Cultuur in Oudeschild

Oudeschild

 • Kaap Skil, museum van jutters & zeelui

  Kaap Skil, museum van jutters & zeelui is gelegen in het Texelse dorp Oudeschild, op de zuidoostelijke punt van het toeristisch-eiland. Het museum, opgericht in 1980, viert de maritieme geschiedenis van het eiland en de Waddenzee. Het is genoemd naar Kaap Skil, een navigatiepunt voor zeevarenden op de Waddenzee.

  Het museum begon met een collectie strandvondsten van jutter Maarten Roeper, nu omvat de collectie duizenden voorwerpen die aan de kust zijn aangespoeld, van prehistorische artefacten tot moderne kunststoffen. Het museum toont de geschiedenis van de Texelse scheepsbouw en visserij, en van de VOC schepen die bij Texel voor anker gingen, waaronder ook scheepsmodellen, navigatie-instrumenten, maritieme schilderijen en prenten.

  Op het buitenterrein staan authentieke Texelse bijgebouwen, waaronder de Oudheidkamer Juttersflora, een smederij, een timmermanswerkplaats, een visrokerij en verschillende schepen. De blikvanger is de reconstructie van een deel van een VOC-schip op ware grootte. Regelmatig vinden er demonstraties oud-ambachtelijke technieken plaats.

  Het maritiem en juttersmuseum Kaap Skil op Texel biedt een fascinerend inzicht in de maritieme cultuur van het eiland en de regio.

  Heemskerckstraat 9, 1792 AA  Oudeschild https://www.kaapskil.nl