Cultuur in Naarden

Naarden

 • Comenius Museum

  Het Comenius Museum is gewijd aan het leven en werk van Jan Amos Comenius (1592-1670), ook bekend als Comenius. Hij was een Tsjechische priester, pedagoog en schrijver die wordt beschouwd als een van de grondleggers van het moderne onderwijs.

  Comenius was ook een groot pleitbezorger van universele instructie en streefde ernaar om kennis voor iedereen toegankelijk te maken, ongeacht hun sociale status. Hij geloofde dat onderwijs de sleutel was tot begrip, vrede en harmonie in de wereld. Zijn radicale ideeën en pedagogieken zijn nog steeds relevant en hebben een verreikende invloed gehad op moderne onderwijsmethoden.

  Het museum bevat een uitgebreide collectie van Comenius' werken, inclusief zijn beroemde 'Didactica Magna', een omvattend werk over universele instructie. In het mausoleum naast het museum ligt Comenius begraven. Het museum organiseert ook regelmatig evenementen, lezingen en tijdelijke tentoonstellingen gewijd aan het leven en werk van Comenius.

  Kloosterstraat 33, 1411 RS  Naarden https://www.comeniusmuseum.nl
 • Het Nederlands Vestingmuseum

  Het Nederlands Vestingmuseum is gesitueerd aan de westelijke vestingwal van de prachtige ster-vormige vestingstad Naarden. Het bevindt zich in en op oude verdedigingswerken. Half ondergronds zijn er vier kazematten waarin de verschillende functies van dit soort verdedigingswerken worden getoond.

  Boven aangekomen bieden de vestingwallen een prachtig uitzicht over de binnen en buitenkant van de vesting, het schootsveld en het omliggende water. Vanaf de vestingwallen gaat u via de loopbrug naar de Contre Escarpe aan de buitengracht. Hier vindt u kazemat B met de presentatie over het Waterlinieland.

  Het Vestingmuseum biedt vele extra's zoals rondleidingen, klankbeelden, dialezingen en videopresentaties. Daarnaast kunnen kinderen en volwassenen oude vestingwapens bedienen bij de geschutsopstelling, de commandopost in de Caponnière bezoeken of de vesting verkennen met een roeiboot. Het is niet alleen een museum om te bekijken, maar ook om te beleven.

  Westwalstraat 6, 1411 PB  Naarden http://www.vestingmuseum.nl