Cultuur in Amsterdam

Amsterdam

 • Allard Pierson Museum

  Het Allard Pierson Museum is een archeologisch museum in Amsterdam. Het maakt deel uit van de Universiteit van Amsterdam en is gevestigd in het voormalige hoofdkantoor van de Nederlandsche Bank aan de Oude Turfmarkt.

  De collectie omvat bijna 17.000 objecten en omvat onder meer antiquiteiten uit het oude Egypte, de Griekse wereld, het Romeinse Rijk en het Nabije Oosten. De collectie is vernoemd naar de eerste hoogleraar klassieke archeologie aan de Universiteit van Amsterdam, Allard Pierson. De permanente tentoonstelling van het museum omvat onder andere afgietsels van bekende standbeelden uit de oudheid, mozaïeken, keramiek, bronzen voorwerpen en munten.

  Het museum heeft ook een uitgebreide verzameling grafische kunst, waaronder enkele bijzondere prenten van Rembrandt. Naast de vaste collectie organiseert het Allard Pierson Museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen. Het museum heeft ook een bibliotheek met een uitgebreide collectie boeken en tijdschriften op het gebied van archeologie, kunstgeschiedenis en aanverwante disciplines.

  Het Allard Pierson Museum is de ideale plek voor iedereen die geïnteresseerd is in de oudheid en haar erfenis in de hedendaagse cultuur.

  Oude Turfmarkt 127, 1012 GC  Amsterdam https://allardpierson.nl
 • Amsterdam Museum
  Het Amsterdam Museum, voorheen bekend als het Amsterdams Historisch Museum, is gelegen in het oude stadscentrum van Amsterdam. Het biedt bezoekers een uitgebreide blik op de geschiedenis van de stad, van zijn vroege dagen en groei tot het bruisende, diverse culturele centrum dat het vandaag de dag is. Het museum is gevestigd in een voormalig weeshuis en toont een reeks permanente en tijdelijke tentoonstellingen die alle aspecten van Amsterdam's rijke geschiedenis belichten. De collectie omvat alles van middeleeuwse kunstwerken en historische artefacten tot moderne fotografie en multimedia-installaties. Het museum beschikt ook over interactieve displays en kindvriendelijke exposities die de geschiedenis van Amsterdam op een boeiende manier tot leven brengen voor bezoekers van alle leeftijden. Naast de hoofdlocatie aan de Kalverstraat, beheert het museum ook andere historische locaties in de stad, waaronder het Willet-Holthuysen Huis en het Cromhouthuis. Verder organiseert het Amsterdam Museum jaarlijks allerlei evenementen, rondleidingen, lezingen en workshops om de kennis over het culturele erfgoed van Amsterdam te bevorderen en bezoekers te betrekken bij het bestuderen en bewaren van de Amsterdamse geschiedenis.
  Kalverstraat 92, 1012 PH  Amsterdam https://www.amsterdammuseum.nl
 • Anne Frank Huis

  Het Anne Frank Huis is een schrijnende herinnering aan de Tweede Wereldoorlog gelegen in het hart van Amsterdam. Eens het onderduikadres van Anne Frank en haar familie, is het pand nu een museum ter ere van het jonge Joodse meisje wiens dagboek ons de gruwelen van de oorlog vanuit haar unieke perspectief laat zien.

  Omgetoverd tot een museum in 1960, heeft het Anne Frank Huis sindsdien miljoenen bezoekers uit de hele wereld ontvangen. Het huis en het achterhuis, waar de familie Frank zich meer dan twee jaar verscholen hield, zijn zorgvuldig geconserveerd en fungeren nu als een tentoonstellingsruimte.

  Er zijn verschillende tentoonstellingen die draaien om het leven en de tijden van Anne Frank, evenals bredere thema"s zoals fascisme, discriminatie, Jodenvervolging, oorlog en meer. Er is ook een boekhandel waar bezoekers kopieën van het dagboek van Anne Frank en andere gerelateerde literatuur kunnen kopen.

  Westermarkt 20. 1016 DK  Amsterdam https://www.annefrank.org/nl/
 • De Kleine Komedie

  De Kleine Komedie is het oudste theater van Amsterdam, geopend in 1786. Het is gelegen aan de Amstel in het centrum van de stad. De naam van het theater is ontleend aan het feit dat het gebouw grotendeels van hout is en een relatief klein aantal zitplaatsen heeft vergeleken met grotere theaters, ongeveer 500.

  In de Kleine Komedie zijn vele bekende artiesten en acts in verschillende genres te zien, van cabaret en kleinkunst tot muziek en theater. Het gebouw heeft veel van zijn oorspronkelijke charme behouden, waardoor het een unieke sfeer biedt die draagt bij aan de theaterbelevenis. Ondanks de historische setting is het theater uitgerust met moderne voorzieningen voor zowel publiek als artiesten.

