Cultuur in Nijmegen

Nijmegen

  • Concertgebouw De Vereeniging

    Concertgebouw De Vereeniging is een concertgebouw en - volgens velen - een monument in Nijmegen. Het is gebouwd in 1915 en ontworpen door architect Oscar Leeuw en wordt beschouwd als een van de belangrijkste gebouwen in de stad.

    De naam 'De Vereeniging' is afgeleid van de vereniging die het gebouw heeft opgericht. Het gebouw heeft grote zalen voor concerten en kleine zalen voor kamermuziek, vergaderingen en recepties. In het hoofdgebouw bevindt zich de Symfoniezaal met 1450 zitplaatsen en een grote vleugel voor orkesten.

    Het gebouw is bekend om zijn bouwstijl, die een combinatie is van neorenaissance en art nouveau. De voorgevel is versierd met reliëfs en beelden die muziek en drama symboliseren. De zaal is beroemd om zijn goede akoestiek en is een van de belangrijkste concertzalen van Nederland. Naast concerten worden er ook lezingen, congressen en andere evenementen georganiseerd.

    Keizer Karelplein 2d, 6511 NC  Nijmegen https://www.stadsschouwburgendevereeniging.nl/
  • Cultuurspinnerij De Vasim

    Cultuurspinnerij De Vasim is een creatieve broedplaats die in een voormalig fabrieksgebouw van de Vasim gevestigd is en zich positioneert als een open, innovatieve en dynamische plek in Nijmegen voor kunst, cultuur en creatief ondernemerschap. Het biedt werkplekken en faciliteiten aan diverse culturele initiatieven, variërend van beeldend kunstenaars tot muzikanten en van theatermakers tot vormgevers. Ook zijn er ruimtes die voor verschillende doeleinden zoals repetities, voorstellingen en tentoonstellingen ingezet kunnen worden.

    Daarnaast organiseert De Vasim een reeks evenementen en activiteiten die bijdragen aan het culturele klimaat van de stad. De Vasim streeft naar een veelzijdige en avontuurlijke programmering waarbij het ontdekken, experimenteren en samenwerken centraal staan en waar ruimte is voor zowel gevestigde namen als aanstormend talent.

    Winselingseweg 41, 6541 AH  Nijmegen https://www.devasim-nijmegen.nl/
  • Doornroosje

    Doornroosje, gelegen aan het Stationsplein in Nijmegen, is veel meer dan alleen een theater. Het is een in Nederland bekend muziekpodium, dat een breed scala aan muziekgenres omvat, zoals pop, rock, folk, jazz, world, electronica en dance. Niet beperkt tot alleen het hosten van concerten, faciliteert Doornroosje ook nachtclubevenementen en festivals.

    Na een herlocatie en renovatie die eindigde in 2014, heeft de locatie nu twee concertzalen. De hoofdzaal heeft plaats voor ongeveer 1100 bezoekers, terwijl de kleinere zaal, Merlyn, plaats biedt aan ongeveer 400 personen.

    Gelegen in een modern gebouw met een opvallende architecturale stijl die Nijmegenaren vaak 'de schoen' noemen. Het gebouw herbergt ook een café en verschillende kleinere studioruimtes. De intieme sfeer en geweldige akoestiek dragen bij aan een unieke muzikale ervaring, ongeacht welke act op het podium staat.

    Stationsplein 11, 6512 AB  Nijmegen https://www.doornroosje.nl/
  • Gebroeders van Lymborch Huis

    Het Gebroeders van Lymborch Huis is een museum dat is gewijd aan de beroemde middeleeuwse kunstenaars Herman, Paul en Johan van Limburg. Deze gebroeders zijn geboren in Nijmegen aan het einde van de 14e eeuw en zijn bekend van het Très Riches Heures du Duc de Berry, een van de beroemdste geïllustreerde manuscripten uit de late middeleeuwen. Het huis komt terug op het leven en het werk van de broers en geeft een inkijkje in de late middeleeuwen in Nijmegen.

    Het museum biedt een fascinerend overzicht van de middeleeuwse kunst en de impact die de gebroeders van Lymborch hadden op de wereld van de verluchte manuscripten. Het huis staat op de plek waar hun vader een atelier had en is de enige plek in de wereld waar het vroege werk van de gebroeders in context kan worden bekeken.

