is.

  Naast de theaterzalen beschikt het Luxor Theater ook over verschillende foyers, een restaurant en een café. Het oude Luxor Theater, dat ook nog steeds in gebruik is, beschikt over ruim 900 stoelen.

  Posthumalaan 1, 3072 AG  Rotterdam https://www.luxortheater.nl/
 • Maritiem Museum Rotterdam

  Het Maritiem Museum Rotterdam is gelegen aan de oude haven van Rotterdam, midden in het scheepvaartkwartier. Het museum beschikt over een van de grootste maritieme collecties ter wereld. De collectie bestaat uit meer dan een half miljoen objecten, waaronder schilderijen, scheepsmodellen, navigatie-instrumenten, kaarten en prenten, scheepsbouwtekeningen, scheepsuitrustingen en nautische kleding.

  Het Maritiem Museum Rotterdam neemt zijn bezoekers mee op een reis door het maritieme verleden en heden van Nederland. Het museum heeft een gevarieerd aanbod aan vaste en wisselende tentoonstellingen, zowel voor volwassenen als voor kinderen. De kinderen kunnen spelenderwijs kennismaken met de maritieme wereld in de interactieve tentoonstelling Professor Plons.

  Daarnaast organiseert het Maritiem Museum Rotterdam regelmatig activiteiten en evenementen, zoals lezingen, rondleidingen, muziek- en theatervoorstellingen. De historische schepen en kranen in de Maritiem Museum Haven zijn ook absoluut het bezoeken waard.

  Leuvehaven 1, 3011 EA  Rotterdam https://www.maritiemmuseum.nl
 • Museum Boijmans Van Beuningen

  Museum Boijmans Van Beuningen is een van de oudste musea in Nederland. Gelegen in het hart van Rotterdam, biedt het museum een reis door de geschiedenis van de kunst. Nederlands en Europees design zijn rijk vertegenwoordigd in de collectie. De ontwerpen variëren van middeleeuwse tot hedendaagse kunst.

  De collectie, met circa 145.000 objecten, behoort tot de top van musea wereldwijd. Het museum bevat meesterwerken van onder andere Rembrandt, Van Gogh, en Dalí. Naast de verbazingwekkende kunstcollectie, biedt het museum ook een divers aanbod van tijdelijke tentoonstellingen, educatieve programma's, lezingen en evenementen die zowel verrijkend als aangenaam zijn.

  Museumpark 18-20, 3015 CX  Rotterdam https://www.boijmans.nl
 • Museum Rotterdam

  Museum Rotterdam is een stadsmuseum met hart voor de stad en haar inwoners. Het vertelt het verhaal van de stad Rotterdam, van haar opbouw, de mensen die er leefden en haar karakteristieke cultuur.

  De vaste collectie bestrijkt eeuwen van geschiedenis, van de Middeleeuwen tot de moderne tijd en geeft inzicht in de geschiedenis en ontwikkeling van Rotterdam. In het bijzonder zijn de verhalen en ervaringen van hedendaagse Rotterdammers, van diversiteit en migratie, tot stedelijke ontwikkeling en innovatie, opgenomen in de exhibits. 

  De missie van het museum is om bezoekers, ongeacht hun achtergrond, te inspireren en te betrekken bij de stad en haar geschiedenis. Naast de vaste collectie organiseert het museum ook verschillende tijdelijke tentoonstellingen, evenementen en educatieve programma's.

  Coolhaven 375, 3015 GC  Rotterdam https://museumrotterdam.nl
 • Rotterdamse Diergaarde Blijdorp

  Diergaarde Blijdorp is een van de oudste dierentuinen in Nederland. Het werd geopend in 1857 aan de Kruiskade in Rotterdam. Na grote schade aan het park tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuisde de dierentuin naar zijn huidige locatie.

  Blijdorp behoort tot de topdrie van Nederlandse dierentuinen en is beroemd om zijn moderne architectuur. Het park is ongeveer 28 hectare groot en bestaat uit twee delen: het historische stadsdeel met monumentalistische gebouwen van architect Sybold van Ravesteyn en het natuurgebied.

  Blijdorp is verdeeld in verschillende 'continenten' waar dieren van over de hele wereld zijn ondergebracht. Blijdorp heeft ook een bijzonder botanische collectie met onder andere 150 verschillende soorten bamboe en verschillende soorten palmbomen. Naast het zien van de dierencollectie, kunnen bezoekers een duik nemen in het grote oceanium, met zeedieren zoals haaien, zeeschildpadden, pinguïns en tropische vissen.

  Blijdorplaan 8, 3041 JG  Rotterdam https://www.diergaardeblijdorp.nl/
 • Theater Rotterdam

  Theater Rotterdam is gelegen in het hart van Rotterdam, direct naast de bekende Doelen. Dit theater, dat in 1984 haar deuren opende, kent een breed scala aan voorstellingen variërend van toneel, dans, opera, muziektheater tot jeugdtheater.

  Design, innovatie en experiment staan centraal in dit theater. Het theater beschikt over twee zalen, de Grote Zaal met een capaciteit van 935 plaatsen en de Krijn Boon Studio met ruim 150 zitplaatsen. De schouwburg is niet alleen een plek om van kunst en cultuur te genieten maar ook om elkaar te ontmoeten. Het theatercafé met uitzicht op het Schouwburgplein is een heerlijke plek om voorafgaand, in de pauze of na afloop van een voorstelling iets te drinken.

