Cultuur in Medemblik

Medemblik

 • Museum De Oude Bakkerij

  In het pittoreske stadje Medemblik vindt u Museum De Oude Bakkerij. In de voormalige, maar nog steeds actieve bakkerij is nu een museum ingericht waar u kunt zien en ervaren hoe het vak van een bakker vroeger uitgeoefend werd. Authentieke gereedschappen en machines worden tentoongesteld en de geur van versgebakken brood verwelkomt u zodra u het museum binnentreedt.

  Bezoekers worden ondergedompeld in de rijke geschiedenis van de bakkerij, van de middeleeuwse ambacht tot de moderne industriële bakkerijen van vandaag. Er zijn vaak demonstraties van traditionele baktechnieken om de levendige geschiedenis tot leven te brengen.

  De collectie van het museum omvat een breed scala aan bakkerijgerelateerde items, variërend van historische bakvormen tot oude kookboeken. Het museum is toegankelijk voor alle leeftijden met interactieve tentoonstellingen en activiteiten voor kinderen. Regelmatig organiseert het museum ook speciale evenementen en workshops. Kom langs voor een fascinerend en leerzaam bezoek aan dit unieke museum.

  Nieuwstraat 8, 1135 GH  Medemblik https://www.deoudebakkerij.nl
 • Museum Huis in den Halven Maen
  Gelegen in de historische havenstad Medemblik, Noord-Holland, biedt Museum Huis in den Halven Maen een authentieke kijk op de lokale geschiedenis en cultuur. Het museum is gevestigd in een van de oudste nog bestaande koopmanspanden in de stad, daterend uit de 16e en 17e eeuw. Binnen het museum liggen complete interieurs uit de 18e en 19e eeuw, evenals tentoonstellingen van ornamenten, borden, potten, meubels, kleding en gebruiksvoorwerpen. Het museum vertelt ook het verhaal van de torenuurwerken van Medemblik en de geschiedenis van het schip 'De Halve Maan'. Dit schip is vooral bekend om zijn rol in de ontdekking van de Hudson River door Henry Hudson in 1609. Bovendien organiseert het museum regelmatig tijdelijke exposities over uiteenlopende onderwerpen. Door zijn rijke historische collectie en gezellige ambiance is Museum Huis in den Halven Maen een must-see voor zowel plaatselijke bezoekers als toeristen die nader kennis willen maken met de cultuur en geschiedenis van Medemblik en de omliggende regio.
  Oudehaven 27, 1231 DP  Medemblik https://www.indenhalvenmaen.nl/
 • Nederlands Stoommachine Museum

  Het Nederlands Stoommachine Museum houdt de geschiedenis van het gebruik van stoommachines levend. Het museum illustreert het nut en de noodzaak van het behoud van dit industrieel erfgoed door middel van werkende machines, foto's, schilderijen, film, modellen en gereedschappen.

  De collectie bevat onder andere een overzicht van de ontwikkeling van de scheepsstoommachine, een grote collectie stationaire stoommachines, een verzameling kleine stoommachines en de stoomhijskraan uit 1907 van de Koninklijke Fabriek Fijenoord.

  Een bezoek aan het Stoommachine Museum is niet alleen een boeiende ervaring voor techniek- en geschiedenisliefhebbers en -kenners, maar ook voor gezinnen met kinderen. Het museum heeft een interessant programma voor schoolreisjes en educatieve activiteiten, aangepast aan de leeftijden van de kinderen. 

  Daarnaast beschikt het museum over een gezellig museumcafé en een mooie museumwinkel. Kortom, een bezoek aan dit museum is een boeiende ervaring en een echte eye opener op het gebied van industriële techniek en geschiedenis.

  Oosterdijk 4, 1671 HJ  Medemblik https://stoommachinemuseum.nl