  De Kleine Komedie is niet alleen een theater, maar ook een ontmoetingsplaats, waar regelmatig debatten, lezingen en andere culturele evenementen worden georganiseerd. Het is een erkend monument en vormt een integraal onderdeel van het culturele landschap van Amsterdam.

  Amstel 56-58, 1017 AC  Amsterdam https://www.dekleinekomedie.nl/
 • DeLaMar Theater

  Het DeLaMar Theater is een bekend theater gelegen in het hart van Amsterdam, specifiek aan de Marnixstraat. Het originele theater opende voor het eerst zijn deuren in 1947 en werd opgericht door de Nederlandse actrice en cabaretière Fien de la Mar.

  Het huidige gebouw, dat in 2010 is geopend, heeft de historie en charme van het originele theater behouden, maar met moderne faciliteiten en comfort. Er zijn twee auditoria die respectievelijk 601 en 939 zitplaatsen hebben.

  Het DeLaMar Theater is beroemd om het hosten van een breed scala aan voorstellingen, waaronder toneelstukken, musicals, cabaret en dansshows. Het theater is ook vaak gastheer van premières en speciale evenementen.

  Naast de theatervoorstellingen heeft het DeLaMar Theater ook een sfeervolle foyer en bar waar bezoekers kunnen genieten van een drankje voor de voorstelling of tijdens de pauze. Het DeLaMar Theater heeft ook een restaurant dat voor bezoekers geopend is voordat de voorstellingen beginnen.

  Het theater streeft ernaar om kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk te maken en deelt daarom regelmatig gratis kaartjes uit aan mensen die anders misschien niet in staat zouden zijn om een voorstelling bij te wonen.

  Marnixstraat 402, 1017 PL  Amsterdam https://delamar.nl/
 • Diamant Museum Amsterdam

  Diamant Museum Amsterdam is uniek in zijn soort en biedt bezoekers de kans om meer te leren over de fascinerende wereld van diamanten. Het Diamant Museum, gelegen in het culturele hart van Amsterdam, biedt een meeslepende ervaring die bezoekers meeneemt op een reis door de diepten van de aarde om te ontdekken hoe diamanten worden gevormd.

  De tentoonstellingen bieden een combinatie van authentieke artefacten en state-of-the-art multimedia displays om het verhaal van deze kostbare edelstenen, hun ontdekking en winning, hun culturele betekenis, en hun impact op de moderne wereld te vertellen. 

  Van de historische betekenis van diamanten, hun gebruik in de koninklijke juwelen en hun rol in de moderne sieradenindustrie, de tentoonstellingen in het Diamant Museum laten bezoekers de vele facetten van deze gewaardeerde edelstenen ontdekken.

  Bovendien toont het museum spectaculaire verzamelingen van zowel ruwe als geslepen diamanten, inclusief enkele van de meest zeldzame en waardevolle stukken ter wereld. Bezoekers kunnen ook een live diamantslijperij in actie zien, het klassieke vakmanschap leren dat nodig is om deze ruwe stenen om te vormen tot sprankelende juwelen.

  Paulus Potterstraat 8, 1071 CZ  Amsterdam https://www.diamondmuseum.com/?lang=nl
 • Eye Filmmuseum

  Eye Filmmuseum is het enige museum in Nederland dat zich uitsluitend richt op film en de kunst van het bewegende beeld. Naast de cinema biedt het museum tentoonstellingszalen, educatieve ruimten, een winkel en een café-restaurant met uitzicht op het IJ. De filmcollectie van Eye omvat meer dan 54.000 films van alle genres.

  Het museum bewaart en presenteert zowel klassiekers als recente producties die in de Nederlandse bioscopen zijn getoond. De films worden zowel als fysieke dragers als in digitale vorm verzameld. Daarnaast verzamelt Eye filmmakers, kunstenaars en professionals uit de filmwereld.

  Eye organiseert ook festivals, thematische programmeringen, debatten en educatieve programma's. De grootste tentoonstellingen van internationale allure die Eye heeft gepresenteerd zijn gewijd aan grote filmkunstenaars, onder wie Stanley Kubrick, Federico Fellini, Jean Desmet, Johan van der Keuken, Martin Scorsese, Walt Disney, David Cronenberg, Nicholas Ray, Quay Brothers en Anthony Fokker.

