Cultuur in Gouda

Gouda

 • De Goudse Schouwburg

  De Goudse Schouwburg, gevestigd aan de Boelekade in Gouda, is een middelgroot theater in Zuid-Holland dat een breed scala aan voorstellingen aanbiedt. Jaarlijks biedt het theater een gevarieerd programma dat varieert van musicals, cabaret en concerten tot dans, opera en kindervoorstellingen.

  Het theater heeft twee zalen: de Grote Zaal, met een capaciteit van 680 zitplaatsen en de Kleine Zaal, een multifunctionele zaal die plaats biedt aan maximaal 200 bezoekers. Beide zalen zijn uitgerust met moderne licht- en geluidsapparatuur en bieden een uitstekende akoestiek.

  Het gebouw van De Goudse Schouwburg is een opvallend architectonisch hoogtepunt in de stad en herbergt ook een restaurant waar bezoekers voor en na de voorstelling van een maaltijd kunnen genieten. Daarnaast biedt het theater speciale arrangementen voor groepsboekingen en is het beschikbaar voor verhuur voor zakelijke evenementen, zoals conferenties en seminars.

  De Goudse Schouwburg is gemakkelijk te bereiken met zowel openbaar vervoer als met de auto en er is voldoende parkeergelegenheid in de directe omgeving. Het theater streeft ernaar om cultuur toegankelijk te maken voor een breed publiek en speelt een actieve rol in de lokale gemeenschap door het organiseren van diverse educatieve programma's en workshops voor jongeren.

  Boelekade 67, 2806 AE  Gouda https://www.goudseschouwburg.nl/
 • Museum Gouda

  Het Museum het Catharina Gasthuis, ook bekend als Museum Gouda, is een schat aan culturele historie in de provincie Zuid-Holland. Het is gevestigd in de historische hart van de stad Gouda. Het museum doet dienst als het kunstmuseum en stadsmuseum van Gouda, met collecties variërend van religieuze kunst uit de middeleeuwen tot hedendaagse kunst.

  Het museum is opgericht in 1874 en is gevestigd in het voormalige Catharina Gasthuis, een gebouw vol verhalen van misdaad, ziekte, genezing en verering. Het museum heeft ook een prachtig kunstdepot en publieke binnentuin, de Museumtuin.

  De permanente collectie van het museum bestaat uit meer dan 40.000 objecten, waaronder schilderijen, aardewerk, pijpen, zilverwerken en andere historische artefacten. De tijdelijke exposities draaien om relevante kunsthistorische thema’s, zoals de rol van vrouwen in de kunst of de ontwikkeling van de landschapsschilderkunst in de Gouden Eeuw.

  In het Museum Gouda kunnen bezoekers de geschiedenis van de stad en de belangrijke rol die Gouda speelde in de kunstgeschiedenis van Nederland beleven en begrijpen.

  Oosthaven 9, 2801 PB  Gouda https://www.museumgouda.nl