  Daarnaast organiseert het theater ook diverse festivals waaronder de Operadagen Rotterdam, het Motel Mozaïque festival en het International Filmfestival Rotterdam. Er is ook ruimte voor debatten, congressen en bedrijfsevenementen. Het gebouw staat bekend om architectuur met eigentijdse vormgeving en het gebruik van duurzame materialen. Kortom, Theater Rotterdam Schouwburg is een dynamische en multifunctionele culturele instelling waar creativiteit, diversiteit en vernieuwing centraal staat.

  Schouwburgplein 25, 3012 CL  Rotterdam https://www.theaterrotterdam.nl/
 • Theater Zuidplein

  Theater Zuidplein maakt en presenteert theater en andere kunstvormen die het leven van mensen in de superdiverse stad vertellen en verrijken. Het is hét theater van nu waar je nieuwe stedelijke verhalen hoort, ziet en beleeft. Verrassend en ontroerend. Met theater, live (talk)shows, festivals, eten & drinken, een leeshoek en ontmoetingen met kunstenaars. Gastvrij voor alle generaties. Met aantrekkelijk geprijsde tickets.

  Theater Zuidplein werkt hierbij intensief samen met makers. Van wereldberoemde namen uit het veld tot jonge professionals uit de vier windstreken. Theater Zuidplein staat middenin de samenleving. Ook bij ons op kantoor. Cultureel ondernemen en sociaal-maatschappelijk betrokken zijn gaan bij ons hand in hand. Ons vernieuwde gebouw is sinds 2020 dagelijks geopend van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Voor trainingen, workshops, congressen en andere evenementen. Maar ook omdat we één van de huiskamers van de stad zijn. Voor iedereen.

  Zuidplein 60-64, 3083 CW  Rotterdam https://www.theaterzuidplein.nl/
 • Wereldmuseum

  Het Wereldmuseum in Rotterdam is een prachtig museum waar objecten van alle continenten samenkomen. Gelegen in de bruisende stad Rotterdam, opent dit museum de deur naar verschillende culturen en hun historie.

  Van eeuwenoude kunst tot hedendaagse objecten, het Wereldmuseum biedt een breed scala aan exposities en displays. De basis van de collectie werd gelegd met voorwerpen die Rotterdamse zeelieden meebrachten van hun reizen vanaf het einde van de 19e eeuw. Tegenwoordig bezit het museum meer dan 83.000 objecten en documenten.

  Het museum presenteert wisselende exposities met als doel meer te leren over de werelds culturen en het bevorderen van onderling begrip. Er zijn ook verschillende interactieve displays en activiteiten voor kinderen, waardoor het Wereldmuseum een ideale bestemming voor gezinnen is.

  Daarnaast kun je genieten van een prachtig uitzicht op de Maas en de skyline van Rotterdam vanuit het museumcafé. Het Wereldmuseum is een inclusieve plek waar iedereen welkom is om te leren, te ontdekken en te genieten.

  Willemskade 25, 3016 DM  Rotterdam https://www.wereldmuseum.nl/nl
 • Cultureel klimaat: kunst en musea, theater en muziek, festivals en evenementen in Rotterdam

  Rotterdam, een stad bekend om haar moderne architectuur en dynamische haven, heeft ook een bruisend cultureel klimaat. Deze stad onderscheidt zich door haar vooruitstrevende karakter en diversiteit, met een breed aanbod aan kunst, muziek, festivals en theater. Rotterdam is een stad waar innovatie en creativiteit centraal staan, en dat zie je terug in het culturele aanbod.

  Kunst en musea

  Rotterdam is thuis voor enkele van de meest innovatieve musea en kunstinstellingen van Nederland. Het Museum Boijmans Van Beuningen, met een indrukwekkende collectie die varieert van middeleeuwse tot hedendaagse kunst, is momenteel gesloten voor renovatie, maar de stad biedt nog steeds veel kunst in de openbare ruimte en in andere instellingen. Het Kunsthal Rotterdam staat bekend om zijn wisselende tentoonstellingen die de grenzen van kunst, design en cultuur verkennen. Daarnaast biedt het Nederlands Fotomuseum een diepgaande blik op fotografie als medium.

  Theater en muziek

  De Rotterdamse muziek- en theaterscene is even divers als de stad zelf. Het Rotterdamse Schouwburg en Theater Rotterdam bieden een breed scala aan voorstellingen, van experimenteel theater tot dans en klassieke muziek. De Doelen, een concertzaal en congrescentrum, is de thuisbasis van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en host daarnaast een verscheidenheid aan internationale artiesten en evenementen. Voor liefhebbers van pop, rock en elektronische muziek zijn er podia zoals Annabel, Maassilo en de iconische Ahoy Rotterdam, die grote concerten en evenementen huisvest.

  Festivals en evenementen

  Rotterdam is het hele jaar door gastheer van talloze festivals en evenementen die de culturele diversiteit en creativiteit van de stad vieren. Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is een van de grootste filmfestivals in Europa en trekt elk jaar filmliefhebbers van over de hele wereld. Daarnaast zijn er het North Sea Jazz Festival, dat enkele van de grootste namen in de jazz, funk, soul en R&B naar de stad brengt, en het Rotterdam Unlimited/Zomercarnaval, een kleurrijk evenement dat de multiculturele vibraties van de stad weerspiegelt.