  IJpromenade 1, 1031 KT  Amsterdam https://www.eyefilm.nl/
 • Foam Fotografiemuseum Amsterdam

  Foam Fotografiemuseum Amsterdam, kortweg Foam, is een museum aan de Keizersgracht in Amsterdam, gewijd aan fotografie. Het museum toont het hele spectrum van de fotografische kunst: van documentaire tot mode, van eigentijds tot historisch, en van wereldenwijde beroemdheden tot aanstormende jonge fotografen.

  Foam is een levend museum, dat met regelmaat verandert van inhoud. Het museum biedt niet alleen ruimte voor exposities, maar ook voor educatieve projecten, een boekhandel en een café.

  Foam wordt ondersteund door Foam Magazine, een internationaal fotografietijdschrift dat driemaal per jaar door het museum wordt gepubliceerd. Het museum werd opgericht in 2002 en wordt gedeeltelijk gesubsidieerd door de stad Amsterdam.

  Foam heeft tot doel het grootste mogelijke publiek van alle leeftijden te bereiken en enthousiast te maken voor fotografie. Het museum is niet alleen een plek om kunstwerken te tonen, maar ook een centrum van leren, inspiratie, debat en participatie.

  Keizersgracht 609, 1017 DS  Amsterdam https://www.foam.org/
 • Grachtenmuseum

  Museum Het Grachtenhuis is gelegen aan de Herengracht in Amsterdam en huisvest in een monumentaal pand uit de zeventiende eeuw. Het museum vertelt het verhaal van de Amsterdamse grachten, van de 17e eeuw tot nu. Bezoekers maken kennis met het speciale verhaal achter de bekendste waterstad ter wereld.

  In zes kamers, elk met hun eigen verhaal en sfeer, ontdek je het ontstaan van de grachtengordel. Met behulp van een 3D animatie, modellen, projecties en een interactieve maquette, reis je in dertig minuten door vierhonderd jaar geschiedenis.

  Naast de vaste presentatie organiseert Het Grachtenhuis tijdelijke tentoonstellingen die aansluiten op het thema van de Amsterdamse grachten. Het museum is ook een favoriete locatie voor bijzondere gelegenheden, van privé-diners tot huwelijken. Het pand zelf is een bezoek waard. Het huis aan de Herengracht werd in 1664 gebouwd door de vermogende koopman Karel Gerards. Het museum is sinds 2011 gevestigd in dit monumentale pand.

  Herengracht 386, 1016 CJ  Amsterdam https://grachten.museum/
 • H'ART Museum

  H'Art, het voormalige Hermitage Amsterdam is het begonnen als een dochtermuseum van het Hermitage Museum in Sint Petersburg, Rusland, en is gevestigd in het monumentale pand 'Amstelhof' in Amsterdam.

  Het museum werd geopend in 2009 en sindsdien biedt het grote kunstexposities. Met wisselende exposities toont de H'ART meesterwerken uit diverse musea. De exposities worden vaak samengesteld uit de collectie van de Hermitage en andere Russische musea, maar ook vanuit Nederlandse musea en andere instellingen uit de hele wereld.

  Naast de tijdelijke tentoonstellingen heeft de Hermitage ook twee vaste presentaties. In de Schatkamer worden hoogtepunten van de eeuwenoude collectie van het Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg getoond. In het kindermuseum kunnen kinderen op speelse wijze kennismaken met kunst en cultuur.

  Kortom, de H'ART heeft een breed aanbod en is een museum voor een breed publiek: van kunstliefhebbers tot toeristen, van experts tot schoolklassen. Het museum beschikt ook over een museumwinkel en een restaurant. 

  Amstel 51, 1018 EJ  Amsterdam https://hartmuseum.nl/nl/
 • Het Scheepvaartmuseum

  Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam presenteert een groot overzicht van de Hollandse maritieme geschiedenis. Met zijn collecties van nautische kunst, kaarten, modellen, navigatie-instrumenten en scheepsarcheologische objecten is het Scheepvaartmuseum een van de grootste en meest opmerkelijke maritieme musea ter wereld.

  Het museum is gevestigd in 's Lands Zeemagazijn, een groot 17e-eeuws pakhuis dat ooit diende als magazijn voor de Admiralty of Amsterdam. Het museum vertelt inspirerende maritieme verhalen met boeiende tentoonstellingen zoals 'De Gouden Eeuw', 'Navigatie-instrumenten' en 'Kaarten en kaarten'.

  Een bijzonder hoogtepunt is de replica van het VOC-schip Amsterdam, dat aangemeerd ligt bij de museumkade en open is voor bezoekers om te verkennen. Meer dan een traditioneel museum, Het Scheepvaartmuseum biedt een scala aan activiteiten en ervaringen voor alle leeftijden, waaronder rondleidingen, interactieve tentoonstellingen en speciale evenementen.

