Cultuur in Amersfoort

Amersfoort

 • Het Museum Flehite

  Museum Flehite is het historisch museum voor de stad Amersfoort en Eemland. Het museum is gevestigd in drie laatmiddeleeuwse muurhuizen, waarvan de oudste delen dateren uit omstreeks het jaar 1300. De collectie van het Museum Flehite geeft een beeld van de stad Amersfoort en de omliggende Eemland door de eeuwen heen, en er zijn ook regelmatig exposities van hedendaagse kunst.

  De vaste collectie omvat onder meer schilderijen van oude meesters zoals Jacob van Campen en Matthias Withoos, zilver, textiel, meubels, archeologische vondsten en voorwerpen van platformbouw. Daarnaast organiseert het museum afwisselende tentoonstellingen op historisch en kunsthistorisch gebied.

  Naast de collectie biedt het museum ook diverse activiteiten, zoals rondleidingen, lezingen, speurtochten en workshops. Het doel van het Museum Flehite is om bezoekers een breed en gevarieerd beeld te geven van de geschiedenis van Amersfoort en Eemland.

  Westsingel 50, 3811 BC  Amersfoort https://www.museumflehite.nl/
 • Kunsthal KAdE

  Kunsthal KAdE in Amersfoort opende haar deuren in 2009 en heeft geen permanente collectie. KAdE organiseert tentoonstellingen op het gebied van hedendaagse/moderne kunst, architectuur, vormgeving & design en eigentijdse beeldcultuur. KAdE wil een breed publiek bereiken en richten op zowel mensen die bekend zijn met kunst als mensen voor wie kunst (nog) geen vanzelfsprekendheid is.

  Belangrijke thema’s in de programmering zijn de interactie tussen cultuur en maatschappij, en de raakvlakken tussen verschillende kunstdisciplines. Naast de tentoonstellingen worden er diverse activiteiten georganiseerd zoals lezingen, debatten en workshops.

  KAdE beschikt over een café met uitzicht op het Eemplein en een bijzondere museumwinkel met een uitgebreid assortiment aan boeken, design en gadgets. Kunsthal KAdE maakt samen met theater De Lieve Vrouw, Archief Eemland en de Bibliotheek Eemland deel uit van het Eemhuis.

  Eemplein 77, 3812 EA  Amersfoort https://www.kunsthalkade.nl
 • Theater De Flint

  Theater De Flint in Amersfoort is een uitnodigend en gastvrij theater dat een breed scala aan voorstellingen biedt, zowel lokaal als nationaal. Het theater programmeert een verscheidenheid aan genres, waaronder musicals, toneelstukken, dansvoorstellingen, cabaret, muziekproducties en kindervoorstellingen.

  Een uniek kenmerk van Theater De Flint is het feit dat het ook ruimte biedt voor congressen en evenementen. Met diverse zalen van verschillende groottes kan het theater grootschalige zakelijke bijeenkomsten en evenementen faciliteren. Bovendien kunnen gasten genieten van een diner of drankje in TREK theaterkeuken & café voor of na de voorstelling, wat bijdraagt aan de algehele beleving.

  Het theater is gemakkelijk bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer, en is gelegen in het hart van Amersfoort. Met een breed aanbod van voorstellingen en evenementen, gepresenteerd in een intieme setting, biedt Theater De Flint een uniek en divers theaterseizoen, geschikt voor alle leeftijden en interesses.

  Coninckstraat 60, 3811 WK  Amersfoort https://www.flint.nl/
 • Theater De Lieve Vrouw

  Theater De Lieve Vrouw is een levendig stadstheater in het historische hart van Amersfoort. Het theater heeft drie zalen: de Grote Zaal voor 200 bezoekers, de Midden Zaal voor 100 bezoekers en de Kleine Zaal voor 60 bezoekers. Het programma is zeer divers en bevat voorstellingen van zowel gerenommeerde gezelschappen als van opkomend talent. Er zijn producties te zien in de genres toneel, cabaret, film, dans, jeugdtheater en muziek. Het gebouw ademt een warme en gezellige sfeer uit.

  Het theater heeft een eigen café waar je voor of na de voorstelling terecht kunt voor een hapje en een drankje. De Lieve Vrouw streeft ernaar voorstellingen te programmeren die prikkelen en aanzetten tot nadenken, maar net zo goed zorgen voor ontspanning en verstrooiing.

  Het theater onderscheidt zich door de persoonlijke en gastvrije benadering van de bezoekers. Er wordt veel waarde gehecht aan het bieden van een compleet avondje uit, waarbij een hoogwaardig programma wordt gecombineerd met een goede horecavoorziening.

  Lieve Vrouwestraat 13, 3811 BP  Amersfoort https://lievevrouw.nl/
 • Cultureel klimaat: kunst en musea, theater en muziek, festivals en evenementen in Amersfoort

  Amersfoort is een stad die bekend staat om haar rijke geschiedenis en bruisende culturele leven. Het is een plek waar historie en moderniteit elkaar ontmoeten, wat zorgt voor een unieke sfeer. In Amersfoort kun je genieten van een divers aanbod aan culturele activiteiten, van musea en kunstgalerijen tot muziekoptredens en festivals.

  Musea en kunst

  Eén van de parels van Amersfoort is het Mondriaanhuis, de geboorteplaats van de beroemde schilder Piet Mondriaan. Hier kun je meer leren over zijn leven en werk, wat een mooie inzicht geeft in de kunstgeschiedenis. Naast het Mondriaanhuis biedt Amersfoort ook het Museum Flehite, waar je kunt duiken in de geschiedenis van de stad zelf. Voor liefhebbers van moderne kunst is Kunsthal KAdE een must-visit, met wisselende tentoonstellingen die altijd iets nieuws en interessants bieden.

  Theater en muziek

  Op het gebied van theater en muziek heeft Amersfoort ook veel te bieden. De Flint is het belangrijkste theater van de stad, met een gevarieerd programma van toneelstukken, musicals, concerten en andere voorstellingen. Voor wie van kleinschaligere optredens houdt, bieden diverse cafés en kleinere locaties regelmatig live muziek, variërend van jazz tot pop en alles daartussenin.

  Festivals en evenementen

  Amersfoort is gastheer van verschillende festivals en evenementen gedurende het hele jaar, die het culturele hart van de stad laten kloppen. Het Jazzfestival is bijvoorbeeld een jaarlijks hoogtepunt waar muziekliefhebbers uit het hele land op af komen. Daarnaast zijn er ook het Spoffin straattheaterfestival en de KunstKijkRoute, waarbij kunstenaars hun deuren openzetten voor het publiek. Deze evenementen bieden een mooie kans om de stad op een andere manier te beleven en in contact te komen met zowel lokale als internationale artiesten.