Cultuur in Dordrecht

Dordrecht

 • Het Dordrechts Museum

  Het Dordrechts Museum, gevestigd in een voormalig ziekenhuis, is een belangrijk Nederlands museum voor beeldende kunst. Het opende zijn deuren in 1842 en is daarmee een van de oudste musea van het land.

  De collectie, die door de jaren heen steeds verder is uitgebreid, geeft een overzicht van Nederlandse schilderkunst, van de zestiende eeuw tot nu. Het museum heeft werken van grote meesters zoals Aelbert Cuyp, Ferenc Ferdinand Weisz en Jacob Maris. Maar bezoeker kunnen er ook moderne en hedendaagse kunst zien, met werken van kunstenaars als Jan Schoonhoven, Toorop en Jacoba van Heemskerck.

  Naast de vaste collectie organiseert het Dordrechts Museum jaarlijks verschillende tentoonstellingen. Het museum geeft ook opdrachten aan hedendaagse kunstenaars en biedt een podium aan jong talent. De omvangrijke collectie, het monumentale pand en het dynamische tentoonstellingsprogramma maken het Dordrechts Museum tot een bezoek waard voor elke kunstliefhebber.

  Museumstraat 40, 3311 XP  Dordrecht https://www.dordrechtsmuseum.nl
 • Nationaal Park De Biesbosch

  Nationaal Park De Biesbosch is een uniek natuurgebied dat zich spreidt over de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant. Ondanks dat het voornamelijk een natuurpark betreft, kan het ook als soort van openluchtmuseum gezien worden. Het vormt een van de grootste natuurgebieden van Nederland en is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa.

  Kenmerkend aan De Biesbosch zijn de vele riviereilanden en kronkelende kreken. De flora en fauna in het gebied zijn uitzonderlijk rijk en divers, denk aan bevers, vossen en reeën, evenals een groot aantal vogelsoorten. Het Nationaal Park biedt uitgebreide recreatieve mogelijkheden, waaronder wandelen, fietsen, varen en kanoën. Er zijn talloze routes en paden uitgestippeld voor bezoekers om de beste delen van het park te verkennen.

  Daarnaast zijn er diverse bezoekerscentra waar men terecht kan voor meer informatie over het gebied. Kortom, Nationaal Park De Biesbosch biedt een prachtige ontdekkingsreis door de natuur en maakt de bezoeker bewust van het belang van natuurbehoud en -bescherming.

  Baanhoekweg 53, 3313 LP  Dordrecht https://np-debiesbosch.nl
 • Cultureel klimaat: kunst en musea, theater en muziek, festivals en evenementen in Dordrecht

  Dordrecht, een van de oudste steden van Nederland, heeft een rijk cultureel leven dat zijn historische wortels eer aan doet. Met haar prachtige oude binnenstad, musea, galeries, en een levendige muziek- en theaterscene, biedt Dordrecht voor elk wat wils op het gebied van cultuur.

  Kunst en musea

  Kunstliefhebbers kunnen in Dordrecht hun hart ophalen. Het Dordrechts Museum, thuis voor Nederlandse schilderkunst van de 16e eeuw tot nu, biedt een diepe duik in de rijke kunstgeschiedenis van de stad en het land. Voor wie meer geïnteresseerd is in hedendaagse kunst, biedt het Pictura kunstcentrum een podium voor moderne kunstenaars. Het Huis Van Gijn neemt bezoekers mee terug in de tijd naar het dagelijks leven in de 19e eeuw, terwijl het Nationaal Onderwijsmuseum de geschiedenis van onderwijs en opvoeding in Nederland verkent.

  Muziek en theater

  Op het gebied van muziek en theater bruist Dordrecht van de activiteiten. Het Energiehuis, een omgebouwde elektriciteitsfabriek, is nu een cultureel centrum dat onderdak biedt aan verschillende muziek- en dansscholen, een theater en verschillende podia voor live muziek. Het biedt een breed scala aan genres, van klassiek tot pop en jazz. Theaterliefhebbers kunnen terecht bij Kunstmin voor een divers aanbod van voorstellingen, van toneel tot cabaret en van dans tot kindervoorstellingen.

  Festivals en evenementen

  Dordrecht kent ook een rijk aanbod aan festivals en evenementen die de stad het hele jaar door levendig houden. Het Dordt in Stoom festival, dat elke twee jaar plaatsvindt, is het grootste stoomfestival van Europa en trekt bezoekers uit binnen- en buitenland. De Big Rivers is een jaarlijks muziekfestival dat de hele binnenstad in een feestelijke stemming brengt met optredens op diverse buitenpodia. Daarnaast is er het Dordtse Boekenmarkt, een van de grootste boekenmarkten van Nederland, waar liefhebbers van literatuur hun hart kunnen ophalen.