  Kattenburgerplein 1, 1018 KK  Amsterdam https://www.hetscheepvaartmuseum.nl
 • Het Tropenmuseum

  Het Tropenmuseum is een van de grootste musea van Nederland. Het Tropenmuseum is onderdeel van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), een 'kennisinstituut' voor culturele en sociale vraagstukken in ontwikkelingslanden.

  Het Tropenmuseum bevindt zich in een prachtig, iconisch gebouw omgeven door groen en water en biedt prachtige uitzichten over de stad. Het museum biedt een permanente presentatie genaamd 'Things That Matter' waarin aandacht wordt besteed aan materiële en immateriële cultuur die belangrijk is in het dagelijks leven van mensen over de hele wereld.

  De vaste presentatie omvat onder andere tentoonstellingen over de Nederlandse koloniale geschiedenis en multi-culturele samenleving. Daarnaast zijn er regelmatig wisselende exposities te zien, waarin verschillende culturen centraal staan.

  Naast de tentoonstellingen biedt het Tropenmuseum ook diverse educatieve activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen aan. Voor kinderen zijn er bijvoorbeeld speurtochten en workshops, en voor volwassenen zijn er lezingen, rondleidingen en evenementen. Het museum heeft ook een museumcafé en een museumwinkel. Kortom, het Tropenmuseum is een leerzame, leuke en inspirerende plek voor iedereen.

  Linnaeusstraat 2, 1092 CK  Amsterdam https://www.tropenmuseum.nl
 • ITA / Stadsschouwburg Amsterdam

  Het ITA, ofwel de Stadsschouwburg, is een opvallend bouwwerk aan het Leidschplein in Amsterdam en tevens één van de bekendste theaters van Nederland. Het is in 1894 geopend en architect Jan Springer heeft zich laten inspireren door de Italiaanse renaissancestijl. Het theater heeft verschillende renovaties ondergaan en is momenteel goed voorzien van moderne faciliteiten. 

  ITA heeft meerdere zalen, waarvan de grootste een capaciteit van 800 bezoekers heeft. Hier worden voornamelijk toneelstukken opgevoerd door gerenommeerde toneelgezelschappen uit binnen- en buitenland. De Stadsschouwburg heeft een hoogstaand en veelzijdig programma-aanbod, variërend van klassieke stukken tot aan hedendaags theater en dansvoorstellingen. Daarnaast worden er ook regelmatig lezingen gegeven en speciale voorstellingen georganiseerd voor een jong publiek. Ook is het de thuisbasis van het Nationale Toneel. 

  Het ITA is gemakkelijk bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als de auto en heeft diverse eet- en drinkgelegenheden, waaronder Brasserie Stanislavski en Cafeux Leidseplein.

  Leidseplein 26, 1017 PT  Amsterdam https://ita.nl/nl/
 • Joods Cultureel Kwartier / Holocaustmuseum

  Het Joods Historisch Museum in Amsterdam is een museum dat de joodse cultuur, religie en geschiedenis belicht. Het is gevestigd in vier voormalige synagogen in het hart van de oude Jodenbuurt. Sinds 1987 bevindt zich hier het enige museum in Nederland dat specifiek aandacht besteedt aan joodse geschiedenis.

  Het museum toont een overzicht van joodse religie, cultuur, geschiedenis en hedendaagse kunst. Daarnaast organiseert het museum culturele en educatieve activiteiten voor verschillende doelgroepen. Het museum belicht ook de donkere periodes in de joodse geschiedenis zoals de Holocaust.

  Er is ook een speciaal Kindermuseum, dat kinderen van 6 tot 12 jaar oud op een interactieve manier kennis laat maken met het jodendom. Naast de vaste tentoonstelling, organiseert het museum ook tijdelijke tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen. Dit maakt het museum aantrekkelijk voor terugkerende bezoekers.

  Plantage Middenlaan 29, 1018 DB   Amsterdam https://jck.nl/nl
 • Koninklijk Theater Carré

  Koninklijk Theater Carré is een van de bekendste theaters in Nederland en is gevestigd in het hart van Amsterdam, langs de Amstel. Dit historische theater, dat zijn deuren opende in 1887, heeft een uitgebreide geschiedenis van optredens, variërend van circus tot opera, van cabaret tot muziekconcerten en van ballet tot toneelstukken.

  Oorspronkelijk gebouwd als circustheater, is Carré door de jaren heen uitgegroeid tot een multifunctioneel theater met een breed scala aan entertainment. De zaal zelf is rijk aan architectonische details, met een diep rode en gouden inrichting die het een koninklijk gevoel geeft.

  Door de jaren heen heeft Koninklijk Theater Carré vele nationale en internationale sterren uit de wereld van circus, variété, muziek en cabaret welkom geheten op zijn beroemde podium. Carré is uniek in zijn soort; als enige theater in Nederland draagt het de titel Koninklijk en dit weerspiegelt het niveau van de producties die hier worden gepresenteerd.

