Cultuur in Leeuwarden

Leeuwarden

 • Fries Museum
  Het Fries Museum in Leeuwarden is een van de oudste musea in Nederland. Geopend in 1881, is het toegewijd aan het behoud en de tentoonstelling van de Friese cultuur en geschiedenis. Het museum is gehuisvest in een modern gebouw dat in 2013 werd geopend en heeft een uitgebreide collectie die duizenden jaren beslaat, van archeologische vondsten uit de prehistorie tot hedendaagse kunst en design. De collectie omvat ook voorwerpen met betrekking tot de rijke handels- en maritieme geschiedenis van de regio, evenals voorwerpen met betrekking tot de lokale folklore en tradities. De meest bekende tentoonstelling van het museum is mogelijk het zwaard van Grote Pier, een beroemde Friese vrijheidsstrijder uit de late middeleeuwen. Daarnaast heeft het museum ook regelmatig wisselende tentoonstellingen over verschillende onderwerpen. Er zijn ook educatieve programma's en evenementen voor kinderen en volwassenen, en het museum beschikt over een café en een museumwinkel.
  Wilhelminaplein 92, 8911 BS  Leeuwarden https://www.friesmuseum.nl/
 • Fries Verzetsmuseum
  Het Fries Verzetsmuseum, onderdeel van het Fries Museum, vertelt het verhaal over de gevolgen van het leven in een samenleving waarin de vijand regeerde. De tentoonstelling laat de bezoeker ervaren dat de keuzes die tijdens de Tweede Wereldoorlog gemaakt werden, niet zwart-wit waren maar vele tinten grijs kenden. De gevolgen van het maken van deze keuzes worden op meeslepende en aangrijpende wijze getoond. Daarnaast legt het Fries Verzetsmuseum de relatie tussen de geschiedenis en de actualiteit van de Tweede Wereldoorlog. Het museum benadrukt onderwerpen zoals discriminatie, vervolging en verzet, waarbij situaties uit het verleden worden vergeleken met hedendaagse situaties. Niet alleen de gevechten tijdens de oorlog zijn van belang, maar ook de gevolgen voor het dagelijks leven van gewone mensen. Om deze redenen is een bezoek aan het Fries Verzetsmuseum een interactieve en leerzame ervaring voor jong en oud.
  Turfmarkt 11, 8911KS  Leeuwarden https://www.friesverzetsmuseum.nl
 • Het Princessehof
  Het Princessehof is een nationaal keramiekmuseum gevestigd in de oude binnenstad van Leeuwarden. Het museum is ondergebracht in een 18e-eeuws paleis, het Princessehof, waar de schilder en keramist Koningin Máxima als kind heeft gewoond. Het museum biedt een overzicht van de keramiekgeschiedenis, met de nadruk op de moderne en hedendaagse keramiek. De collectie omvat onder meer Chinees blauw en wit porselein, Aziatische keramiek, Delfts aardewerk, art-nouveau- en art-decokeramiek en hedendaagse keramiek. Het Princessehof organiseert ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en educatieve evenementen voor alle leeftijdsgroepen. Naast het bekijken van de collecties, kunnen bezoekers ook deelnemen aan workshops en demonstraties, waar ze kunnen leren over de technieken die worden gebruikt in de keramiekproductie. Het museum heeft ook een winkel waar unieke keramische objecten kunnen worden gekocht, en een café waar bezoekers kunnen ontspannen en genieten van een kopje koffie of thee.
  Grote Kerkstraat 11, 8911 DZ  Leeuwarden https://www.princessehof.nl/
 • Natuurmuseum Fryslân
  Het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden is een fantastische familieattractie waar bezoekers de natuur in de provincie Fryslân op een dynamische manier kunnen ervaren. Het museum is gevestigd in een voormalig weeshuis en heeft meerdere tentoonstellingsruimtes. In deze ruimtes ontdekt men de flora, fauna, geologie en ecologie van de Friese provincie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van levensgrote diorama's, interactieve displays en hands-on spelletjes om bezoekers een meeslepende ervaring te bieden. Onder de meer dramatische tentoonstellingen is de zaal 'Biodiversiteit', waar bezoekers worden uitgenodigd om onder de huid van een dier te kruipen en de wereld door hun ogen te zien als onderdeel van de 'Onderwater Safari'. Deze ervaring stelt kinderen binnen een 15 meter diep model van de Waddenzee en laat ze kennis maken met het zeeleven. Een ander hoogtepunt is de 'Friesland onder Water'-tentoonstelling, die de veranderende relatie tussen de provincie en de zee onderzoekt, van de prehistorische tot de moderne tijd. Naast de vaste tentoonstellingen heeft het museum ook tijdelijke exposities en organiseert het allerlei educatieve activiteiten en evenementen voor kinderen en volwassenen door het hele jaar heen. Bovendien bezit het museum een uitgebreide collectie van meer dan 100,000 natuurhistorische objecten, van opgezette dieren tot botanische illustraties. Een prachtig museum met voor elk wat wils. Een must voor natuurliefhebbers en gezinnen met kinderen.
  Schoenmakersperk 2\, 8911EM  Leeuwarden https://natuurmuseumfryslan.nl/
 • Stadsschouwburg De Harmonie
  Stadsschouwburg De Harmonie is gevestigd in het hart van Leeuwarden. Het theater biedt een gevarieerd programma van lokale producties tot grote internationale optredens. Het gebouw, met zijn moderne architectuur en ruime, lichte foyer, fungeert ook als een populaire locatie voor bedrijfsevenementen, congressen en privéfeesten. Met drie grote zalen biedt De Harmonie genoeg ruimte voor allerlei soorten voorstellingen. Van intieme cabaretvoorstellingen tot spectaculaire muziekconcerten, dansshows en toneelstukken. Naast het reguliere theaterprogramma organiseert de Harmonie ook verschillende eigen evenementen zoals het jaarlijkse Oranjewoud Festival, het Noordelijk Film Festival en verschillende liederenavonden. Door het brede programma en de verschillende faciliteiten die het theater biedt, is er voor jong en oud altijd iets te doen. Het restaurant aan de voorzijde van het theater, dat niet alleen voor theaterbezoekers maar ook voor andere gasten geopend is, maakt het theaterbezoek helemaal compleet. Deze prachtige plek in de Friese hoofdstad biedt voor elk wat wils.
  Ruiterskwartier 4, 8911 BP  Leeuwarden https://harmonie.nl
 • Theater De Harmonie
  Theater De Harmonie is gelegen in het hart van Leeuwarden, en is één van de grootste theaters van Noord-Nederland. Het theater beschikt over drie verschillende zalen, waaronder het Grote Zaal die plek biedt aan 1500 bezoekers. Hiermee is het een perfecte locatie voor zowel kleine als grote voorstellingen. De verschillende ruimtes in het gebouw hebben elk hun eigen unieke ambiance, terwijl ze ook flexibel kunnen worden aangepast aan de behoeften van specifieke evenementen. De Harmonie biedt een breed scala aan programma's, variërend van musicals en concerten tot cabaret en opera. Het theater is niet alleen een plek voor entertainment, maar ook voor kunst en cultuur, met het doel om verschillende soorten publiek aan te trekken. Bovendien heeft het theater ook een café en een restaurant, waar bezoekers voorafgaand aan de voorstelling kunnen genieten van een maaltijd of een drankje. Theater De Harmonie streeft ernaar om een toegankelijke plek te zijn voor iedereen, en biedt ook faciliteiten voor mensen met een beperking.
  Ruiterskwartier 4, 8911 BP  Leeuwarden https://harmonie.nl/
 • Cultureel klimaat: kunst en musea, theater en muziek, festivals en evenementen in Leeuwarden

