Cultuur in Otterlo

Otterlo

 • Kröller-Müller Museum

  Het Kröller-Müller Museum, gelegen in het hart van het Nationaal Park De Hoge Veluwe, is een unieke combinatie van kunst, natuur en architectuur. Dit bijzondere museum, opgericht door Helene Kröller-Müller in de vroege twintigste eeuw, huisvest één van de grootste privécollecties van kunstwerken ter wereld. Het is vooral bekend om zijn uitgebreide verzameling werken van Vincent van Gogh, met meer dan 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen, waarmee het de op één na grootste collectie Van Gogh-werken ter wereld is.

  Naast de werken van Van Gogh, omvat de collectie van het Kröller-Müller Museum topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Deze collectie weerspiegelt de persoonlijke smaak en visie van Helene Kröller-Müller, die kunst verzamelde met de overtuiging dat het een verrijking van het geestelijk leven betekende.

  Een ander hoogtepunt van het museum is de beeldentuin, één van de grootste in Europa. Verspreid over een oppervlakte van 25 hectare, toont de tuin sculpturen van kunstenaars zoals Auguste Rodin, Henry Moore, Jean Dubuffet en Barbara Hepworth. Deze beeldentuin biedt een harmonieuze integratie van kunst en natuur, waar bezoekers kunnen genieten van zowel de schoonheid van de sculpturen als de rustgevende omgeving.

  Het museumgebouw zelf is ook opmerkelijk. Ontworpen door de Belgische architect Henry van de Velde, is het een voorbeeld van vroege moderne architectuur die perfect past in het omliggende landschap. De recentere uitbreidingen en aanpassingen zijn zorgvuldig ontworpen om de relatie tussen het museum, de kunstcollectie en de natuur te behouden en te versterken.

  Het Kröller-Müller Museum biedt een breed scala aan educatieve programma's en tijdelijke tentoonstellingen, die dieper ingaan op specifieke aspecten van de collectie of nieuwe perspectieven bieden op moderne en hedendaagse kunst. Het museum trekt bezoekers van over de hele wereld en biedt een unieke ervaring waar kunst en natuur elkaar ontmoeten.

  Houtkampweg 6, 6731 AW  Otterlo https://krollermuller.nl