  De theaterzaal biedt plaats aan 1755 bezoekers en staat bekend om zijn uitstekende akoestiek en intieme sfeer, waar elke stoel een goed zicht op het podium biedt.

  Koninklijk Theater Carré heeft een legendarische status verworven, zowel binnen als buiten Nederland. Het is een icoon van de Amsterdamse culturele scene en een must-see voor elke bezoeker van de stad.

  Amstel 115-125, 1018 EM  Amsterdam https://carre.nl/
 • Museum het Rembrandthuis

  Museum het Rembrandthuis in Amsterdam is meer dan een museum: het is het daadwerkelijke huis waar Rembrandt van Rijn tussen 1639 en 1658 woonde en werkte. Door bezoek aan dit museum duik je in het leven van Nederlands meest beroemde kunstenaar. Niet met de grote meesterwerken, maar met persoonlijke bezittingen, schilderijen van collega's, objecten uit zijn kabinet met rariteiten en natuurlijk zijn atelier en huis. Hier zie je hoe de meester leefde en werkte.

  Naast zijn etsen en tekeningen, kun je in dit woonhuis dus een meer intieme kant leren kennen van de beroemde schilder. Het museum organiseert daarnaast regelmatig exposities met werk van contemporaine kunstenaar die zich in hun werk laten beïnvloeden door Rembrandt zelf. Ook educatieve workshops en cursussen maken deel uit van de jaarlijkse programmering.

  Door zijn centrale ligging in de oude binnenstad van Amsterdam en de mogelijkheid tot het houden van events, bruiloften en evenementen is het museum een veel bezochte culturele instelling in de stad.

  Jodenbreestraat 4, 1011 NK  Amsterdam http://www.rembrandthuis.nl
 • Museum Het Schelpenmuseum

  Museum Het Schelpenmuseum is gehuisvest in een grachtenpand uit de 17e eeuw. Het museum wordt beheerd door een schelpenverzamelaar die een passie heeft voor de schoonheid en diversiteit van deze schatten uit de natuur. De collectie omvat ongeveer 10.000 verschillende soorten schelpen uit de hele wereld, variërend in grootte van miniatuur tot monsterachtig en in kleur van parelwit tot pikzwart.

  Het museum vertelt verhalen over de biologie, het nut, en de symboliek van schelpen en biedt inzicht in de wereld van de malacologie (de studie van weekdieren).⏎ Behalve een overweldigende verzameling schelpen, tentoonstellingen en informatie biedt het museum ook een rustige leesruimte met een kleine bibliotheek met boeken over de wereld van de malacologie.

  Het museum heeft ook een kleine winkel gevuld met diverse schelpengerelateerde geschenken zoals sieraden, boeken, kaarten en schelpen om te kopen als souvenir van je bezoek.

  Czaar Peterstraat 249, 1018 PL  Amsterdam https://www.schelpenmuseumamsterdam.nl/
 • Museum Het Schip

  Het Schip museum is een vestiging in een van de iconische bouwwerken van de Amsterdamse Schoolstijl. Het museum is gewijd aan de Amsterdamse School en het gebouw zelf is ontworpen door Michel de Klerk, een van de meest bekende architecten van deze stijl.

  Binnen vindt u diverse exposities die de geschiedenis en het belang van de Amsterdamse School belichten, evenals de maatschappelijke context waarin de beweging zich ontwikkelde. Architecten van de Amsterdamse School staan bekend om hun decoratieve en expressieve stijl, en een wandeling door het museum biedt bezoekers een goede introductie tot de kenmerken en principes van hun ontwerpen.

  Het museum biedt ook rondleidingen aan die niet alleen het interieur verkennen, maar ook de omliggende buurt, die verschillende andere voorbeelden van Amsterdamse Schoolarchitectuur bevat.

  Oostzaanstraat 45, 1013 WG  Amsterdam https://www.hetschip.nl/
 • Museum Vrolik

  Museum Vrolik is een medisch en anatomisch museum in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in de Nederlandse stad Amsterdam. Het museum is genoemd naar Gerardus Vrolik (1775-1859) en zijn zoon Willem Vrolik (1801-1863), die beiden arts, anatoom en hoogleraar waren.

  De collectie omvat een breed scala aan anatomische, pathologische en zoölogische preparaten, modellen, instrumenten en afbeeldingen, die historisch en wetenschappelijk van belang zijn. Naast menselijke skeletten, schedels en organen, bevat de collectie ook een verscheidenheid aan dierlijke preparaten, waaronder zeldzaamheden zoals een eenhoorn (in werkelijkheid een opgezet veulen met een misvorming aan zijn hoofd).

