Cultuur in Den Haag

Den Haag

 • De Nieuwe Regentes

  Theater De Nieuwe Regentes is gevestigd in een voormalig zwembad in het hart van de Haagse wijk Regentessekwartier. Het prachtige Art Deco gebouw, dat al meer dan 100 jaar het straatbeeld bepaalt, is in de loop der jaren omgetoverd tot een kleinschalig theater met drie zalen.

  In de Grote Zaal, vroeger het diepe bad, kunnen zo'n 300 toeschouwers plaatsnemen. De Kleine Zaal, waar ooit het ondiepe deel van het bad zich bevond, biedt plaats aan maximaal 90 bezoekers. De Toreenzaal, een voormalige personeelskamer, biedt met zijn bijzondere glas-in-loodramen een intieme setting voor kleine producties voor ongeveer 30 personen.

  Door de diversiteit aan zalen wordt De Nieuwe Regentes ook wel als een van de meest veelzijdige theaters van Den Haag beschouwd. Een theater met een brede programmering, van toneel en dans tot muziek en film. Daarnaast is De Nieuwe Regentes een broedplaats voor talentontwikkeling en worden er regelmatig workshops en cursussen georganiseerd. Tegenwoordig is het theater een onmisbaar onderdeel van de Haagse cultuurwereld en een geliefde ontmoetingsplek voor kunstenaars en cultuurliefhebbers uit de hele stad en daarbuiten.

  Weimarstraat 63, 2562 GR  Den Haag https://www.denieuweregentes.nl/
 • Escher in Het Paleis

  Escher in Het Paleis, gelegen in Den Haag, is een museum gewijd aan de Nederlandse graficus M.C. Escher. Het museum ligt aan het Lange Voorhout in een paleis uit de 18e eeuw, dat eigendom was van de Nederlandse koninklijke familie. Het museum toont een grote collectie van Escher's werk, variërend van zijn vroege landschappen via zijn iconische, onmogelijke bouwwerken naar zijn laatste, abstracte werken.

  Wat dit museum uniek maakt, is het feit dat het de enige openbare plek is waar de werken van Escher op zo'n grote schaal kunnen worden gezien. Daarnaast heeft het museum interactieve exhibits die bezoekers uitnodigen om de wiskundige concepten achter Escher's werk te ontdekken. Andere attracties zijn de kroonluchters van de kunstenaar Hans van Bentem, de koninklijke ontvangstruimten en een ruime tuin. Er zijn ook tijdelijke tentoonstellingen, educatieve programma's en evenementen.

  Lange Voorhout 74, 2514 EH  Den Haag https://www.escherinhetpaleis.nl
 • Fotomuseum Den Haag

  Het Fotomuseum Den Haag is een museum voor fotografie in Den Haag. Het museum opende in 2002 zijn deuren. De initiërende kracht was mr. Wim van Krimpen, die in 2005 directeur van het Gemeentemuseum Den Haag werd. Het museum, dat onderdeel is van het Gemeentemuseum, toont fotografie in al haar verschijningsvormen: documentair, toegepast, historisch en hedendaags, van onbekende en wereldberoemde fotografen. Het heeft geen eigen collectie, maar beschikt wel over een kleine studiecollectie die gebruikt wordt voor onderzoek. Het museum werkt vaak samen met grote buitenlandse instellingen en kunstenaars.

  Naast tentoonstellingen organiseert het activiteiten zoals lezingen en workshops. Het museum ligt in het Statenkwartier, vlak bij het Gemeentemuseum, het Museon en het Omniversum. Het museum heeft geen eigen ingang, maar deelt de hoofdingang van het GEM (museum voor hedendaagse kunst) aan de Stadhouderslaan. De permanente vestiging van het Fotomuseum Den Haag viel samen met een groeiende belangstelling voor fotografie bij het kunstminnend publiek.

  Stadhouderslaan 43, 2517 HV  Den Haag https://www.fotomuseumdenhaag.nl/
 • Het Nationale Theater

  Het Nationale Theater is een van de meest opmerkelijke theaters in Nederland. In dit theater worden verschillende stukken opgevoerd variërend van klassieke tot moderne stukken. Het theater speelt een belangrijke rol in de hedendaagse Nederlandse theaterwereld. Er zijn vaak stand-upcomedy optredens, muziekvoorstellingen en dramatische toneelstukken geprogrammeerd die een breed spectrum aan genres en stijlen bestrijken. Het theater zelf is indrukwekkend vanwege zijn majestueuze architectuur en prachtige inrichting.