    Naast de expositie over de gebroeders, is er in het huis ook aandacht voor het dagelijkse leven in de middeleeuwen. Het museum organiseert regelmatig workshops en rondleidingen.

    Burchtstraat 63, 6511 RB  Nijmegen https://www.gebroedersvanlymborch.nl/
  • Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

    Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is geen gewoon museum waarbij je langs vitrines met erfgoedobjecten loopt. Het huis breng je in contact met de geschiedenis van Nijmegen en omstreken en vertelt verhalen over die geschiedenis.

    Het startpunt is daarbij het huis zelf, de Mariënburgkapel in het centrum van de stad. Vanuit dit eerbiedwaardige pand ontvouwen zich de verhalen over verleden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de oudste stad van Nijmegen, de verwoestende Tweede Wereldoorlog of de opkomst van de welvaartsstaat. 

    Het huis is bovendien een basis voor iedereen die meer wil weten over de rijke geschiedenis van de oudste stad van Nederland, of je nu bewoner of bezoeker van de stad bent. Je kunt er terecht voor informatie, maar ook voor het delen van kennis en ervaringen. Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is daarmee het kloppende hart van de historische beleving van Nijmegen.

    Mariënburg 26, 6511 PS  Nijmegen https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl
  • LUX

    LUX is een levendige cultuur hotspot in het hart van Nijmegen, dé plek waar het draait om de verdieping in film, theater, dans, muziek, debat en media. LUX heeft de ambitie om actuele ontwikkelingen in de samenleving te duiden en van context te voorzien. Dit doen ze door het tonen en maken van spraakmakende programmeringen, waarbij verdieping, reflectie en ontmoeting voorop staan.

    Het theater biedt een breed en gevarieerd programma voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur en de wereld om ons heen. Van filmhuisfilms tot documentaires, van debatten tot theaterstukken en van kunsttentoonstellingen tot workshops en cursussen.

    LUX is een theater dat je aan het denken zet, je horizon verbreedt en je uitnodigt om in gesprek te gaan. Het is een plek waar ruimte is voor uitwisseling van ideeën en waar nieuwe inzichten en ontmoetingen worden gestimuleerd. Naast de diverse culturele activiteiten, is er ook een café-restaurant, een kunstboekwinkel en diverse ruimtes te huur voor zakelijke doeleinden.

    Mariënburg 38-39, 6511 PS  Nijmegen https://www.lux-nijmegen.nl/
  • Museum De Bastei

    Museum De Bastei vertelt het verhaal van de rivier. Gevestigd in Nijmegen aan de Waalkade, de plek waar stad en natuur elkaar ontmoeten.

    De Bastei is een centrum voor natuur en cultuurhistorie. In dit museum kun je de geschiedenis van Nijmegen en omgeving beleven, van steentijd tot heden. Maak kennis met de flora en fauna van Gelderland en bekijk de exposities over het gebruik van de Waal, over de vele volkeren en volksverhuizingen die de streek hebben bezocht en bewoond. Neem deel aan educatieve activiteiten, ga op excursie in de natuur of laat je verassen door de tijdelijke tentoonstellingen.

    Ook aan kinderen is gedacht, met verschillende interactieve elementen in de tentoonstellingen. De Bastei beschikt ook over een café met prachtig uitzicht over Nijmegen en de Waal, waar je kunt genieten van een drankje en een hapje. In de winkel kun je boeken, kaarten, speelgoed en originele cadeaus vinden.

    Museum De Bastei is het hele jaar door geopend, ook op zon- en feestdagen. Meer informatie over openingstijden en tarieven vind je op de website.

    Lange Baan 4, 6511 XJ   Nijmegen https://www.debastei.nl
  • Museum KAM

    Museum KAM, ook bekend als het Museum voor Klassieke Archeologie, is een museum dat de oudheid en archeologie van de klassieke oudheid toont. Gelegen in Nijmegen, de oudste stad van Nederland, past het museum perfect in de historische context van de stad. In dit museum staat de Griekse, Etruskische, Egyptische en Romeinse kunst centraal.

    Onder de artefacten die in het museum te zien zijn, bevinden zich brons en aardewerk, terracotta figuren, glaswerk, munten, juwelen en nog veel meer; elk vertelt het verhaal van de rijke culturen die de geschiedenis hebben gevormd. Bovendien presenteert het museum KAM ook tijdelijke tentoonstellingen die de culturen uit de oudheid in een eigentijds perspectief plaatsen. Dit museum biedt bezoekers de mogelijkheid om een duik te nemen in de geschiedenis en de mensen en plaatsen van duizenden jaren geleden te leren kennen.