  Er is ook een uitgebreide collectie teratologische preparaten, die een fascinerend inzicht geven in de vormen van menselijke afwijkingen. De Vrolik-collectie wordt gewaardeerd om zijn historische en wetenschappelijke belang, maar bezoekers waarderen ook de esthetische kwaliteiten van de preparaten en de prachtige houten kasten waarin ze worden tentoongesteld.

  Het museum biedt ook educatieve programma's en organiseert regelmatig speciale tentoonstellingen en evenementen.

  Meibergdreef 9, 1105 AZ  Amsterdam http://www.museumvrolik.nl
 • NEMO Science Museum

  Het NEMO Science Museum is een wetenschapsmuseum in Amsterdam waar je op een interactieve en leuke manier alles kunt leren over wetenschap en technologie. Het museum is gelegen in het Oosterdokseiland, vlak naast het Centraal Station van Amsterdam en is gehuisvest in een opvallend groen koperen gebouw dat doet denken aan een schip.

  De filosofie van het museum is om een plek te zijn waar wetenschap tot leven komt en waar bezoekers kunnen leren door middel van hands-on ervaringen en experimenten. Het museum heeft vijf verdiepingen gevuld met tentoonstellingen over onderwerpen zoals techniek, biologie, natuurkunde en chemie.

  Sommige van de hoogtepunten zijn de Machinekamer waar je kunt leren hoe een auto werkt, het Laboratorium waar je je eigen experimenten kunt uitvoeren en de Tentoonstelling Fenomena waar je natuurverschijnselen kunt ervaren. Bovendien biedt het museum een scala aan educatieve programma's en workshops voor alle leeftijden, van peuters tot volwassenen.

  Naast de tentoonstellingen biedt het NEMO Science Museum ook een dakterras met een geweldig uitzicht over de stad Amsterdam, en een café waar je kunt genieten van een maaltijd of een drankje.

  Oosterdok 2, 1011 VX  Amsterdam https://www.nemosciencemuseum.nl/
 • Pleintheater

  Het Pleintheater, voormalig theater Oostblok, in Amsterdam is een kleurrijk theater dat fungeert als belangrijk podium voor het presenteren van nieuwe producties en talenten. Gelegen in het Oostelijke deel van Amsterdam, heeft dit theater een speciale focus op het ontwikkelen en bevorderen van kunst en cultuur van Oost-Europese origine. 

  Pleintheater biedt een rijk programma meestal bestaande uit toneel, dans, en andere podiumkunsten, evenals een verscheidenheid aan workshops en opleidingen. Het theater heeft twee podia: een grote zaal met een capaciteit van ongeveer 120 zitplaatsen en een studio met plaats voor ongeveer 50 mensen.

  Daarnaast heeft Pleintheater ook een warm en gezellig café waar bezoekers voor en na de voorstelling kunnen vertoeven. Hier kan men genieten van een drankje, een hapje en soms van live-muziek.

  Het Pleintheater hecht veel waarde aan diversiteit en inclusiviteit. Dit is terug te zien in programma's waarin artiesten met verschillende achtergronden de kans krijgen om hun stem en visie te delen. Dit maakt het Pleintheater een levendige culturele hub die bijdraagt aan de rijke diversiteit van het Amsterdamse kunst- en cultuurlandschap.

  Sajetplein 39, 1091 DB  Amsterdam https://www.plein-theater.nl/
 • Rijksmuseum

  Het Rijksmuseum in Amsterdam is een van de 16 rijksmusea in Nederland. De collectie biedt een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis met onder meer werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters als Rembrandt, Vermeer en Hals.

  Het museum is gevestigd in een gebouw dat ontworpen is door Pierre Cuypers en opende in 1885 zijn deuren. Het ging in 2003 dicht voor een tien jaar durende verbouwing en restauratie en opende op 13 april 2013 weer zijn deuren. De hoofdingang is sindsdien weer via de onderdoorgang te bereiken, het museum heeft een nieuwe vleugel voor tijdelijke tentoonstellingen, het Atrium is vergroot en van glas voorzien, en de Voorhal is gerestaureerd en weer in oorspronkelijke staat te bewonderen. 

  Het museum heeft de missie kunst en geschiedenis te tonen voor iedereen, van jong tot oud.

  Museumstraat 1, 1071 XX  Amsterdam https://www.rijksmuseum.nl
 • Theater Bellevue

  Theater Bellevue in Amsterdam is een theater met drie zalen: de Grote Zaal, de Kleine Zaal en de Paloni Zaal. Het theater heeft een lange historie en biedt een breed scala aan voorstellingen op het gebied van toneel, cabaret, moderne dans, muziek en mime. Met zo’n 600 voorstellingen per jaar is er voor ieder wat wils.