  Er zijn drie zalen in het theater die geschikt zijn voor verschillende soorten voorstellingen. De sfeer in Het Nationale Theater is altijd warm en gastvrij, met comfortabele zitplaatsen en uitstekende faciliteiten voor de bezoekers. Optredens worden doorgaans zeer professioneel gepresenteerd, met fantastische productiewaarden, uitstekend acteerwerk en opvallende regisseren.

  Het Nationale Theater is niet alleen voor de bewoners van Den Haag, maar voor iedereen in Nederland, die de waarde van prachtige theatervoorstellingen begrijpt en waardeert.

  Schouwburgstraat 8, 2511 VA  Den Haag https://www.hnt.nl/
 • Koninklijke Schouwburg

  De Koninklijke Schouwburg te Den Haag is een van de oudste schouwburgen van Nederland en wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt voor grote theaterproducties, opera- en dansvoorstellingen. Het gebouw aan het Korte Voorhout werd tussen 1766 en 1769 neergezet op initiatief van het leesgezelschap ’t Ontspannend Leven, en het pand werd gebruikt als logement. Voorstellingen vinden zowel plaats in de grote zaal die plaats biedt voor ongeveer 680 toeschouwers als in de kleinere zaal met ongeveer 200 zitplaatsen.

  Het gebouw heeft verschillende eigenaren gekend, maar is sinds 1911 in bezit van de gemeente Den Haag. Het bijzonder pittoreske pand heeft een neorenaissance stijl met aan de buitenkant witte, gepleisterde muren en portalen en zuilen van zandsteen. De sierlijke stijl beperkt zich niet alleen tot de buitenkant; ook binnen is het pand rijkelijk versierd. De theaterzaal heeft een schitterende plafondschildering, de muren zijn voorzien van prachtige muurschilderingen en er zijn overal bladgouden details.

  De Koninklijke Schouwburg heeft verschillende concerten en voorstellingen op het programma staan variërend van klassiek tot jazz en van cabaret tot jeugdvoorstellingen. Hierdoor heeft de Koninklijke Schouwburg een breed en divers programma en is het een onmisbaar onderdeel van het cultureel erfgoed van Den Haag.

  Korte Voorhout 3, 2511 CW  Den Haag https://www.hnt.nl/
 • Kunstmuseum Den Haag

  Kunstmuseum Den Haag is een van de meest bezochte musea in Nederland. Het prachtige gebouw, in de jaren ‘30 ontworpen door architect H.P. Berlage, biedt een schitterend onderkomen voor de collectie. Deze omvat hedendaagse beeldende kunst, mode en toegepaste kunst, een collectie kunstnijverheid, een uitgebreide verzameling muziekinstrumenten en een rijke collectie schilderijen van Piet Mondriaan.

  Het museum organiseert regelmatig spraakmakende tentoonstellingen en speelt een belangrijke rol in het onderwijs, met bijvoorbeeld speciale programma’s voor scholen. Bovendien is het Kunstmuseum een aangename plek om te verblijven, met een uitstekend restaurant en een goed gesorteerde museumwinkel.

  Het museum is goed toegankelijk voor mensen met een handicap, en er zijn tal van faciliteiten voor bezoekers met speciale behoeften. Kortom, het Kunstmuseum Den Haag is een museum van internationale allure, dat voor iedereen iets te bieden heeft.

  Stadhouderslaan 41, 2517 HV  Den Haag https://www.kunstmuseum.nl
 • Louwman Museum

  Het Louwman Museum beheert 's werelds oudste privécollectie automobielen, bijeengebracht door twee generaties van de familie Louwman. De basis werd reeds in 1934 gelegd en inmiddels omvat de collectie ruim tweehonderdvijftig antieke en klassieke automobielen. Kenners beschouwen de collectie als één van de mooiste ter wereld.

  Het museum straalt passie uit. Elke automobiel vertelt zijn eigen verhaal en levert daarmee zijn eigen bijdrage aan de geschiedenis. Het zijn spiegels van de cultuur.

