Cultuur in Delft

Delft

 • Museum Het Prinsenhof

  Museum Het Prinsenhof in Delft is gevestigd in een voormalig klooster en later stadshuis uit de Middeleeuwen. Het is een historisch museum dat zich richt op drie essentiële onderwerpen uit de Nederlandse geschiedenis, namelijk Willem van Oranje, Delfts Blauw en Delftse Meesters.

  Willem van Oranje, de 'Vader van het Vaderland', woonde in het Prinsenhof en werd er in 1584 vermoord. Bezoekers kunnen hier de kogelgaten nog steeds zien in de muur van de plaats waar deze gebeurtenis plaatsvond.

  Daarnaast staat Delft bekend om het wereldberoemde Delfts Blauw. Het Prinsenhof heeft een uitgebreide verzameling keramiek en aardewerk, waaronder veel Delfts Blauw. Ten slotte zijn er ook werken van enkele Delftse Meesters te zien, zoals Johannes Vermeer, Pieter de Hooch en Carel Fabritius. Het Prinsenhof is een belangrijke culturele locatie en biedt fascinerende inzichten in de rijke geschiedenis van Delft en Nederland.

  Sint Agathaplein 1, 2611 HR  Delft https://prinsenhof-delft.nl
 • Museum Lambert van Meerten

  Museum Lambert van Meerten is gevestigd in een prachtige 19e-eeuwse patriciërswoning aan de Oude Delft. Dit museum ontstond uit de privé verzameling van Lambert van Meerten, een rijke Delftse industrieel die zijn fortuin had gemaakt in de handel en productie van gist en spiritus. Hij was een verwoed verzamelaar van meubels, Delfts aardewerk, tegels, glas, kristal en andere kunstvoorwerpen. Het museum biedt hierdoor een breed overzicht van de geschiedenis van de toegepaste kunst.

  Naast de prachtige collecties valt ook het gebouw zelf op, met zijn unieke gevel en verfijnde details. Tegenwoordig wordt de collectie van Lambert van Meerten beheerd door Museum Prinsenhof Delft en sommige stukken worden daar ook tentoongesteld. Het is een must-see voor elke liefhebber van kunst, design en geschiedenis. Het museum biedt tevens een kijkje in het leven van de rijke industriëlen uit de tijd van de industriële revolutie in Nederland.

  Oude Delft 199, 2611 HD  Delft https://www.hendrickdekeyser.nl/museumbezoek/huis-van-meerten-Delft
 • Science Center Delft

  Science Center Delft is onderdeel van de Technische Universiteit Delft en biedt een plek waar bezoekers kunnen ontdekken wat wetenschap en technologie inhouden. Het Science Center Delft is een leerzame en interactieve plek voor bezoekers van alle leeftijden.

  In dit museum krijgen bezoekers de kans om de echte objecten en projecten te zien die zijn ontwikkeld in de labs en werkplaatsen van de TU Delft. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld leren hoe een menselijk lichaam werkt, hoe dijken ons beschermen tegen water, hoe energie wordt opgewekt, hoe een vliegtuig vliegt, en nog veel meer. Het Science Center Delft is opgezet om wetenschap en technologie toegankelijk en begrijpelijk te maken voor een breed publiek, en vooral om kinderen en jongeren te inspireren. In het Science Center Delft is er altijd iets nieuws te ontdekken, want de wetenschap en technologie staan ​​nooit stil. Het museum biedt ook workshops en activiteiten, zoals robotbouw of 3D-printen, om bezoekers een dieper inzicht te geven in technologie.

  Naast de tentoonstellingen en activiteiten heeft het Science Center Delft ook een winkel waar bezoekers wetenschappelijke spelletjes en souvenirs kunnen kopen. Al met al is het Science Center Delft een leuke en leerzame plek voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap en technologie.

  Mijnbouwstraat 120, 2628 RX  Delft https://www.tudelft.nl/sciencecentre/
 • Theater de Veste

  Theater de Veste is dé culturele hotspot van de regio Delft waar voor elk wat wils wordt geboden. Gelegen in een modern en ruim opgezet gebouwencomplex biedt het theater een breed programma, variërend van muziek en cabaret tot theater, dans en opera. Dit wordt aangevuld met lezingen, bijzondere projecten en festivals. Op deze manier wil Theater de Veste een zo breed mogelijk publiek bereiken en binden.

