Cultuur in Arnhem

Arnhem

 • Museum Arnhem

  Museum Arnhem is een museum gevestigd in Arnhem. Het is gelegen op het landgoed Cnoop Koopmans op de hoge stuwwal met uitzicht over de Rijn. Oorspronkelijk opgericht als Gemeentemuseum Arnhem in 1922, is het sinds 2009 bekend als Museum Arnhem.

  De collectie is gegroeid en bestaat nu uit toegepaste kunst, hedendaagse kunst en een collectie oude schilderkunst. Het museum beschikt over een van de grootste collecties moderne en hedendaagse realistische kunst in Nederland. Tot de pronkstukken in de collectie behoren veel van de magisch-realistische werken van Carel Willink en gedetailleerde stillevens uit de 17e eeuw. Daarnaast heeft het museum een uitgebreide collectie sieraden en een verzameling werken van de beeldhouwer Gijs Jacobs van den Hof.

  Naast de vaste collectie organiseert Museum Arnhem tal van tijdelijke tentoonstellingen en evenementen, die altijd iets nieuws en fris aan het museum toevoegen. 

  Utrechtseweg 87, 6812 AA  Arnhem https://www.museumarnhem.nl/
 • Museum Bronbeek

  Museum Bronbeek in Arnhem is een bijzonder museum dat de koloniale geschiedenis van Nederland visueel maakt. Gelegen in het prachtige parklandschap van landgoed Bronbeek biedt dit museum een uniek inzicht in de Indische cultuur en de historische relatie tussen Nederland en zijn voormalige koloniën.

  Het museum werd in 1863 opgericht door Koning Willem III en was oorspronkelijk bedoeld als tehuis voor invalide KNIL-militairen. Later werd besloten om de omvangrijke collectie voorwerpen uit Nederlands-Indië tentoon te stellen.

  Vandaag de dag kunt u in Museum Bronbeek kennis maken met de rijke collectie aan kunstvoorwerpen uit Java, Sumatra, Borneo, Bali en de Molukken. Dit bevat onder andere Indische sieraden, wapens, kleding, portretten en modellen van schepen. Daarnaast zijn er tentoonstellingen over de koloniale geschiedenis, de KNIL, de politionele acties, de Dekolonisatieoorlog 1945-1950 (Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog) en de Japanse bezetting en bevrijding tijdens WOII.

  Daarnaast bezit het museum een heel bijzondere Birmees-Indische tuin. Deze tuin symboliseert de 'hel van Birma', de beruchte Birma-spoorlijn die tijdens WOII onder dwangarbeid van geallieerde krijgsgevangenen, waaronder veel Nederlanders, werd aangelegd. Het museum catered dus een bewogen stuk geschiedenis van Nederland, dat zeer belangrijk is om te onthouden en te herdenken.

  Velperweg 147, 6824 MB  Arnhem https://www.bronbeek.nl/museum
 • Nederlands Openluchtmuseum

  Het Nederlands Openluchtmuseum is gelegen aan de rand van Arnhem. Het is een nationaal museum dat zich richt op de cultuur van het dagelijkse leven van gewone mensen in Nederland. Geopend in 1918 is het nu een van de meest populaire musea van het land.

  Het museum bestaat uit meer dan 100 historische huizen, boerderijen en molens, winkels en openbare gebouwen, verzameld vanuit heel Nederland. In deze authentieke gebouwen zijn tentoonstellingen ingericht. Er zijn ambachtslieden in historische kledij die hun vaardigheden demonstreren. Deze omvatten een molenaar, een zwarte smid, een visroker en een klompenmaker. Bezoekers kunnen ook authentieke Nederlandse gerechten proeven in verschillende ambachtelijke bakkerijen en cafés in het park.

  Het museum is ook bekend om zijn historische trams die bezoekers rond het park vervoeren, wat bijdraagt aan de unieke charme en het nostalgische karakter van het museum. Het Nederlands Openluchtmuseum is een enorm interactief museum waar bezoekers een rijke ervaring kunnen hebben terwijl ze meer leren over de Nederlandse cultuur en geschiedenis.

  Hoeferlaan 4, 6816 SG  Arnhem https://www.openluchtmuseum.nl
 • Nederlands Watermuseum

  Het Nederlands Watermuseum is een eigentijds en interactief museum over alle aspecten van zoet water. Een écht doe-museum waar je bijvoorbeeld een tochtje kunt maken door het riool, een prachtige film over water kunt bekijken, waterproefjes kunt uitvoeren, maar waar je ook van alles te weten kunt komen over dijkbeheer, drinkwater, grondwater of watergebruik in Nederland en de rest van de wereld.

  Het museum is gevestigd in het park Sonsbeek aan de rand van Arnhem, in een oude, gerestaureerde en onder architectuur verbouwde drinkwaterfabriek. Een bijzonder gebouw op een bijzondere locatie. Naast de vaste tentoonstelling worden er regelmatig wisselende exposities gehouden over diverse watergerelateerde onderwerpen.

