Cultuur in Apeldoorn

Apeldoorn

 • CODA Museum

  CODA Museum in Apeldoorn is een dynamisch museum dat verhalen en cultureel erfgoed toegankelijk maakt voor een breed publiek. De vaste collectie van het museum bestaat uit moderne en hedendaagse kunst en sieraden, beeldhouwkunst en werken op papier. Daarnaast organiseert het museum regelmatig wisselende tentoonstellingen op het gebied van fotografie, kunst en vormgeving.

  De nadruk ligt op het vertellen van verhalen door middel van kunst. Het museum beschikt over een unieke collectie van meer dan 15.000 objecten, waaronder de grootste collectie hedendaagse sieraden van Nederland.

  Een bezoek aan CODA Museum biedt een breed scala aan activiteiten, van rondleidingen en workshops tot lezingen en events. Het museum is tevens de thuisbasis van het Kenniscentrum Papier en Karton, dat aandacht besteedt aan de geschiedenis en het vakmanschap van de papierindustrie.

  Voor de jongste bezoekers is er een speciaal kinderatelier en een interactieve papier- en kartontentoonstelling. Het museumgebouw zelf is een architectonisch hoogtepunt. Ontworpen door de Nederlandse architecten Rob en Hans van Zuuk heeft het museum een opvallend, modern interieur en een licht, open exterieur.

  Naast de museumzalen beschikt het over een groot auditorium, een museumcafé en een museumwinkel met een uitgebreid assortiment aan boeken, kunstdrukken en cadeauartikelen.

  Vosselmanstraat 299, 7311 CL  Apeldoorn https://www.coda-apeldoorn.nl
 • Paleis Het Loo

  Paleis Het Loo is een voormalig koninklijk paleis en nu een nationaal museum, gelegen aan de rand van Apeldoorn in de provincie Gelderland. Het paleis is te midden van prachtige tuinen en een uitgestrekt park dat het hele jaar door vele bezoekers trekt. Het museum doet dienst als nationaal museum en wordt beheerd door de Stichting Paleis Het Loo Nationaal Museum.

  Paleis Het Loo is een van de meest populaire musea in Nederland, bezocht door honderdduizenden bezoekers per jaar. Dit historische huis presenteert een unieke collectie van objecten die de rijke geschiedenis en cultuur van Nederland illustreren.

  De permanente collectie omvat meubels, schilderijen, beeldhouwkunst, textiel, keramiek, glaswerk en nog veel meer die de eeuwenlange geschiedenis van deze plek weerspiegelen. Het paleis vertelt het verhaal van de Huis van Oranje-Nassau gedurende de afgelopen vier eeuwen.

  Aanvullend op de vaste collectie, organiseert het museum ook tijdelijke tentoonstellingen, evenementen en onderwijsprogramma's om het publiek en schoolkinderen inzicht te laten krijgen in de rijke geschiedenis van Nederland en haar vorsten.

  Koninklijk Park 1, 7315 JA  Apeldoorn https://www.paleishetloo.nl/
 • Schouwburg Orpheus

  Schouwburg Orpheus is het theater van Apeldoorn, gelegen in de provincie Gelderland. Met een capaciteit van ongeveer 2500 zitplaatsen, verdeeld over drie zalen, is het een van de vijf grootste theaters in Nederland. Orpheus programmeert een breed scala aan voorstellingen, van musicals en concerten tot ballet en opera.

  Sinds de oprichting in 1965, heeft het theater talloze nationale en internationale artiesten en gezelschappen verwelkomd op haar podia. Naast de grote producties, biedt Orpheus ook plek aan kleinschalige voorstellingen, kindertheater en lokale producties, en fungeert het als een belangrijke locatie voor zakelijke evenementen in de regio.

  Het gebouw zelf, een opvallend architecturaal hoogstandje, onderging in 2003 een grondige renovatie, waarbij moderne technologie en klassieke elegantie perfect in elkaar overlopen. Met een voortdurende nadruk op innovatie, diversiteit en gastvrijheid, staat Schouwburg Orpheus bekend als een dynamisch en inspirerend cultureel centrum.

  Naast het reguliere theaterprogramma worden er diverse activiteiten georganiseerd, zoals rondleidingen, workshops en educatieve projecten voor jong en oud. Door haar centrale ligging in het land, is Orpheus gemakkelijk te bereiken, en biedt zowel bewoners als bezoekers van Apeldoorn een unieke culturele ervaring.

  Churchillplein 1, 7314 BZ  Apeldoorn https://www.orpheus.nl/