Cultuur in Enkhuizen

Enkhuizen

 • Flessenscheepjes Museum

  Het Flessenscheepjes Museum, gelegen in het schilderachtige Enkhuizen, is een unieke attractie die bezoekers laat kennismaken met de wereld van de scheepsmodellen in flessen. Het museum herbergt een collectie van meer dan 1000 flesjes van over de hele wereld, elk uniek en zorgvuldig met de hand gemaakt. Dit is geen gemiddeld maritiem museum, hier viert men de intrigerende kunst van het flessenscheepjes bouwen.

  Daarnaast vertelt het museum de geschiedenis van de scheepsbouw en de zeevaart op een levendige en aantrekkelijke manier. Op een steenworp afstand van de historische havens van Enkhuizen biedt het Flessenscheepjes Museum een diepgaande en fascinerende kijk op de maritieme cultuur. Bezoekers kunnen de fantastische tentoonstellingen bekijken en deelnemen aan workshops om hun eigen flessenscheepje te maken.

  Het museum is gevestigd in Het Peperhuis, een monumentaal pand dat dateert uit 1625 en vroeger diende als pakhuis. Dit pand draagt bij aan de unieke sfeer van het museum. Door de compacte grootte is het museum een ideale bestemming voor families met kinderen.

  Het museum heeft ook een prachtig uitzicht op het IJsselmeer en de historische haven van Enkhuizen, waardoor het een must-see bestemming is voor iedereen die van geschiedenis, kunst en het maritieme leven houdt.

  Zuiderspui 1, 1601 GH  Enkhuizen https://www.flessenscheepjesmuseum.nl
 • Zuiderzee Museum

  Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen brengt de verhalen tot leven van mensen die vroeger rond de Zuiderzee woonden. Zie, hoor, voel, proef en ruik het dagelijkse leven rond de Zuiderzee, voordat de Afsluitdijk in 1932 de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer.

  Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het gebied. De thema's water, ambachten en gemeenschappen staan centraal. Het museum bestaat uit een binnen- en buitenmuseum. Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee. In dit voormalige weeshuis zie je naast de vaste collectie ook tijdelijke tentoonstellingen.

  Het buitenmuseum met historische gebouwen, en authentieke schepen brengt de wereld van de oude Zuiderzeecultuur tot leven. Elk huis heeft zijn eigen authentiek ingerichte interieur en tuin. Je komt ambachtslieden tegen en er zijn verschillende exposities te zien. Zo komen de verhalen van toen en nu tot leven.

  Kinderen voor wie het Zuiderzeeverleden een ver-van-mijn-bed-show lijkt, leven zich uit als ze mee mogen helpen met de afwas in het huishouden van rond 1920, leren touwslaan en hun eigen springtouw maken of een nieuwe ambacht in de speeltuin leren, zoals palingroken of nettenboeten. Kortom, het Zuiderzeemuseum is een authentiek en leuk dagje uit voor de hele familie.

  Het museum is zowel met de auto als met de boot bereikbaar. Tijdens het zomerseizoen is er een gratis museumpont tussen Enkhuizen en het buitenmuseum. Bezoekers kunnen hier de hele dag gebruik van maken.

  Wierdijk 12-22, 1601 LA  Enkhuizen https://www.zuiderzeemuseum.nl/