  Voor kinderen is er in de vakantieperiodes een speciaal programma met allerlei activiteiten en elke zondag kunnen zij in het weekendatelier aan de slag. Kortom, het Nederlands Watermuseum is een echt familiemuseum en biedt voor elk wat wils.

  Zijpendaalseweg 26-28, 6814 CL  Arnhem https://www.watermuseum.nl
 • Nederlands Wijnmuseum

  Het Nederlands Wijnmuseum is een uniek museum dat geheel gewijd is aan de cultuur en geschiedenis van wijn. Het museum ligt in historische wijnkelders die dateren uit de 19e eeuw, gelegen aan de Velperweg in Arnhem.

  Bezoekers krijgen de kans om op een interactieve en boeiende manier alles te leren over de traditionele wijnproductieprocessen, de verschillende soorten wijnen en druiven, en de geschiedenis van de wijnindustrie. Dit gaat van de oudste tijden tot aan de moderne wijnproductie. Het biedt ook proeverijen en cursussen, waar wijnliefhebbers en beginners kunnen genieten van een verscheidenheid aan Nederlandse en internationale wijnen. Daarnaast is er een wijnshop waar bezoekers wijnen kunnen kopen waarvan ze hebben genoten tijdens hun proeverijen.

  Het museum biedt ook speciale evenementen en thema-avonden gericht op het verbreden van de wijnkennis en -ervaring van de bezoeker, zoals wijn- en spijsavonden, lezingen over wijnbouw en wijnproeverijen. Overall, het Nederlands Wijnmuseum in Arnhem is een must voor elke wijnliefhebber, maar ook voor degene die gewoon geïnteresseerd is in het leren over deze fascinerende drank.

  Velperweg 23, 6824 BC  Arnhem https://robbersenvandenhoogen.nl/nederlands-wijnmuseum/
 • Theater Het Hof

  Theater Het Hof is een intiem, kleinschalig theater dat zich bevindt in het historische centrum van Arnhem. Het theater heeft slechts 100 zitplaatsen, wat zorgt voor een intieme, gezellige sfeer. Het theater is gevestigd in een prachtig monumentaal pand uit de negentiende eeuw en is hiermee een parel in de stad.

  Het repertoire bestaat uit toneelstukken, voornamelijk klassieke en moderne, maar ook muziek, voordrachten en lezingen maken deel uit van het aanbod. Daarnaast zijn er regelmatig cabaret- en kleinkunstvoorstellingen. Het Hof is bovendien een broedplaats voor jong theatertalent, hier krijgen zij de kans om te experimenteren en hun talent verder te ontwikkelen.

  De programmering is zeer divers, hierdoor is er voor elk wat wils. Van kindervoorstellingen tot intieme cabaretshows en van spannende thrillers tot ontroerende drama's. Daarnaast worden er ook diverse cursussen en workshops aangeboden op het gebied van theater en acteren. Kortom, Theater Het Hof is een plek waar liefhebbers van theater en cultuur hun hart kunnen ophalen.

  Boekhorstenstraat 58, 6828 DV  Arnhem https://www.theaterhethof.nl
 • Cultureel klimaat: kunst en musea, theater en muziek, festivals en evenementen in Arnhem

  Arnhem staat bekend om zijn levendige cultuur en kunstscene. Deze stad biedt een mix van historische charme en moderne creativiteit. Hier is een blik op wat Arnhem cultureel zo speciaal maakt.

  Kunst en Musea

  Arnhem is een broedplaats voor kunstenaars en ontwerpers. Het heeft diverse musea, waaronder het beroemde Museum Arnhem. Dit museum toont moderne en hedendaagse kunst en heeft een prachtige locatie met uitzicht op de Rijn. Daarnaast is er het Nederlands Openluchtmuseum, dat een kijkje biedt in de Nederlandse geschiedenis en cultuur door middel van authentieke gebouwen, voorwerpen en verhalen.

  Mode en Design

  De stad is ook een centrum voor mode en design, voornamelijk door de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Deze school heeft veel bekende ontwerpers voortgebracht. Elk jaar vinden er mode-evenementen plaats, zoals de Arnhemse Mode Biënnale, die zowel nationale als internationale bezoekers aantrekt.

  Muziek en Festivals

  Op muzikaal gebied biedt Arnhem een breed scala aan genres en evenementen. Van klassieke concerten in het Musis Sacrum tot popconcerten in het GelreDome. Het jaarlijkse Free Your Mind festival is een van de grootste openlucht dance-evenementen van Nederland.

  Theater en Dans

  Arnhem is ook rijk aan theater en dans. Het Stadstheater Arnhem is de thuisbasis voor Toneelgroep Oostpool en Introdans, die regelmatig indrukwekkende voorstellingen geven. Daarnaast zijn er tal van kleinere podia die een podium bieden aan experimenteel theater en dans.

  Creatieve Gemeenschap en Evenementen

  De creatieve gemeenschap in Arnhem is hecht en dynamisch. Er zijn regelmatig evenementen en workshops waar lokale kunstenaars en ontwerpers hun werk kunnen delen en verkopen. Gebieden zoals het Modekwartier zijn broedplaatsen voor creatief talent, met ateliers, winkels en cafés.