  De collectie is gehuisvest in een specifiek voor dat doel gebouwd museum in Den Haag, de stad waar P.W. Louwman de verkoop van Dodge- en Chrysler-automobielen in Nederland begon. Het museumgebouw, ontworpen door de Amerikaanse architect Michael Graves, is in harmonie met de historische omgeving. Ook de omringende landschapsarchitectuur van Lodewijk Baljon is in evenwicht met het gebouwontwerp.

  Leidsestraatweg 57, 2594 BB  Den Haag https://www.louwmanmuseum.nl
 • Madurodam

  Madurodam is een Nederlandse miniatuurstad gelegen in Den Haag op een schaal van 1 op 25. Het is gebouwd om maquetteachtige replica's te tonen van bekende Nederlandse gebouwen en constructies, evenals van grote infrastructuurwerken in een groen landschap met plattegronden.

  Madurodam werd opgericht in 1952 en is genoemd naar George Maduro, een Nederlands rechtenstudent die als verzetsstrijder vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog en stierf in een concentratiekamp in 1945. In het park zijn verschillende Nederlandse stadsscènes en architectonische hoogstandjes te zien, waaronder windmolens, een bloeiend tulpenveld, typische huizen en marktpleinen, en ook luchthaven Schiphol, de haven van Rotterdam en andere belangrijke industriële en culturele bezienswaardigheden.

  Madurodam biedt ook interactieve ervaringen, waardoor bezoekers de kans krijgen om met de miniatuurelementen te spelen. Naast de miniatuurstad zijn er ook tentoonstellingsruimtes, een restaurant en een souvenirwinkel.

  George Maduroplein 1, 2584 RZ  Den Haag https://www.madurodam.nl
 • Mauritshuis

  Het Mauritshuis is een wereldberoemd museum in Den Haag met een unieke collectie schilderijen van de Gouden Eeuw. Het museum werd opgericht in de 17e eeuw en is gevestigd in een prachtig monumentaal pand in het hart van de stad. De collectie bevat ongeveer 800 kunstwerken, waarvan de meeste zijn vervaardigd tussen 1400 en 1800. De collectie omvat meesterwerken van wereldberoemde kunstenaars zoals Johannes Vermeer, Rembrandt van Rijn, Jan Steen en Frans Hals. Het meest bekende schilderij in de collectie is 'Het meisje met de parel' van Vermeer.

  Het museum trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers van over de hele wereld. Het Mauritshuis biedt ook diverse educatieve programma's, workshops, rondleidingen en tijdelijke tentoonstellingen voor alle leeftijdsgroepen. Het is een must-visit voor iedereen die de Nederlandse Gouden Eeuw en de rijke geschiedenis van het land wil verkennen.

  Plein 29, 2511 CS  Den Haag https://www.mauritshuis.nl
 • Museon

  Het Museon is een populairwetenschappelijk museum in Den Haag met een breed scala aan onderwerpen. De collecties zijn zeer divers en omvatten onder andere artefacten op het gebied van geologie, biologie, archeologie, geschiedenis, kunst en technologie. De tentoonstellingen zijn interactief en vaak gericht op kinderen en gezinnen, met veel hands-on displays en activiteiten. Het Museon speelt ook een belangrijke rol in het onderwijs, met een breed scala aan educatieve programma's, workshops en andere evenementen voor scholen en andere groepen.

  Bijzonder aan het Museon is dat het ook een groot aantal internationale collecties heeft, die de diversiteit en interconnectiviteit van de wereld waarin we leven laten zien. De vaste tentoonstelling "One Planet" is gebaseerd op de 17 duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties en toont projecten van over de hele wereld die bijdragen aan het bereiken van deze doelen. Het Museon bevindt zich in hetzelfde gebouw als het Gemeentemuseum en het Fotomuseum Den Haag en maakt deel uit van het Museumkwartier, een cultureel district met verscheidene andere musea en culturele instellingen.

  President Kennedylaan 5, 2517 JK  Den Haag https://www.museon.nl/
 • Museum Beelden aan Zee

  Museum Beelden aan Zee is een Nederlands museum in Scheveningen in Den Haag. Het richt zich op moderne internationale beeldhouwkunst.