  Theater Bellevue bevindt zich aan de Leidsekade, vlakbij het Leidseplein midden in het bruisende uitgaanscentrum van Amsterdam. Bekende series in Theater Bellevue zijn onder andere de toneeltekstlezingen Bellevue Lunchtheater, de succesvolle serie Solo’s in de Paloni Zaal, het Nederlands Theater Festival, het Amsterdams Kleinkunst Festival en Julidans in de zomer.

  Het theater is goed bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als met de auto.

  Leidsekade 90, 1017 PN  Amsterdam https://www.theaterbellevue.nl/
 • Theater de Griffioen

  Theater de Griffioen is gelegen in Amstelveen, Noord-Holland en is een levendig onderdeel van de Vrije Universiteit Amsterdam. Het theater biedt een divers programma van cabaret, theater, dans, film en jeugdvoorstellingen. Het is tevens een plek waar aanstormend talent de kans krijgt om zich te presenteren.

  Naast de reguliere programmering organiseert het theater diverse culturele activiteiten voor studenten en omwonenden zoals open podia, cursussen en workshops. Theater de Griffioen richt zich actief op de plaatselijke bevolking en studenten, maar trekt ook bezoekers uit de wijde omtrek.

  De intieme sfeer en de ligging op de campus van de VU maken de Griffioen een unieke plek voor cultuurliefhebbers. Het theater is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en beschikt over voldoende parkeermogelijkheden. Bovendien is Theater de Griffioen volledig toegankelijk voor mindervaliden.

  Het theater omvat twee zalen: de grote zaal, met een capaciteit van 220 stoelen, en de kleine zaal, met een capaciteit van 90 stoelen. Daarnaast zijn er diverse multifunctionele ruimtes, die ook gebruikt worden voor cursussen en workshops.

  De Boelelaan 1111, 1081 HV  Amsterdam https://www.griffioen.vu.nl/
 • Theater De Krakeling

  Theater De Krakeling in Amsterdam is een bijzonder theater dat zich specifiek richt op jeugdtheater. Het theater ligt in hartje Amsterdam en biedt bijna dagelijks voorstellingen voor kinderen van alle leeftijden. Dit maakt het tot een levendig en belangrijk onderdeel van de culturele sector in de stad.

  De Krakeling heeft een divers programma, variërend van toneel tot dans en van muziek tot poppen- en objecttheater. De voorstellingen zijn niet alleen bedoeld voor kinderen en jongeren, maar ook voor hun ouders en andere volwassen begeleiders. De Krakeling bestaat al ruim 40 jaar en is in die tijd uitgegroeid tot hét jeugdtheater van Amsterdam. Elk jaar worden er meer dan 150 verschillende voorstellingen geprogrammeerd, die samen zo'n 300 keer te zien zijn.

  De programmering is van hoog niveau en wordt gekenmerkt door een grote diversiteit. In de Krakeling krijgen ook jonge, beginnende makers de kans om zich te ontwikkelen en worden zij gestimuleerd om nieuwe producties voor de jeugd te maken. Het theater bestaat uit een grote en een kleine zaal en biedt plaats aan zowel besloten schoolvoorstellingen als openbare voorstellingen. Het kleine cafétje in het theater maakt ieder bezoek aan De Krakeling compleet.

  Pazzanistraat 15, 1014 DB  Amsterdam https://www.krakeling.nl/
 • Theater De Meervaart

  Theater de Meervaart, gelegen in Amsterdam Nieuw-West, biedt een gevarieerd aanbod van podiumkunsten zoals theater, dans en muziek. Het is opgericht in de jaren '70 en heeft twee zalen voor diverse voorstellingen.

  Dit theater is niet alleen een plek voor professionele voorstellingen, maar zet zich ook in voor talentontwikkeling door middel van workshops en programma's voor jongeren. De locatie aan de Sloterplas voegt een unieke dimensie toe aan theaterbezoeken.

  De Meervaart speelt een belangrijke rol in de lokale gemeenschap en is goed bereikbaar, wat het een centraal punt maakt voor cultuurliefhebbers in en rond Amsterdam.

  Meer en Vaart 300, 1068 LE  Amsterdam https://www.meervaart.nl/
 • Van Gogh Museum

  Het Van Gogh Museum in Amsterdam is dé plek als je de kunst van Vincent van Gogh van dichtbij wilt ervaren. Gelegen aan het Museumplein, waar ook het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Concertgebouw zijn gevestigd, trekt het Van Gogh Museum jaarlijks bijna 2 miljoen bezoekers.