    Museum Kamstraat 45, 6522 GB  Nijmegen https://valkhofmuseum.nl/nl/verdieping/museum-kam
  • Museum Park Oriëntalis

    Museum Park Oriëntalis is een prachtig themapark in Nijmegen. Ontdek de wereld van de drie boekgodsdiensten in een uitgestrekt bosrijk park. Dwaal rond in een Romeinse stadswijk, dwaal door het Joodse dorp en de Bedoeïenenkamp of bezoek de vroege kerk. Het park zorgt voor een boeiende reis door de tijd, cultuur en religie. Je maakt op een speelse manier kennis met het alledaagse leven in de oudheid. De bijzondere architectuur, prachtige beelden en authentieke gebouwen vormen een inspirerende omgeving.

    Het museum is ideaal voor een dagje uit met de hele familie, met veel activiteiten voor kinderen. Oriëntalis wil mensen van alle leeftijden inspireren en aanzetten tot reflectie op cultuur en religie. Het museum organiseert speciale evenementen, workshops en rondleidingen om de gedeelde geschiedenis van de mensheid te laten zien. Kom en geniet van deze bijzondere belevenis in Nijmegen.

    Profetenlaan 2, 6564 BL  Nijmegen https://www.museumparkorientalis.nl/
  • MuZIEum

    Het MuZIEum in Nijmegen is niet zomaar een museum. Het is een plek waar je de wereld kunt ontdekken zoals iemand met een visuele beperking dat doet, dag in en dag uit. Het MuZIEum daagt je uit om op een unieke manier in het donker te stappen, letterlijk.

    Door gebruik te maken van speciale brillen of door helemaal in het donker te wandelen, ervaar je de wereld zoals een slechtziende of blinde dat doet. Bij onze Expeditie Ribbelroute maak je in de buitenlucht een wandeling met een virtualrealitybril. Je ervaart dan verschillende vormen van slechtziendheid in het drukke verkeer van de Nijmeegse binnenstad.

    Naast de interactieve bezoeken, beschikt het MuZIEum ook over een winkel met onder andere educatieve materialen en leuke cadeaus. Het MuZIEum is een museum met een missie: het creëren van inzicht en begrip in hoe het is om te leven met een visuele beperking. Het MuZIEum is leuk, uitdagend en bovenal een plek van bewustwording, waar je zeker weten met andere ogen naar de wereld gaat kijken.

    Ziekerstraat 6b, 6511 LH  Nijmegen https://www.muzieum.nl/
  • Nationaal Fietsmuseum Velorama

    Nationaal Fietsmuseum Velorama is het enige fietsmuseum in Nederland. Het museum werd opgericht in 1994 en is gevestigd aan de Waalkade in Nijmegen. Het museum bezit een grote collectie aan antieke fietsen. Zo zijn er driezitsfietsen, loopfietsen, racefietsen, kinderfietsen en sportfietsen te zien, maar ook bakfietsen, hoge bi's en een fiets van de voormalige koningin Wilhelmina.

    In het museum zijn ook enkele bijzondere fietsen zoals een vouwfiets uit 1896 en een fiets met hulpmotor uit 1897 te bewonderen. Naast de vaste collectie worden er regelmatig wisselende exposities georganiseerd. Het museum is ook thuisbasis voor de Vereniging Oude Fiets.

    Verder is er een museumwinkel waar verschillende fietsgerelateerde artikelen en boeken te koop zijn. Bezoekers kunnen niet alleen de fietsen bewonderen, maar ook meer leren over de geschiedenis van het fietsen in Nederland. Het museum laat zien hoe de fiets zich door de jaren heen heeft ontwikkeld en welke rol de fiets heeft gespeeld in de Nederlandse maatschappij. Echt een aanrader voor de fietsliefhebber of elke nieuwsgierige bezoeker.

    Waalkade 107, 6511 XR  Nijmegen http://www.velorama.nl
  • Stadsschouwburg Nijmegen

    Stadsschouwburg Nijmegen, gelegen aan het Keizer Karelplein, is een van de culturele parels van de stad Nijmegen. Gebouwd in 1955, heeft het theater een lange traditie van het presenteren van hoogwaardige voorstellingen aan het publiek.