  Het openluchtmuseum SprookjesBeelden aan Zee is onderdeel van Beelden aan Zee en gratis te bezoeken. Het museum werd geopend op 7 mei 1994. Initiatiefnemers waren de verzamelaars Theo en Lida Scholten. Zij richtten in 1983 de stichting Beelden aan Zee op met het doel een permanent podium voor het tentoonstellen van beeldhouwkunst te creëren. Architect van het museumgebouw, dat volledig in duinen is weggewerkt, is Wim Quist.

  Nieuwe sculptuur is de hoofdzaak voor het expositiebeleid. Naast de wisselende tentoonstellingen wordt werk uit de eigen collectie getoond. De collectie omvat ruim 1000 beelden en enkele honderden penningen. In de Gipsotheek bevinden zich originele beelden, gipsen modellen en mallen van beeldhouwers die in Nederland werkzaam waren in de 19e en vroege 20e eeuw.

  Harteveltstraat 1, 2586 EL  Den Haag https://www.beeldenaanzee.nl/en/
 • Nederlands Instituut voor Militaire Historie

  Gelegen in het historische hart van Den Haag, is het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) een gespecialiseerd kennis- en onderzoekscentrum op het gebied van de Nederlandse militaire geschiedenis.

  Het NIMH verzamelt, beheert en ontsluit relevante militaire bronnen en publicaties, om kennis en inzicht te bevorderen in de rol van de krijgsmacht in het verleden, heden en mogelijk de toekomst. Het museum beschikt over een rijke collectie van boeken, documenten, foto\'s en ander archiefmateriaal betreffende de Nederlandse militaire geschiedenis, waaronder de geschiedenis van de Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee. 

  De activiteiten van het NIMH variëren van academische onderzoeken tot publicaties voor een breder publiek, zoals boeken en artikelen over militaire historische onderwerpen. Het NIMH organiseert tevens regelmatig publiekslezingen en historische excursies. De bibliotheek en het foto- en documentenarchief van het NIMH zijn toegankelijk voor de geïnteresseerde bezoeker die meer wil weten over de Nederlandse militaire geschiedenis.

  Van Alkemadelaan 786, 2597 BC  Den Haag https://www.nimh.nl
 • Cultureel klimaat: kunst en musea, theater en muziek, festivals en evenementen in Den Haag

  Den Haag, de stad van internationale recht en diplomatie, biedt een rijk en gevarieerd cultureel klimaat dat haar statige karakter en kosmopolitische bevolking weerspiegelt. Naast het zijn van de regeringsstad, heeft Den Haag zich ontwikkeld tot een centrum voor kunst en cultuur, waar traditionele en hedendaagse vormen hand in hand gaan.

  Kunst en musea

  Den Haag is rijk aan musea en kunstgalerieën die een breed spectrum aan kunstwerken tentoonstellen. Het Mauritshuis, met zijn wereldberoemde collectie van Nederlandse meesters uit de Gouden Eeuw, waaronder Vermeer's "Meisje met de parel", is een must-visit. Het Gemeentemuseum (tegenwoordig bekend als het Kunstmuseum Den Haag) biedt een indrukwekkende collectie moderne kunst, mode en muziekinstrumenten. Fotografieliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Fotomuseum Den Haag. Voor liefhebbers van moderne en hedendaagse kunst biedt het Museum Voorlinden in Wassenaar, vlak buiten Den Haag, een adembenemende ervaring met zijn prachtige collecties en tuinen.

  Theater en muziek

  Den Haag kent een levendige muziek- en theaterscene. Het Koninklijk Conservatorium biedt een podium voor opkomende muzikanten, terwijl het Residentie Orkest klassieke muziekliefhebbers bedient met hoogwaardige uitvoeringen. Het Paard is de spil van het nachtleven van Den Haag en biedt een verscheidenheid aan live muziek, van pop en rock tot elektronische muziek. Daarnaast biedt het Zuiderstrandtheater een breed scala aan culturele optredens, van dans tot opera en van cabaret tot theaterproducties.

  Festivals en evenementen

  Den Haag organiseert het hele jaar door diverse culturele festivals en evenementen die de culturele diversiteit van de stad vieren. Het Crossing Border Festival, dat literatuur met muziek combineert, trekt internationale auteurs en muzikanten. Het Movies that Matter Festival zet films in die discussies over mensenrechten en sociale rechtvaardigheid stimuleren. Voor de muziekliefhebbers is er het jaarlijkse Parkpop, een van de grootste gratis muziekfestivals van Nederland, dat een breed scala aan muziekgenres presenteert.