Cultuur in Leiden

Leiden

 • Museum Boerhaave

  Rijksmuseum Boerhaave is een aan wetenschap en geneeskunde gewijd museum, gevestigd in het centrum van de Nederlandse stad Leiden. Het museum is vernoemd naar Herman Boerhaave, een invloedrijke arts en wetenschapper uit de 18e eeuw. Het museum is gevestigd in een voormalig klooster, dat later werd gebruikt als academisch ziekenhuis.

  De collectie van het museum omvat onder andere wetenschappelijke instrumenten, geneeskundige objecten en kunstwerken. Het museum heeft een breed scala aan tentoonstellingen en activiteiten voor zowel volwassenen als kinderen. De vaste collectie van het museum is gerangschikt in vijf thema's: Leven, Licht, Materiaal, Kracht en Gezondheid. Elk thema presenteert een overzicht van de belangrijkste ontdekkingen en innovaties in de geschiedenis van de wetenschap en geneeskunde. De tijdelijke tentoonstellingen van het museum bieden bezoekers de mogelijkheid om dieper in te gaan op specifieke onderwerpen.

  Naast tentoonstellingen organiseert het museum ook regelmatig lezingen, workshops en andere evenementen. Of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de geneeskunde, de ontwikkeling van de wetenschap of gewoon een dagje uit wilt, Rijksmuseum Boerhaave heeft voor ieder wat wils.

  Lange Sint Agnietenstraat 10, 2312 WC  Leiden https://www.rijksmuseumboerhaave.nl/
 • Museum De Lakenhal

  Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Het museum heeft een collectie die teruggaat tot de 16e eeuw. Het museum werd gevestigd in 1874 in De Lakenhal, die dateert uit 1641. De Lakenhal werd gebouwd als keurhal en stapelplaats voor het Leidse laken en heeft in zijn bestaan allerlei functies gekend.

  Vanaf de stichting in 1874 tot de renovatie in 2019 heeft het museum een groot aantal verbouwingen ondergaan, en zijn er verschillende vleugels aan toegevoegd. De collecties zijn zeer divers, en representatief voor de rijke geschiedenis van Leiden. Er zijn schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, foto's, zilver, glas, aardewerk, textiel en meubilair te vinden. Belangrijke stukken zijn bijvoorbeeld 'Het laatste oordeel' van Lucas van Leyden, diverse portretten van Rembrandt en de Leidse fijnschilders, en de gevelstenen die het museum in beheer heeft.

  Oude Singel 28, 2312 RA  Leiden https://www.lakenhal.nl
 • Museum Het Leids Wevershuis

  Museum Het Leids Wevershuis in Zuid-Holland is gelegen op het adres Middelstegracht 143, 2312 TV, Leiden. Dit hoofdzakelijk vrijwilligers museum is een monument dat inzicht geeft in de manier waarop de minder bedeelde stadsbewoners van Leiden leefden in de 16e tot 19e eeuw.

  Het Leids Wevershuis is het laatst overgebleven 'wevershuis’ in Leiden. Deze huisjes, waar thuiswevers hun werk deden, domineerden ooit het stadsbeeld. Behalve bewaarde interieurs van weefgetouwen, spinnewielen en andere werktuigen, heeft Het Wevershuis ook een voorbeeld van een weverswoning uit de 19e eeuw in huis. De museummedewerkers treden op als gastheren en -vrouwen en vertellen graag over de geschiedenis van het pand, de stad, het weven in het algemeen en de gebruikte weeftechnieken. Regelmatig zijn er tijdelijke exposities die in het teken staan van textiel en/of weven.

  Het museum bruist van de activiteiten en heeft een enthousiaste groep vrijwilligers. Een bezoek aan Het Leids Wevershuis is als een reis door de tijd, terug naar het Levendige Leiden van de Gouden Eeuw en eeuwen daarna.

  Middelstegracht 143, 2312 TV  Leiden http://www.wevershuis.nl
 • Museum Naturalis Biodiversity Center

  Naturalis Biodiversity Center, beter bekend als Naturalis, is een van de belangrijkste natuurhistorische musea in Nederland en tevens een onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit. Het museum beschikt over een uitgebreide verzameling van ongeveer 37 miljoen objecten, waaronder fossielen, dierlijke en plantaardige specimen, mineralen en stenen. Naturalis is de thuisbasis van de Tyrannosaurus rex 'Trix', een van de meest complete T-rex skeletten ter wereld.

  Het museum wordt gekenmerkt door zijn interactieve en educatieve tentoonstellingen, ontworpen om zowel kinderen als volwassenen te boeien. Naast de permanente tentoonstellingen biedt Naturalis ook een reeks tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, workshops en andere educatieve activiteiten. Het museum heeft ook een restaurant en een winkel. Naturalis stimuleert onderzoek en onderwijs op het gebied van biodiversiteit en natuurhistorische studies door middel van samenwerkingen met universiteiten en andere onderzoeksinstituten over de hele wereld.