    Het theater biedt een breed scala aan voorstellingen, waaronder toneel, muziektheater, cabaret, dans en opera. Daarnaast organiseert het ook regelmatig lezingen en films. Met een grote zaal met een capaciteit van 900 zitplaatsen en een kleinere zaal met 220 zitplaatsen, biedt het theater voldoende ruimte voor zowel grote producties als intiemere voorstellingen. Het gebouw zelf is een prachtig voorbeeld van naoorlogse architectuur, met een indrukwekkende voorgevel en een bijzonder interieur ontwerp met veel natuurlijke materialen.

    Een bezoek aan de Stadsschouwburg Nijmegen is niet alleen een avondje uit, maar ook een beleving op zich. Het personeel is vriendelijk en behulpzaam, en de uitstekende faciliteiten zorgen ervoor dat ieder bezoek een plezierige ervaring is. Daarnaast ligt het theater op een centrale locatie, goed bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als de auto. Bezoekers kunnen gebruik maken van de parkeerfaciliteiten in de nabijgelegen parkeergarage.

    Keizer Karelplein 2d, 6511 NC  Nijmegen https://www.stadsschouwburgendevereeniging.nl/
  • Theater De Lindenberg

    Theater De Lindenberg, gevestigd in Nijmegen, is een bruisende plek voor amateurs en professionals om hun talenten op het gebied van kunst en cultuur te ontdekken en ontwikkelen. Het biedt tegelijkertijd een gevarieerd aanbod voor het brede publiek om te genieten van voorstellingen, concerten, festivals en tentoonstellingen.

    Theater De Lindenberg is een dynamische ontmoetingsplek waar het bruist van creativiteit en inspiratie, en biedt een open en uitnodigende sfeer voor iedereen. Het theater heeft diverse zalen met elk een unieke ambiance en capaciteit, geschikt voor zowel kleine als grote evenementen.

    Naast de theatershows biedt De Lindenberg ook een breed scala aan educatieve activiteiten, zoals cursussen en workshops op het gebied van muziek, dans, theater, schrijven en beeldende kunst. Met haar dagelijkse programmering en jaarlijkse evenementen draagt Theater De Lindenberg bij aan de culturele diversiteit en het culturele leven in Nijmegen en de wijde omtrek. Het is een plek waar artiesten, publiek, studenten en docenten elkaar ontmoeten, inspireren en waar nieuwe samenwerkingen ontstaan.

    Ridderstraat 23, 6511 TM  Nijmegen https://www.delindenberg.com
  • Theater Het Badhuis

    Theater Het Badhuis is een intiem en gezellig theater gevestigd in een voormalig badhuis in de stad Nijmegen, provincie Gelderland. De focus van dit theater ligt op het presenteren van moderne toneelstukken, cabaret- en kleinkunstvoorstellingen en muziekuitvoeringen. Het Badhuis is ook een platform voor jong en aanstormend talent. De sfeer in het theater is vriendelijk en informeel, wat bijdraagt aan een unieke theaterervaring.

    Het Badhuis organiseert ook regelmatig workshops voor theaterliefhebbers van alle leeftijden. Daarnaast is er een café bij het theater waar bezoekers voor en na de voorstellingen kunnen genieten van een drankje. Het theater is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en er is voldoende parkeergelegenheid in de buurt.

    Theater Het Badhuis is niet alleen een plek om te genieten van geweldige voorstellingen, maar ook om zelf betrokken te raken bij de wereld van theater. De unieke locatie, het brede scala aan voorstellingen en de gastvrije sfeer maken een bezoek aan Theater Het Badhuis een onvergetelijke ervaring.

    Daalseweg 262, 6523 CD  Nijmegen https://theatergroepdehorde.nl/
  • Thiemeloods

    De Thiemeloods is een veelzijdig cultureel centrum gevestigd in de Bottendaalse wijk van Nijmegen. Dit prachtige historische pand doet dienst als theater, filmhuis, maar ook als culturele hub voor diverse evenementen en workshops.

    Het theater biedt een gevarieerd programma dat varieert van cabaret en improvisatietheater tot intieme muziekconcerten en filmvertoningen. Bovendien worden de zalen regelmatig gebruikt voor presentaties, lezingen en debatten. Samen met haar gasten en de buurt, creëert de Thiemeloods een levendige en inspirerende plek in Nijmegen.