  De collectie omvat meer dan 200 schilderijen, 500 tekeningen en meer dan 700 brieven van Vincent van Gogh, alsmede zijn collectie Japanse prenten. Naast werk van Van Gogh zijn er ook schilderijen en tekeningen van andere 19e-eeuwse kunstenaars te zien. De nadruk ligt op kunstenaars die in verband kunnen worden gebracht met Van Gogh, zoals Paul Gauguin en Claude Monet.

  Het museum organiseert ook frequente tijdelijke tentoonstellingen, die zowel werken van Van Gogh als van andere kunstenaars uit zijn tijd laten zien. Dit zorgt voor een breed beeld van de kunstgeschiedenis van de 19e eeuw. Het museumcafé Le Tambourin serveert hapjes en drankjes en in de museumwinkel vind je een breed scala aan Van Gogh-gerelateerde producten.

  Museumplein 6, 1071 DJ  Amsterdam https://www.vangoghmuseum.nl
 • Verzetsmuseum Amsterdam

  Het Verzetsmuseum in Amsterdam is een museum dat zich focust op het vertellen van de verhalen over het verzet tegen de Duitse bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gebouw is gelegen in de Plantage buurt, een historisch gebied in het centrum van Amsterdam dat vroeger bekend stond om zijn tuinen en plantages. Tegenwoordig is het gebied bekend om zijn culturele diversiteit, inclusief musea, theaters, dierenparken en botanische tuinen.

  Het Verzetsmuseum brengt de geschiedenis tot leven door middel van objecten, documenten, fotografie en persoonlijke verhalen. Zij illustreren hoe het dagelijks leven was tijdens de oorlogsjaren in Nederland. Het toont ook aan hoe individuen en groepen verzet pleegden tegen de Duitse bezetter – van klein vormen van persoonlijke weerstand tot grote, georganiseerde acties. Sommige voorwerpen dragen een diepe, persoonlijke betekenis, zoals handgeschreven brieven en verborgen wapens.

  Het museum heeft ook een speciaal gedeelte voor kinderen, genaamd 'Verzetsmuseum Junior', dat een interactieve ervaring biedt om de geschiedenis op een uitnodigende en begrijpelijke manier aan jongere generaties te presenteren. Via het verhaal van vier hoofdpersonen leren kinderen over de bezettingsgeschiedenis van Nederland.

  Het Verzetsmuseum Amsterdam organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen over hedendaagse thema's die verband houden met oorlog en verzet. Het museum onderhoudt ook een programma voor lezingen, films en speciale evenementen.

  Plantage Kerklaan 61, 1018 CX  Amsterdam https://www.verzetsmuseum.org/
 • Cultureel klimaat: kunst en musea, theater en muziek, festivals en evenementen in Amsterdam

  Amsterdam staat wereldwijd bekend om haar dynamische en diverse culturele klimaat. Deze stad is een smeltkroes van culturen en ideeën, waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Van wereldberoemde musea en historische monumenten tot aan cutting-edge kunstgalerieën, levendige muziekscènes en internationale festivals, Amsterdam biedt een breed spectrum aan culturele ervaringen.

  Kunst en musea

  Amsterdam herbergt enkele van de meest beroemde musea ter wereld. Het Rijksmuseum, met zijn uitgebreide collectie werken van Nederlandse meesters zoals Rembrandt en Vermeer, en het Van Gogh Museum, gewijd aan het leven en werk van Vincent van Gogh, trekken jaarlijks miljoenen bezoekers. Het Stedelijk Museum biedt een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse kunst. Naast deze iconen zijn er talloze kleinere musea en galerieën die een breed scala aan kunststromingen en media presenteren.

  Theater en muziek

  Op het gebied van theater en muziek bruist Amsterdam van het leven. Het Koninklijk Theater Carré en De Nationale Opera & Ballet bieden hoogwaardige voorstellingen, terwijl poppodia zoals Paradiso en de Melkweg een breed scala aan muziekgenres presenteren, van indie en rock tot elektronische muziek. Amsterdam is ook het thuis van het wereldberoemde Concertgebouw, bekend om zijn uitzonderlijke akoestiek en concerten van topkwaliteit.

  Festivals en evenementen

  Amsterdam's agenda staat vol met festivals en evenementen die de diversiteit en creativiteit van de stad vieren. Het Amsterdam Dance Event (ADE) is een van de grootste elektronische muziekfestivals ter wereld. Het Internationaal Theater Amsterdam Festival brengt vernieuwend theater van over de hele wereld. Daarnaast zijn er talrijke culturele festivals die de multiculturele samenstelling van de stad weerspiegelen, zoals het Kwaku Summer Festival en het Amsterdam Gay Pride.