  Leeuwarden, de trotse hoofdstad van Friesland, is een stad die bruist van culturele activiteiten en evenementen. Met haar rijke geschiedenis, prachtige landschappen en levendige stadscentrum, biedt Leeuwarden een uniek cultureel klimaat dat zowel de Friese tradities eert als ruimte biedt voor vernieuwing en moderne kunsten.

  Kunst en musea

  Leeuwarden is thuis voor diverse musea die de Friese cultuur, kunst en geschiedenis belichten. Het Fries Museum is hier een uitblinkend voorbeeld van, met collecties die variëren van moderne en hedendaagse kunst tot historische artefacten die de Friese identiteit verkennen. Een andere parel is het Keramiekmuseum Princessehof, waar je een indrukwekkende verzameling keramiek en porselein kunt bewonderen, inclusief Delfts blauw en Aziatische keramiek.

  Theater en muziek

  Op het gebied van theater en muziek heeft Leeuwarden voor ieder wat wils. De Harmonie is het kloppend hart van het culturele leven in Leeuwarden, met een rijk aanbod aan voorstellingen, van toneel tot dans en van cabaret tot klassieke concerten. Daarnaast zijn er tal van kleinere podia en gezellige cafés waar regelmatig live muziek te horen is, variërend van jazz en blues tot pop en elektronische muziek.

  Festivals en evenementen

  Leeuwarden is een stad die graag feest, en dit zie je terug in het brede scala aan festivals en evenementen die jaarlijks worden georganiseerd. Als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 heeft Leeuwarden een indrukwekkende traditie van culturele evenementen neergezet. Het Noordelijk Film Festival is een must voor filmliefhebbers, terwijl de jaarlijkse viering van Sint Piter, een unieke Friese variant op Sinterklaas, de lokale cultuur benadrukt. Daarnaast zijn er vele andere evenementen die de kunst, muziek, literatuur en gastronomie van Friesland vieren.