    Daarnaast is het pand zelf ook heel bijzonder. Het is een voormalige loods van de bekende meubelfabriek Thiememeubel. Het pand is met veel liefde gerenoveerd en heeft een industriële, maar tegelijkertijd warme uitstraling. Ook is er een gezellig café waar je voorafgaand aan voorstellingen terecht kunt voor een drankje. Kortom, de Thiemeloods is een uniek theater dat voor iedereen iets te bieden heeft.

    Leemptstraat 34, 6512 EP  Nijmegen https://thiemeloods.nl/
  • Valkhof Museum

    Museum Het Valkhof in Nijmegen heeft een grote collectie Romeinse kunst, oude kunst en moderne kunst. Het museum ligt op het Kelfkensbos, nabij het Valkhofpark, waar ooit een Romeinse legerplaats lag.

    Het gebouw waarin het museum gevestigd is, is ontworpen door de Italiaanse architect Ben van Berkel en werd in 1999 geopend. Het museum is ontstaan uit een samenvoeging van het G.M. Kam museum (archeologie) en het Commanderie van Sint Jan (oude en moderne kunst).

    De vaste collectie bevat objecten uit de tijd dat Nijmegen het noordelijkste punt van het Romeinse Rijk was, waaronder enkele beroemde gezichtshelmen en andere grafgiften. Daarnaast is er een grote collectie laatmiddeleeuwse kunst, waaronder veel religieuze kunst die na de Beeldenstorm verborgen werd gehouden.

    Het museum heeft ook een afdeling moderne kunst, met werken van kunstenaars als Marlene Dumas, René Daniëls en Pyke Koch.

    Tijdelijke locatie: Keizer Karelplein 33, Nijmegen

    Kelfkensbos 59, 6511 TB  Nijmegen https://valkhofmuseum.nl/nl
  • Cultureel klimaat: kunst en musea, theater en muziek, festivals en evenementen in Nijmegen

    Nijmegen, een van de oudste steden van Nederland, biedt een levendig en divers cultureel klimaat, waar historie en hedendaagse creativiteit hand in hand gaan. De stad is trots op haar rijke geschiedenis, die teruggaat tot de Romeinse tijd, maar staat ook bekend om haar dynamische culturele scene die de energieke en progressieve geest van haar inwoners weerspiegelt.

    Historische Diepgang en Moderne Creativiteit

    Nijmegen combineert haar historische charme moeiteloos met moderne creativiteit. De stad herbergt tal van historische monumenten en musea zoals het Valkhof Museum, dat een uitgebreide collectie Romeinse archeologie en moderne kunst bezit. De oude stadsmuren, de Sint-Stevenskerk en de ruïnes van het Valkhofpark bieden een tastbare verbinding met het verleden.

    Levendige Muziek- en Kunstscene

    De muziek- en kunstscene in Nijmegen is buitengewoon levendig, met een breed scala aan locaties, van intieme cafés tot grotere podia zoals Doornroosje, waar zowel lokale bands als internationale acts optreden. De stad is ook rijk aan galeries en ateliers, waar kunstenaars en ontwerpers hun werk tentoonstellen. Het jaarlijkse festival De Affaire, dat plaatsvindt tijdens de Vierdaagsefeesten, belicht de diversiteit van de muziekscene met een focus op alternatieve en onafhankelijke muziek.

    Festivals en Evenementen

    Nijmegen is gastheer van een reeks culturele festivals die de creatieve geest en sociale betrokkenheid van de stad onderstrepen. Het meest bekend is de Nijmeegse Vierdaagse, een vierdaags wandelevenement dat wordt omlijst door de Vierdaagsefeesten – het grootste gratis openluchtfestival van Nederland, met muziek, dans, theater en meer. Andere noemenswaardige evenementen zijn het Internationale Filmfestival Go Short, dat zich richt op korte films, en het literaire festival Wintertuin.

    Onderwijs en Onderzoek

    Met de Radboud Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) als belangrijke onderwijsinstellingen, speelt Nijmegen een vooraanstaande rol in academisch onderzoek en onderwijs. Deze instellingen dragen bij aan het culturele klimaat door lezingen, workshops en evenementen die de brug slaan tussen academische kennis en culturele praktijk.