  Dankzij de bijzondere vormgeving en uitstekende akoestiek van de zalen is Theater de Veste een plek waar bezoekers optimaal kunnen genieten van de aangeboden voorstellingen. De theaterzaal met zijn fascinerende architectuur is een indrukwekkende plek die zowel intieme als grootse voorstellingen kan herbergen. De foyer is een gezellige en open ruimte waar bezoekers voorafgaand aan de voorstelling, in de pauze en na afloop van de voorstelling nog een drankje kunnen nuttigen. Met een capaciteit van ruim 600 zitplaatsen in de grote zaal is Theater de Veste een van de grotere theaters in de regio. De kleine zaal, met ongeveer 200 zitplaatsen, biedt een intiemere setting voor kleinere producties. Beide zalen zijn voorzien van moderne technische apparatuur.

  Door voortdurende innovatie en ontwikkeling streeft Theater de Veste ernaar om een leidende positie in te nemen op het gebied van podiumkunsten in de regio. Het theater heeft tevens een educatieve functie, door middel van workshops, schoolvoorstellingen en andere activiteiten voor jong en oud. Kortom, Theater de Veste is een levendige plek waar bezoekers, artiesten en medewerkers elkaar ontmoeten in een sfeer van gastvrijheid en creativiteit.

  Vesteplein 1, 2611 WG  Delft https://www.theaterdeveste.nl/
 • Vermeer Centrum Delft

  Het Vermeer Centrum Delft is een museum gewijd aan de 17e-eeuwse schilder Johannes Vermeer, die in Delft werd geboren en er zijn hele leven woonde. Het centrum, gelegen in het historische hart van Delft, presenteert reproducties van Vermeers werken en biedt informatie over zijn leven en zijn invloeden.

  Het centrum is geen traditioneel museum dat originele werken van Vermeer exposeert, maar een plek van ervaring en ontdekking. De bezoekers hebben de mogelijkheid om kennis te maken met de 17e-eeuwse Delft, de tijd waarin Vermeer leefde en werkte. In het centrum kunt u een kijkje nemen in een reconstructie van Vermeer's atelier, meer te weten komen over de camera obscura en de 17e-eeuwse schildertechnieken die Vermeer gebruikte.

  Naast de reguliere tentoonstellingen, organiseert het centrum ook diverse tijdelijke exposities, workshops en lezingen. Het Vermeer Centrum Delft is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst, de 17e-eeuwse Nederlandse cultuur en de geschiedenis van Delft. Het is de perfecte plek om kennis te maken met het leven, het werk en de stad van een van de grootste schilders van de Nederlandse Gouden Eeuw.

  Voldersgracht 21, 2611 EV  Delft https://www.vermeerdelft.nl
 • Cultureel klimaat: kunst en musea, theater en muziek, festivals en evenementen in Delft

  Delft, bekend om haar historische centrum, de Delfts blauwe keramiek, en de band met de Nederlandse koninklijke familie, is ook een stad met een levendig cultureel klimaat. Deze charmante stad combineert haar rijke verleden met een bruisende hedendaagse cultuurscene. Of je nu geïnteresseerd bent in kunst, muziek, wetenschap, of geschiedenis, Delft biedt een breed scala aan culturele activiteiten die de stad het hele jaar door levendig houden.

  Kunst en musea

  Delft prijst zich gelukkig met musea zoals het Prinsenhof, waar je alles kunt leren over Willem van Oranje en de rol van Delft in de Nederlandse geschiedenis. Het museum herbergt ook indrukwekkende kunstcollecties en tijdelijke tentoonstellingen. Liefhebbers van Delfts blauw kunnen hun hart ophalen in de Royal Delft, de laatste overgebleven aardewerkfabriek uit de 17e eeuw, waar je het productieproces van dichtbij kunt zien en het eindproduct kunt bewonderen.

  Theater en muziek

  Op het gebied van muziek en theater biedt Delft een gevarieerd aanbod. Het Theater de Veste programmeert een breed scala aan voorstellingen, van toneel en dans tot cabaret en muziek. Daarnaast zijn er in de stad verschillende muziekpodia te vinden, waar zowel lokale bands als internationale artiesten optreden. De stad is ook de thuisbasis van verschillende muziekfestivals, waaronder het Delft Chamber Music Festival, dat elk jaar topmusici uit de klassieke muziekwereld aantrekt.

  Festivals en evenementen

  Delft staat bekend om haar sfeervolle evenementen en festivals die gedurende het hele jaar plaatsvinden. Een van de hoogtepunten is de jaarlijkse Lichtjesavond, waarbij de stad wordt verlicht met duizenden kaarsjes en lichtjes, en er muziek en kraampjes zijn in de historische binnenstad. Ook het Delft Jazz Festival is een niet te missen evenement, met optredens op verschillende locaties in de stad. Daarnaast organiseert Delft regelmatig markten, waaronder de antiekmarkt en de kunstmarkt, waar je unieke vondsten en creaties kunt ontdekken.