  Darwinweg 2, 2333 CR  Leiden https://www.naturalis.nl
 • Museum Volkenkunde

  Museum Volkenkunde is het nationale museum van Wereldculturen in Nederland, gevestigd in een monumentaal, negentiende eeuwse gebouw in Leiden. Dit museum, oorspronkelijk opgericht in 1837, bezit een indrukwekkende collectie van culturele artefacten uit verschillende regio's en culturen over de hele wereld, waaronder objecten uit Afrika, Azië, Oceanië, het Americas en het Midden-Oosten. Naast de vaste tentoonstellingen, organiseert het museum ook tijdelijke tentoonstellingen en verschillende educatieve en culturele evenementen.

  De missie van het museum is om de diversiteit van culturen te bewaren en te promoten, om bij te dragen aan wederzijds begrip en acceptatie. Door het organiseren van evenementen als workshops, lezingen en festivals, kan men hier de wereld ontdekken en beleven. Naast het gebouw in Leiden, maakt het Museum Volkenkunde deel uit van het Nationaal Museum van Wereldculturen, samen met het Tropenmuseum in Amsterdam.

  Steenstraat 1, 2312 BS  Leiden https://www.volkenkunde.nl
 • Stadsgehoorzaal Leiden

  Stadsgehoorzaal Leiden is een monumentaal gebouw in het hart van de stad Leiden. Het biedt een breed scala aan podiumkunsten, van muziek tot dans, tot theater, met een speciale focus op klassieke muziek. Het is de thuisbasis van het Leids Symfonie Orkest en geeft onderdak aan vele andere muzikale ensembles en theatergezelschappen uit de regio en daarbuiten.

  Naast de grote zaal, die plaats biedt aan ruim 800 bezoekers, beschikt de Stadsgehoorzaal ook over kleinere zalen en ruimtes die gebruikt worden voor repetities, vergaderingen en andere bijeenkomsten.

  Het gebouw, dat opende in 1891, is rijkelijk gedecoreerd in de stijl van de Nederlandse renaissance, met fraaie stucwerkplafonds, houtsnijwerk en glas in lood. In 2011 werd het grondig gerenoveerd om te voldoen aan de moderne eisen voor comfort en techniek, maar het behield zijn historische charme en grandeur. De Stadsgehoorzaal is een levendige culturele ontmoetingsplaats, trots op zijn traditie en voortdurend streven naar uitmuntendheid in de podiumkunsten.

  Breestraat 60, 2311 CS  Leiden https://leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl/
 • Cultureel klimaat: kunst en musea, theater en muziek, festivals en evenementen in Leiden

  Leiden staat bekend als een levendige studentenstad met een rijke geschiedenis en een bruisend cultureel leven. Deze stad, beroemd om haar universiteit, musea en sfeervolle grachten, biedt een breed scala aan culturele activiteiten en evenementen. Van kunst en geschiedenis tot muziek en festivals, er is in Leiden altijd iets interessants te ontdekken.

  Kunst en musea

  Liefhebbers van kunst en geschiedenis kunnen hun hart ophalen in Leiden. Het Rijksmuseum van Oudheden bijvoorbeeld, neemt je mee terug in de tijd met zijn uitgebreide collectie Egyptische, Griekse en Romeinse oudheden. Het Museum De Lakenhal, na een indrukwekkende renovatie weer geopend, toont zowel oude meesters als moderne kunst, met een focus op Leidse kunstenaars en de geschiedenis van de stad. En voor wie meer wil weten over het menselijk lichaam, biedt het interactieve museum CORPUS een reis door de mens zoals je die nog nooit ervaren hebt.

  Muziek en theater

  Op het gebied van muziek en theater heeft Leiden ook veel te bieden. Stadspodia Leiden, waaronder de Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal, bieden een gevarieerd programma met voorstellingen voor jong en oud. Van klassieke concerten tot cabaret en van toneelstukken tot dansvoorstellingen, er is voor ieder wat wils. Daarnaast zijn er diverse kleinere podia en cafés waar regelmatig live muziek te horen is.

  Festivals en evenementen

  Leiden is een stad die van feesten houdt, met het hele jaar door diverse festivals en evenementen. Het Leidens Ontzet op 3 oktober is een hoogtepunt waarbij de stad de bevrijding van de Spaanse belegering in 1574 viert met optochten, een kermis, markten en veel gezelligheid. Andere populaire evenementen zijn het Leiden International Film Festival, een van de belangrijkste filmfestivals in Nederland, en het Leiden Science Festival, waar wetenschap en cultuur samenkomen.