Cultuur in Drachten

Drachten

 • De Lawei
  Theater De Lawei, gevestigd in Drachten, Friesland, is een multifunctioneel cultuurcentrum dat bestaat sinds 1956. Het theater biedt een breed scala aan voorstellingen en entertainment, variërend van toneel, musical, cabaret, kindervoorstellingen en concerten tot film en beeldende kunst. Het heeft drie theaterzalen, waarvan de grootste zaal plaats biedt aan 1000 bezoekers. Het gebouw is recentelijk gerenoveerd en uitgebreid, waardoor het nu ook een heus atelierhuis, een filmhuis, een grote theaterzaal en een middenzaal rijk is. Naast de theaterfunctie worden er ook tal van educatieve activiteiten, workshops, conferenties en festivals georganiseerd. Het team van gepassioneerde medewerkers zorgt ervoor dat elke bezoeker een onvergetelijke ervaring heeft, of je nu komt voor een voorstelling, een drankje in het theatercafé of op bezoek bij een van de vele andere evenementen. De Lawei is een belangrijk cultureel centrum voor de regio Noordoost-Friesland en wordt ook vaak gebruikt door lokale en regionale groepen die voor hun optredens een volwaardig theater nodig hebben.
  Burgemeester Wuiteweg 24, 9203 KL  Drachten https://www.lawei.nl/
 • Museum Dr8888
  Museum Dr8888 is een dynamisch museum dat gevestigd is in het centrum van het Friese Drachten. Het is vooral bekend vanwege de uitgebreide collectie De Stijl- en Dada-kunstwerken. Het museum begon onder humble omstandigheden in een middelbare school in 1963 en is sindsdien uitgegroeid tot een museum van nationaal belang, met een collectie die een breed scala aan kunst omvat, variërend van het begin van de 20e eeuw tot het heden. De collectie bevat werken van kunstenaars van wereldformaat, waaronder Theo van Doesburg, Kurt Schwitters, Evert Rinsema en vele anderen. Naast de permanente collectie organiseert het museum ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars. Bezoekers kunnen ook deelnemen aan een verscheidenheid aan educatieve programma's en workshops. Het gebouw zelf is architectonisch significant, met zijn witte-kubistische design dat zowel de geest van de De Stijl-beweging oproept als de ambitie en dynamiek van het museum weerspiegelt.
  Museumplein 2, 9203 DD  Drachten https://www.museumdrachten.nl
 • Schouwburg De Lawei
  Schouwburg De Lawei in Drachten is een veelzijdig theater in de provincie Friesland. Het theater kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1958. Het is een modern, multifunctioneel gebouw met verschillende zalen die plaats bieden aan een diversiteit aan voorstellingen. De Lawei werkt samen met andere culturele instellingen in de regio en biedt een platform voor zowel nationale als lokale artiesten. Jaarlijks worden er meer dan 200 voorstellingen georganiseerd variërend van toneel, dans, cabaret, musical tot concerten. Het streven is om een zo breed mogelijk publiek te bereiken en om voor iedere bezoeker een aantrekkelijk programma aan te bieden. Naast de reguliere programmering biedt De Lawei ook educatieve projecten aan voor scholen en heeft het theater een belangrijke sociale rol binnen de gemeenschap. De Lawei is gemakkelijk bereikbaar en ligt op loopafstand van het centrum van Drachten. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig. Bezoekers kunnen voor aanvang van de voorstelling genieten van een drankje in de gezellige foyer. De medewerkers van De Lawei staan klaar om bezoekers een warm en gastvrij ontvangst te bieden en een onvergetelijke theaterbeleving te garanderen.
  Burgemeester Wuiteweg 24, 9203 KL  Drachten https://www.lawei.nl/